Sartorius

#1
Hallo,

Ik hoop dat iemand mij tips kan geven over een probleem waar ik nu al een tijdje mee zit.

Ik heb 3 jaar geleden mijn voorste kruisband afgescheurd (linker been), 1 jaar later ben ik geopereerd en sindsdien gaat het niet helemaal lekker.

Voor mijn beroep sta ik heel de dag in een kledingwinkel en vanwege stijfheid in mijn rug, bil, kuit, knie bovenbeen doe elke dag yoga. Doe ik dit niet, dan hoor ik bij elke stap een frictie tussen een spier/pees en iets anders in mijn knie en knakt deze bij elke stap.

Ik vind het niet vervelend om elke dag yoga te doen alleen de yoga lost niet alles op. Als ik mij bezig houd met sporten zoals insanity, zijwaartse oefeningen spring oefeningen en surfen ervaar ik na 10 min iets naars. Het lijkt namelijk dat na een korte poos bij een zijwaartse stap of bij het opspringen op je surfboard dat mijn "sartorius" over een botje of andere spier heen lijkt te schieten.. het duurt vervolgens dan ook een paar seconden voordat deze terug schiet. Soms met een harde knap soms zonder geluid. In de tussentijd kan ik hem niet meer buigen en is het wachten tot het moment dat die zijn weg terug vind. en dit gebeurt elke keer.

Nu merk ik dat als ik veel stretch yoga doe voor de bovenbeen en onderrug... en ik draag daarna mijn sneakers met steunzolen (deze geven extra steun aan de binnenzijde van mijn voet, omdat ik anders naar binnen sta. ongeveer 3 cm dikte) dat bij het normale lopen die al begint te verschieten.

De eerste keren doet het erg pijn en loop ik een uur mank, met een warme knie en vooral pijn aan rechter zijde onder mijn knie (onder het horizontale litteken van mijn operatie aan de kruisband).. als het die dag vaker gebeurd doet het steeds minder pijn en heeft het ook minder impact op het lopen.

Verdere klachten:
- hamstring is vaak verkrampt en erg zwak
- lage onderrug en bil klachten (al last van vanaf mijn 13de)
- mijn linker voet trekt als ik zit met gestrekt been meer naar binnen alsof iemand met een touwtje aan mijn grote teen trekt.
- holle rug
- hypermobiliteit
- last van Si gewrichtspijn.

Mijn vragen:
- Is deze spier nu juist gespannen of ontspannen en is dat de reden dat die verschiet
- Moet ik hem juist trainen en zo ja welke oefeningen
- Na 2 jaar intensief fysio vraag ik mij af of ik weer terug moet of dat er ook andere middelen zijn.
- Kan dat wegschieten kwaad en maakt het schade waar ik in de toekomst problemen mee kan krijgen.

Alvast bedankt voor jullie tijd.

Re: Sartorius

#2
Beste Roby,

Wat vervelend van jou knie. Het is een duidelijk verhaal, maar heb toch nog een paar vragen.
- waarom denk je dat het jou sartorius is?
- was alleen jou kruisband gescheurd destijds of was er nog andere schade aan jou knie?
- hoe gaat hurkzit?
- is jou kracht van jou linker hamstring en rechter hamstring gelijk? Dit moet jou fysiotherapeut kunnen meten.
- wordt jou knie dik als dit gebeurt?

Jou verhaal klinkt namelijk vooral als een probleem met jou meniscus? De sartorius kan niet zulke heftige klachten veroorzaken. (tenminste ik heb het nog nooit gezien) Maar ook jou gewrichtskapsel of wat anders in jou knie kan dit veroorzaken.

Dus ik kan nog niet zo goed antwoord geven op jou vragen, omdat ik naar aanleiding van jou verhaal niet vermoed dat de sartorius het probleem is.

Met wat extra informatie kan ik je beter helpen.

Succes ermee in ieder geval.

Re: Sartorius

#3
Goedemorgen,
Bedankt voor je reactie.. de rede dat ik het gevoel had dat het die spier was, is omdat ik op het moment van een trekkend gevoel had aan de plek waar die boven vast zit.. en het werd elke keer ook een klein beetje blauw aan het andere uiterste waar die spier eindigt. Ik ben geen fysio dus je zal vast gelijk hebben dat ik helemaal verkeerd zit te kijken. Antwoord op jou vragen:
-alleen mijn kruisband was gescheurd
- hurkzit gaat goed zolang ik elke dag yoga doe. Stop ik hiermee dan heb ik grote last van de operatie/optater die mijn knie heeft gehad.
- mijn hamstring is heel slap vergeleken met de andere en schiet meteen in de kramp bij een oefening hak naar de billen met gewicht. Andere hamstring oefeningen heb ik minder problemen mee en gaan mij best goed af.
- knie wordt tegenwoordig niet echt meer dik. In het begin wel. Maar nu niet meer alleen een heel klein beetje blauw. Bij het lange horizontale litteken rechter uiterste.

Tijdens de revalidatie heb ik heel erg last gehad van verhoogde spierspanning en kon ik mijn been niet strekken. Dit om door de spier die in je onderneem naar je binnenkant voet loopt. Nu met de yoga gaat dit prima, stop ik daarmee ga ik weer met een krom been lopen omdat hij niet wil strekken.

Re: Sartorius

#4
Beste Roby,

Het het logisch dat je aan die spier denkt, ook als hij blauw wordt doet de sartorius wel mee. Maar met jou extra informatie wordt het een duidelijker verhaal. Jou knie moet strekken! Als dit niet gebeurt blijf jij klachten houden, deze strekking moet zonder hulp van yoga kunnen. Ook de kracht in jou hamstring moet gelijk zijn of eigenlijk zelfs beter dan de andere kant.

2 jaar na jou operatie moet jij van al deze klachten geen last meer hebben. Hij kan wat stijver voelen bij hurk zit. Maar zelfs dit moet als je zoveel aan yoga doet afgenomen zijn na 2 jaar. Vermoedelijk komt het doordat jou kniegewricht niet helemaal kan strekken. Na 2 jaar is het kapsel van het kniegewricht zo aangepast dat het strekken niet meer "automatisch" gaat. Door yoga stretch je dit continu op, wat goed is. Maar met elke stap die je zet heb jij een volledige strekking van jou knie nodig, als dit niet automatisch gaat, loop je op den duur met een gebogen knie. Dit geeft veel spanning rondom de knie, grotere kans op blessures en geeft een beenlengte verkorting. Wat klachten elders kan geven.

Mijn advies, dat jou knie gemobiliseerd moet worden tot volledige strekking. Dit kan een fysiotherapeut of manueeltherapeut. Liefst één die gespecialiseerd is knieën. https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken Hier kun je kijken voor praktijken. Waar woon jij? Misschien weet ik goede collega in de buurt die gespecialiseerd is in knieën.
Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar het is 2 jaar nadien nog wel mogelijk om de knie gestrekt te krijgen. Je bent nog te jong om geen strekking van de knie als normaal te beschouwen.

Succes ermee