Rechterbeen

#1
De duidelijkste pijn is als ik op m'n rug lig (tijdens grondoefeningen) en m'n benen omhoog wil strekken, ik met geen mogelijkheid m'n rechterbeen helemaal gestrekt krijg, een spier bovenop m'n enkel houdt dat tegen en wordt zo pijnlijk dat de pijn nog een tijdje na blijft gloeien. Nou weet ik wel wanneer dat is begonnen maar ik kan het niet rijmen... Om tijdens een lange wandeling even te ontspannen pakte ik m'n rechtervoet om naar m'n bil te trekken en dat ging aan de achterkant van m'n bovenbeen even helemaal mis, auau, gauw losgelaten. Gevolg: van die achterkant geen last meer maar sindsdien lijkt die spier bovenop m'n enkel gekrompen, ik voel soms een band in de holte van m'n voet en in bed is het een gevoel als een te dikke spatader op die enkel waar ik echt wakker van blijf. Ziet u een verband? En nog belangrijker, wat kan ik er aan doen?

Re: Rechterbeen

#2
Beste Gury,

Wat een vreemde klachten allemaal. Maar zoals jij beschrijft op ruglig en dan het beenstrekken, zal ik eerder de oorzaak in de rug zoeken dan in de voet. Op die manier zet je namelijk de zenuw die vanaf de rug naar je voet loopt volledig op rek. https://www.hierhebikpijn.nl/anatomie/dermatoom Dit geeft het zenuw gebied aan. Als de pijn aan de achterzijde van het bovenbeen op gebied blauwe gebied van L4/ L5 is begonnen. Zie je direct dat dit verband houdt met de voorzijde van de enkel. Deze dermatomen zijn niet strikte grenzen. Dus ook al is het op de achterzijde van het been niet het blauwe gebied waar het is ontstaan, dan kan het nog verband houden.

Vraag een fysiotherapeut jou rug goed te onderzoeken of hier de klachten vandaan komen. Zo ja, bespreek met hem/ haar de mogelijkheden die jou het beste kunnen helpen.

Succes!

Re: Rechterbeen

#3
Dankjewel voor je reactie. De rug als oorzaak zou best's kunnen (doe al dagelijks rugoefeningen na problemen in het verleden) maar heb vandeweek expres veel gelopen en nadat de enkel daar in eerste instantie heel dik van werd, of er vocht in zat, is dat weer geslonken, zijn de klachten nu al stukken minder en hiephiep, 's nachts geen last meer, wat ik het vervelendst vond. Het ziet er naar uit dat het gewoon vanzelf weer overgaat en zo niet, gaan we inderdaad maar weer's bij de fysiotherapie langs, altijd goeie resultaten mee bereikt.
Nogmaals, dank je voor het meedenken.
cron