19 jaar met hoofd-, nek- en kaakklachten

#1
Hoi, ik ben 19 jaar en heb hoofd-, nek- en kaakklachten waar ik al maanden n heb. Het is best een belemmering in m'n dagelijks leven. Ik maak me er soms en zeker de laatste tijd steeds meer zorgen om dat ik nog zo jong ben en nu al langdurig dergelijke klachten heb. Er is ook angst dat ik er niet meer vanaf kom. Ik zit nu een tijdje bij een fysiotherapeut en heb zes van de negen behandelingen gehad.


Klachten
  • Hoofdpijn. De mate ervan verschilt (ook per plek). Het zit voornamelijk aan m'n voorhoofd, rondom m'n slaap (beide kanten), links- en/of rechtsboven op m'n hoofd, en aan de achterkant op ongeveer oorhoogte (tenzij hier de nek al begint).
  • Nekpijn. Dit kwam als het goed is vóór de hoofdpijn. Het gaat vooral om de achterkant van m'n nek. daarnaast voel ik ook spanning aan de achterkant van m'n schouders en aan de spieren van m'n nek naar m'n schouder (boven).
  • Kaaktics. Hier heb ik al jaren last van en ik zie ze niet zo snel in verband staan met m'n andere klachten. Ze zijn ontstaan in de tijd dat ik een nachtbeugel had (meer dan vijf jaar geleden). Wel word ik hier inmiddels ook voor behandeld bij m'n fysiotherapeut, sinds ik het bij de derde of vierde afspraak aan heb gegeven.
    Wat de klachten precies zijn, vind ik wat lastig te beschrijven. Ik ben geneigd om rare bewegingen met m'n onderkaak te maken. Denk hierbij aan rondjes maken, hem wijd open trekken of juist zo ver mogelijk naar links of rechts trekken. Doordat ik dit vaak doe, voel ik vaak een soort "ruis" of "knikjes" tussen m'n kaken als ze langs elkaar schuiven. Soms worden de tics in de loop van de dag meer en soms heb ik er juist meer last van als ik opsta. Wat me ertoe triggert, weet ik niet precies. Wel merk ik dat ik er vaker last van heb als ik mentaal erg actief ben en me moet concentreren, bv. bij het uitoefenen van bepaalde "denkactiviteiten" of wanneer ik druk aan het lezen ben.


(Mogelijke) oorzaken
Volgens m'n fysiotherapeut kan stress een belangrijke trigger zijn voor nekspanning en dat die nekspanning over kan slaan in hoofdpijn. Ik ben vorig jaar overspannen geraakt en ik zit momenteel in een depressie, dus dat kan goed meespelen. Hieraan kan ik helaas op het moment niet zoveel doen. Sporten schijnt goed te zijn tegen stress, maar helaas speelt sport (althans mijn sport) ook een belangrijke rol in m'n klachten.

Ik ben vier jaar geleden op fitness gegaan. Lange tijd "deed ik maar wat", maar toen ik wel een concreet doel had, heb ik me wel op weg laten helpen met een schema en meerdere keren laten checken of ik alle oefeningen correct uitvoerde, omdat ik zeker wilde weten dat ik het goed deed. Helaas namen de nekklachten desondanks toe. Ik merkte dat ik m'n nek teveel aanspande bij oefeningen. Het gebeurde bij allerlei oefeningen. Bij oefeningen voor m'n buikspieren, voor m'n armen, voor m'n schouders.. Qua gewicht had en heb ik nog steeds zeker niet het idee dat ik overdreef. Ik pakte best wel lage gewichten. De klachten kwamen eerst tijdens of na het sporten maar ik kreeg ze steeds vaker daarbuiten en ze begonnen langer aan te houden. Uiteindelijk had ik er bijna continu last van, wat nu ook nog steeds het geval is. Het is vier maanden geleden dat ik gestopt ben met regelmatig fitnessen. Rond dezelfde tijd raakte ik overspannen en heb ik een tijd überhaupt niets gedaan. De nekklachten bleven echter na een maand nog steeds aanhouden. Dus kon het niet (alleen) aan het sporten liggen, dacht ik. Daarna zocht ik contact met een fysiotherapeut. Na twee behandelingen zei hij dat ik wel kon proberen weer te gaan sporten. Ik heb voornamelijk beenoefeningen gedaan omdat ik daar het minste last had. Ik doe alles op een erg laag gewicht. Ik kan ook niet anders, want dan ga ik m'n nek weer teveel gebruiken. Het lukt mij gewoon niet dat te onderdrukken. M'n fysiotherapeut raadde aan de oefeningen lat pull down en reverse cable fly te proberen. Ik heb gemerkt dat de oefening reverse cable fly mijn nekpijn triggert. Misschien is dit een goed teken, want dat geeft misschien een duidelijker beeld van waar die nekpijn vandaan kan komen.

