Opnieuw breken

#1
Hoi, ik heb mijn sleutelbeen 2 jaar geleden gebroken en toen een mitella gekregen, ik beoefen mixed martial arts en merk dat ik veel slechter presteer, de functionering is nooit meer helemaal terug gekomen als dat het was qua kracht snelheid en soeplese. Ook is mijn rug scheef gaan staan en raak ik snel uit balans, het gaat eigenlijk steeds slechter. Ik heb er alles aan gedaan qua fysiotherapie, ik baal er zo erg van dat ik toen geen pin door mijn sleutelbeen heen kreeg en de positie presies hetzelfde was geweest. Ik ben ten einde raad en mijn vraag is nu eigenlijk: is er een kans dat ik mijn sleutelbeen opnieuw kan laten breken of met operatie kan laten doorzagen herpositioneren op de originele stand/breuklijn en dan alsnog een pin er door heen of schroeven? Ik heb er alles voor over want baal er echt ontzettend van.
Mvg Rik

Re: Opnieuw breken

#2
Hoi Rik,

Heel begrijpelijk dat je baalt als je prestaties achteruit gaan. Opnieuw breken wordt om deze reden niet of nauwelijks gedaan. Zolang jij geen gezondheidsklachten of andere problemen krijgt van het sleutelbeen zullen weinig tot geen artsen het opnieuw breken en opereren. Om de eenvoudige reden dat je nu gezond bent en ze gaan niet operen in gezond weefsel met alle risico's van dien. Zeker omdat onder het sleutelbeen een hele grote zenuwkruispunt zit die ze niet willen raken of beschadigen.

Ik weet niet in hoeverre jou sleutelbeen scheef staat, maar in principe moet iedereen weer volledig functioneel kunnen bewegen na een sleutelbeenbreuk die niet geopeerd is. Dit functioneel bewegen kan wel op een andere manier dan wat je normaal gewend was, doordat de schouder nu anders kan gaan bewegen maar de uitkomst moet hetzelfde zijn dat jij je sport weer kan beoefenen op jou niveau.

Het snel uit balans raken is echt een kwestie van trainen, er zijn sporters die na bijvoorbeeld een complete arm amputatie nog steeds dezelfde balans hebben als voorheen terwijl het lichaam compleet uit evenwicht is. Het lichaam moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie.

Als je rug echt scheef is gaan staan door de breuk kun je dit na laten kijken door een orthopeed, als hij/ zij dit inderdaad toe schrijft aan het gebroken sleutelbeen heb je een kleine kans dat ze opereren. Maar dit is toch ook vaak kwestie van trainen en gaan ze echt niet graag snijden in gezond weefsel alleen als het echt noodzakelijk is.

Mijn advies zal luiden, train jou gehele romp en schouder in de nieuwe situatie let zelf ontzettend goed op je houding gedurende de dag. Vraag je trainer eventueel nog speciale oefeningen voor jou schouder.

Overleg met jou fysiotherapeut of hij/ zij nog wat kan betekenen voor je of dat er misschien een collega is die hierin meer gespecialiseerd is in jou omgeving.

Maar de enige die jou vraag echt kan beantwoorden is een orthopeed, als jou schouder/rug echt een enorme dispositie heeft gekregen heb je kans. Maar ik wil je behoeden voor een teleurstelling die kans is vele malen groter. Met de kanttekening dat ik jou schouder niet gezien heb.

Re: Opnieuw breken

#3
Hee nog bedankt voor je reactie echt goed dat jullie dit doen.

Maar ik had of heb eigenlijk nog een vraag. vroeg me af, als ik er nou ook echt depresief van ben geworden en niet meer kan doen wat ik wil doen, en dat gene het enigste leuke is wat ik leuk vind. Heb je dan ook kans dat ze de operatie uitvoeren?

Mvg Rik

Re: Opnieuw breken

#4
Beste Rik,

Als er een orthopeed is die jou klachten met de veranderde positie van jou sleutelbeen in verband zet, heb je kans dat een orthopeed het wil heroverwegen om een nieuwe behandeling te doen.

