Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#11
Beste Lex,

Wat vervelend van jou blessure. Als de orthopeed zegt dat het lastig wordt zal ik ze geloven. De ene O been is de andere ook niet dus moeilijk te vergelijken.

Maar je had van te voren ook een kruisband in jou O-benen staan. Maar ik begrijp als het slagingspercentage stuk lager is dat een orthopeed geen kruisband operatie wil doen. Het is een ingrijpende operatie met lange revalidatie.

Ook de algemene mening van kruisband operatie veranderd. Orthopeden opereren minder vaak een kruisband, omdat zelfs voetballen zonder kruisband zou kunnen. Dus de kruisband is niet altijd noodzakelijk.

Wat ik jou daarom zal adviseren is om jou knie goed op te trainen. Als je niet meer "door je knie gaat" proberen het voetballen weer op te pakken.

Succes met revalideren!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#12
Ik ben op 29 december 2016 geopereerd aan mjjn voorste kruisband en mijn mediale meniscus. Ze hebben mijn patellapees gebruikt voor mijn nieuwe kruisband en een stukje van mijn meniscus weggehaald. Ik heb 2 jaar rond gelopen met een afgescheurde voorste kruisband en een afgescheurde meniscus. Ik had veel last van onstabiliteit en heb hierdoor veel angst ontwikkelend. Ik zit nu 10 maanden in mijn revalidatie en ik heb nog steeds een strek beperking van 5/10 graden al is deze meer op dit moment omdat ik veel pijn heb aan mijn knie. Ik voel een drukkende pijn tussen mijn gewrichtsspleet en aan de mediale zijde van mijn knie. Mijn patella pees is tevens ook heel gespannen. Ik ben ook nog steeds bang om te bewegen. Als je me zou vragen om te springen zou ik dit niet doen. Mijn vraag is stel ik mijn en en zit dit allemaal in mijn hoofd of kan deze klachten voorkomen naar een operatie?

Groetjes noah

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#13
Beste Noah,

Wat vervelend dat je nu nog steeds deze klachten hebt. In principe moeten ze niet meer voorkomen 10 maanden na de operatie.
Dat de klachten toch aanwezig zijn kan mijn inziens door twee dingen komen:
1) Je eigen angst om te bewegen. Doordat je nog steeds niet kan strekken, wat eigenlijk na 6 weken moet kunnen om verder te kunnen revalideren. En als dit na 6-12 weken niet kan moet gekeken worden wat de oorzaak hiervan is. Maar door deze strekking blijft er spanning op jou patellapees staan en druk op jou knie. Waardoor de pijn blijft. Een knie die nooit kan strekken gaat pijn geven. Dus die strekking moet er echt in. Als de strekking komt door angst moet je hier doorheen. Als de strek beperking komt door iets wat niet goed zit in de knie moet dit opgelost worden.

Dat brengt mij bij punt
2) In de knie zit nog iets wat niet goed zit, wat de strek beperking geeft. Maar zoals hierboven al gezegd dit moet opgelost worden. Een knie moet strekken.

Vraag de orthopeed/ fysiotherapeut of er iets in de knie niet goed zit. Als alles in de knie goed zit, moet je echt door de pijn heen om toch te kunnen strekken. Zonder strekking kan je nooit normaal lopen en blijven de knieklachten bestaan.

Succes met jou revalidatie en hopelijk kan je de knie snel strekken!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#15
Beste Sanne,

Wat goed dat je aan het voorbereiden bent. Jazeker kun je er wat aan doen. Hoe fitter en sterker je de operatie in gaat, des te sneller gaat het herstel nadien. Dus probeer je conditie op peil te houden of te verbeteren. En de spierkracht in je benen te verbeteren. Als je toevallig al in de sportschool komt, probeer de squat en lunge oefeningen dan te blijven doen.

Succes met je operatie en revalidatie!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#17
Hallo,
7 maart 2018 heb ik een vkb reconstructie gehad en is mijn meniscus gehecht.
Nu bijna 11 maanden na mijn operatie ben ik hard aan het trainen (veld en sportschool) om mijn rentree te maken met voetbal.
Echter zijn er nog 2 dingen die aan mij knagen. Dat zijn namelijk: Als ik Squat / diep door mijn hurken ga en weer op sta, ik een knarsend/krakend geluid hoor in mijn knie. Ik ben erg benieuwd wat dit kan zijn en of dit kwaad kan?
En het volgende is dat als ik op mijn hak/ zijkant van mijn voet gewicht zet ik af en toe een lichte pijn in mijn knie ervaar. Hoort dit? en wat kan dit zijn?
Alvast bedankt voor de reactie!

Robert

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#18
Beste Robert,

Fijn dat je al zover bent in je revalidatie. Ben je nog onder behandeling van een fysiotherapeut? Het knarsend geluid kan ook gewoon jou knieschijf zijn. De pijn in de knie wanneer je op de buitenkant van je voet steunt is lastiger te verklaren als ik je niet zie bewegen. Vandaar dat je deze vraag beter bij jou fysiotherapeut kan leggen. Het is ieder geval niet vreemd dat je dan een lichte irritatie voelt, maar het kunnen verschillende dingen zijn.

Wanneer het knarsen geen pijn doet, is het niet erg.

Succes met de laatste loodjes.

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#19
Goedendag,

Ik ben 29 januari 2018 geopereerd aan mijn VKB/ binnen (partiële achterhoorn) en buitenste meniscus (achterhoorn resectie).

Mijn revalidatie verliep erg voorspoedig, mijn kracht en sensimotoriek zijn weer op hoog niveau. Echter ben ik na 8 maanden revalidatie de focus op het strekken iets verloren door het harde trainen. Momenteel ben ik dat weer aan t oppakken, maar als ik mijn knie strek voel ik een pijn thv mijn litteken (voelt overbelast/ geïrriteerd) als ik vervolgens verder strek is de pijn weg? Dit gebeurt elke keer als strek, waardoor het lopen en rennen dus angst geeft op deze pijnprikkel. Ik zou graag willen weten of dit iets met de kruisband zelf te maken heeft, of wat ik hieraan zou moeten doen? Ik ben bang dat als ik niet meer strek ik mijn strek mobiliteit weer verlies..

Alvast hartelijk dank!