Voordat ik overspannen raakte, deed ik een ICT-opleiding en dit jaar doe ik een soortgelijke opleiding, waarbij ik ook veel achter m'n computer stilzit. Dit schijnt ook een oorzaak te kunnen zijn voor nekklachten. Lang achter een (computer)scherm werken kan tevens voor hoofdpijn zorgen.

Verder zit ik erg vaak en lang op m'n telefoon, deels vanuit een gebrek aan andere hobby's, wat op z'n beurt ook weer deels veroorzaakt wordt door m'n depressie. Ik denk dat het op m'n telefoon zitten ook invloed kan hebben op m'n nekklachten.

Het enige wat ik (uit schaamte/ongemakkelijkheid) niet aan m'n fysiotherapeut heb verteld, is dat mijn nek- en hoofdklachten tijdens en na zelfbevrediging fors kunnen toenemen. Hoe dit komt, weet ik niet, maar ik verwacht dat ik m'n nek teveel aanspan, net als bij fitness, of dat het vanuit m'n arm of schouder doorschiet.

Ik slaap altijd op m'n rug. Tenminste, zo val ik in slaap en zo word ik wakker. Ik weet niet of ik tijdens m'n slaap veel beweeg, maar ik denk van niet.

Dit is niet zozeer een oorzaak maar wel een praktisch voorbeeld waaruit belemmering in het dagelijks leven blijkt: het voelt al snel redelijk "brandend" op m'n schouders wanneer ik m'n zware schooltas op m'n rug heb.


Oefeningen
De oefeningen die ik van de fysio heb gekregen voor thuis, zijn de volgende drie:

- Met m'n hoofd naar m'n schouder om de nekspieren te rekken
- Met twee vingers of met een tennisbal langzaam maar wel drukkend rondjes draaien op de plaatsen waar m'n kaakspieren zeer doen.
- Met twee vingers of met een tennisbal langzaam maar wel drukkend rondjes draaien rondom m'n slaap.


Behandelingen tot nu toe
Ik heb tot nu toe zo'n zes behandelingen gehad. Aan het begin van de behandeling is het steeds even praten over hoe het met de oefeningen gaat en met de klachten. Daarna is de eigenlijke behandeling, waarbij hij gaat drukken en bewegen op de plekken waar de spierspanning zit.

We hebben daar een keer ter plekke de reverse cable fly gedaan. Erg zinvol was het voor m'n gevoel niet, want ik spande nog steeds m'n nek teveel aan. Maar goed, het was één keer en het was maar eventjes. Hij heeft me een paar keer tussen sessies door een soort verslagje laten bijhouden van m'n klachten en een pijnscore per klacht voor elk dagdeel. Hieruit had hij geconcludeerd dat m'n klachten vooral in de loop van de dag toenemen en wanneer ik stress heb. Maar niet meer dan dat.


Conclusie
Helaas is er tot nu toe niet echt veel progressie geweest in de afgelopen tijd voor m'n gevoel. Er is in elk geval geen sprake van klachtenvermindering. Na een behandeling heb ik vaak de rest van de dag wel wat spierpijn, maar de echte pijnklachten zijn dan weg. Daarna komen ze echter wel vrij snel weer terug.

Ik heb nog maar zo'n drie behandelingen te gaan, omdat ik daarna niets meer vergoed kan krijgen. Dat is iets waar mijn angst een beetje in zit en het is in eerste instantie de reden waarom ik dit topic heb aangemaakt. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik ben bang dat ik er misschien helemaal niet meer van afkom, want ik hoor sommige mensen in m'n omgeving ook zeggen dat zes behandelingen al aardig veel is voor fysieke klachten. Zelf denk ik dat zes behandelingen van steeds een halfuurtje wel meevalt, maar kijkend naar het max. aantal behandelingen, is het blijkbaar toch niet weinig.

Ik word er langzamerhand vrij wanhopig van. Straks ligt het misschien aan m'n houding. Misschien loop ik wel verkeerd. Misschien houd ik m'n schouders niet laag genoeg. In het midden op m'n achterhoofd voel ik al een tijdje een bult die soms ook pijn doet en ik heb geen idee of dat hoort. Ik weet het allemaal niet. Ik heb geen idee!