Ben je al bij een orthopeed geweest om na te laten kijken of de klachten inderdaad verband houden? Misschien zijn er ook makkelijkere oplossingen. Ik denk dat je moet beginnen om een afspraak bij een orthopeed te maken en hem/ haar te laten beoordelen hoe het er precies voor staat en wat mogelijk is. Van daaruit kun je verder kijken, nu weet je niks.

succes!

Re: Opnieuw breken

#6
Ik ben 66 jaar vrouw en heb half jaar geleden sleutelbeen gebroken. Ik ben niet geopereerd.
Ik doe dagelijks oefeningen voor mijn schouder.
Bijna alles wat ik graag deed lukt niet meer zoals enkele uren lopen/fietsen/ sporten/kleinkinderen verzorgen/winkelen/een stad bezoeken.
Ik was zeer actief en kan alleen nog voor mijn gevoel een beetje rondhangen.
Ben onderhand wanhopig. Begrijp dat een operatie ook geen oplossing is na zo n lange tijd.
Morgen weer naar orthopeed.

Re: Opnieuw breken

#7
Beste Tonnie,

heel vervelend natuurlijk dat je zo gehinderd wordt in je dagelijks leven. Het is belangrijk om te blijven bewegen en oefenen, dat is de enige manier om de schouder goed mobiel te krijgen of te behouden. Het is inderdaad de vraag wat er nu nog bereikt zou worden met een operatieve ingreep. Mogelijk dat je op dit moment meer baat zult hebben bij een fysiotherapeutische behandel.ing. Deze kan je van adviseren en begeleiden en eventueel van andere of meer gevarieerde oefeningen voorzien die je verder kunnen helpen met revalideren. Maar ik ben benieuwd wat hat advies is van de orthopeed, in ieder geval veel succes!

Mvg

Re: Opnieuw breken

#8
Beste rik.

Het is jaren later dan je reactie maar misschien reageer je nog.

Ik heb zelf 2 jaar na mijn breuk. Mijn sleutelbeen opnieuw laten breken. En recht laten zetten mij heeft het enorm geholpen.
Moet wel zeggen dat ik een dubbele breuk had en de het sleutelbeen daar door in een Z stand stond.

Kon dit niet bij een gewoon ziekenhuis laten doen en moest maar een universitair ziekenhuis. Waar Ik uit eindelijk de professor zelf heb kunnen overtuigen.

Geen makkelijke weg maar het kan tog.

Gr, jan

Re: Opnieuw breken

#9
Hallo Rik,

Ik herken dit zo! 6 jaar geleden mijn sleutelbeen gebroken en toen verkeerd geïnformeerd in het ziekenhuis, werd met een mitella naar huis gestuurd met het verhaal dat het wel goed zou komen. Nu is mijn sleutelbeen over elkaar heen gegroeid waardoor mijn rechter schouder wel 3 a4 centimeter korter is als mijn linkerschouder, en heb ik een enorme scheefstand en dagelijks veel last. Ben in behandeling bij een fysio en hoop vanuit daar door te kunnen na een orthopeed om dan behandeld te kunnen worden. Was altijd erg sportief en altijd met sport bezig, het heeft mentaal en fysiek erg veel met mij gedaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik helemaal gestopt ben met sporten maar hier mentaal wel aan lijd, wand je wilt wel maar het gaat niet. Na dat ik de reactie van Jan zag kreeg ik toch weer wat hoop! Mocht Jan dit nog lezen heb je nog tips voor mijn proces? Zou graag willen dat ze het bij mij ook opnieuw breken en rechtzetten. Maar daar ben ik al jaren mee bezig. Ik hoop wat van Jan te horen!
Mvg Johan

Re: Opnieuw breken

#10
Hoi Kees,

Ja, helaas gebeurd dit nog te vaak. Een verkort sleutelbeen geeft bij sporters echt problemen op den duur. Maar opereren van sleutelbenen wordt nog niet veel gedaan in Nederland.

Heb je al een second opinion gehad? Dit mag je altijd zelf bepalen. Dan kun je zoeken naar een specialist die jou verder kan helpen. Hopelijk reageert Jan nog in welk ziekenhuis hij goed geholpen is.

Succes, hopelijk kom je er echt verder mee