Been en knie stand bij het uitvoeren van een Squat oefening?

#1
Goedemorgen. Ik heb een vraag over de stand van het been bij een squat oefening, om de beenspieren aan te sterken.

als ik normaal ga staan, voeten schouderbreedte, dan is de natuurlijke stand van mijn voeten verschillend. De linkervoet wijst iets naar links, de rechtervoet wijst meer naar rechts. (Zogezegd op klokstand 10 over 11 ). Ik denk dat deze draaing al voortkomt vanuit de heup of de knie, het is niet enkel de voet die naar buiten wijst.
Ik heb een aantal maanden niet kunnen sporten en wil dit nu weer oppakken. O.a. fitness heb ik weer opgepakt.
Mijn vraag is waar moet ik nu op letten hoe ik mijn voeten neerzet, als ik squat oefeningen doe, zodat ik de benen en de spieren train op de juiste manier, zonder mijn gewrichten (knie!) verkeerd te belasten? Ik kan een squat correct uitvoeren maar het gaat om de stand van mijn voeten/knieen/heup.
Dus moet ik die natuurlijke 10 over 11 V-vorm aannemen, of meer naar een geforceerde stand met de voeten en knieen beide op 5 over 11?


Ik fiets ook veel op mijn mountainbike en dan staan de voeten en knieen recht naar voren, en word het kniegewricht dus anders belast. Terwijl als ik wandel de voeten wel steeds op de 10 over 11 stand worden gezet.

Nou ik hoop dat u mijn vraag begrijpt en het een leuke uitdaging vind om deze te beantwoorden.

Bedankt alvast, vriendelijke groet, Tim

Re: Been en knie stand bij het uitvoeren van een Squat oefening?

#2
Hoi Tim,

Interessante vraag, en hier is altijd veel onduidelijkheid over. Maar het antwoord is simpel, de voeten moeten in de natuurlijke positie staan. Er wordt veel gezegd over de positie van de voeten, maar deze is zoals je zegt echt afhankelijke van de bouw van jou lichaam en dan vooral je heupen. Het belangrijkste is wel dat je actief je knieën recht/ of naar buiten duwt.

Of je het goed doet is relatief eenvoudig te voelen aan de druk op je voeten. Wanneer vanuit squat omhoog komt, moet de druk op je voeten voornamelijk aan de buitenkant en hakzijde zijn. Dan span je de bovenbeenspieren het meeste aan, ook voorkom je hierdoor dat de knieën naar binnen zakken.

Het klopt dat op de racefiets je knieën vaak recht boven je voeten staan. Als dit klachten geeft is het soms toch aan te raden de plaatjes wat te verstellen zodat de voeten niet loodrecht op de pedalen staan.

Succes met het trainen, hopelijk heb je thuis een squatrek in deze tijd van corona