Ik heb geen eerdere ervaringen met een fysiotherapeut. Ik durf niet te zeggen of het aan hem kan liggen dat ik nog geen progressie merk in klachtenvermindering. Ik heb soms het gevoel dat ik meer betrokkenheid van hem mis, maar ik vind het lastig om te bedenken wát ik dan nog meer van hem zou verwachten. Hij heeft eerder aangegeven dat het de bedoeling is dat mijn klachten uiteindelijk helemaal verdwijnen en dat ik die oefeningen dan ook niet of nauwelijks meer nodig zal hebben. Maar dat vertrouwen heb ik niet echt. Ik heb het idee dat het nog niet helemaal duidelijk is waar mijn klachten precies door komen. Het voelt alsof er ook qua "plan" geen progressie is en dat het bij die oefeningen en behandelingen moet blijven. Maar is dat wel voldoende?

Al met al hoopte ik hier wat steun te vinden. Ik ben benieuwd hoe anderen mijn situatie zien.

Re: 19 jaar met hoofd-, nek- en kaakklachten

#2
Beste Persoon,

Wat vervelend van jou langdurige hoofd, nek en kaakklachten. Fijn dat je een heel uitgebreid verhaal hebt geschreven. Het is een duidelijk verhaal, ik vermoed dat jou fysiotherapeut wel op de goede weg zit. En dat sporten jou zeker verlichting kan geven. Gezien jou depressie en overspannenheid zal dit allemaal een rol meespelen. Wordt je behandeld voor je overspannenheid/ depressie?

Wat ik je kan adviseren voor jou fysieke klachten is om naar een fysiotherapeut te gaan die hierin gespecialiseerd is. Ik begrijp dat je dit niet graag wilt doen. En dat je maar 3 behandelingen nog vergoed krijgt wil niet zeggen dat je niet kan gaan. De financiële situatie van jou ken ik niet en kan ik niet over beslissen. Maar er zijn fysiotherapeuten die echt gespecialiseerd hierin zijn. Dit zijn orofasciale fysiotherapeuten en craniofasciale fysiotherapeuten. Als je vertrouwen van jou fysiotherapeut aan het afnemen is, kan dit jou helpen.

Daarnaast is 6 behandelingen veel voor fysieke klachten, maar als stress, overspannenheid en depressie meespeelt kunnen klachten heel lang aanhouden. Of niet overgaan als je niks aan de onderliggende oorzaak doet. Dus in jou geval waarin het een complex geheel is, is 6 behandelingen niet veel. Maar er moet ook wat gedaan worden aan de oorzaak.

Dus twee belangrijke tips, ga naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze kun je eventueel hier vinden https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken. En ga aan de slag met de stress gerelateerde klachten.

Succes! Hopelijk ben je snel van je klachten af.

Re: 19 jaar met hoofd-, nek- en kaakklachten

#3
Dankje voor je reactie!

Ik ben niet bekend met de begrippen "orofasciaal" en "craniofasciaal" maar m'n huidige fysiotherapeut is gespecialiseerd in craniomandibulaire en craniofaciale fysiotherapie. Volgens mij komt dat vrij op hetzelfde neer(?)

Ik heb bij m'n afgelopen behandeling van deze week aangegeven dat ik zorgen heb en dat ik nog geen progressie in klachtenvermindering merk. Hij heeft aangegeven dat ie volgende week wilt kijken met mij of we het over een andere boeg kunnen gooien. Het is een beetje afwachten.

Ik heb wel wat twijfels over m'n fysiotherapeut omdat ik geen progressie merk, maar ik vind het lastig te zeggen in hoeverre het "terecht" is dat ik het zo voel, want die depressiviteitsklachten kunnen een grote rol spelen en andere ervaringen met fysiotherapie heb ik niet. Sinds afgelopen afspraak voel ik al wel iets meer betrokkenheid.

Helaas word ik voor m'n mentale klachten op het moment niet behandeld. Ik ben onlangs, na al een wachttijd te hebben uitgezeten, afgewezen voor behandeling bij de instelling waarvoor ik me had aangemeld, omdat mijn soort problematiek niet in hun gebied ligt. Doorsturen kunnen ze niet, dus ik ben teruggestuurd naar de huisarts en moet op zoek naar een nieuwe instelling, om vervolgens weer een wachttijd uit te zitten.

M'n fysiotherapeut is op de hoogte van m'n mentale klachten en zei het ook jammer te vinden dat het niet gelukt is bij de instelling, omdat het dus samenhangt met de fysieke klachten.