Pijn in de lies na contact met bal

#1
Hallo,

Ik vermoed dat ik gisteren tijdens het voetballen een blessure heb opgelopen. Ik wilde een bal van de tegenstander tegenhouden en heb dit harde schot tegen mijn onderbeen gekregen. Ik voelde op het moment van de impact niet meteen pijn. Pas een halve minuut na de impact tijdens het lopen voelde ik pijn op een duidelijk aanwijsbare plek: aan de binnenkant van mijn bovenbeen, ongeveer een 5-tal centimeter verwijderd van mijn kruis.

Vannacht voelde ik pijn als ik me omdraaide in mijn bed, maar dit is geen helse pijn. Ik kan een fietsbeweging maken zonder pijn, ik kan zelfs bijna volledig pijnloos wandelen en lopen, op enkele keren een pijnscheut na. Tijdens het stilzitten voelde ik gisteren af en toe een tinteling en spontaan opkomende pijn op deze plek, maar vandaag niet meer. Ik heb echter wel pijn als ik met mijn bekken een plotse beweging maak of mijn been snel naar binnen of buiten beweeg. Ik ga vanavond even zwemmen om te kijken in welke mate mijn bovenbeen dit toelaat en met het oog op een eventueel herstel.

Kan iemand op basis van mijn uitleg een diagnose stellen en mij uitleggen wat ik het beste doe om deze blessure zo snel mogelijk kwijt te spelen?

Alvast bedankt!

Re: Pijn in de lies na contact met bal

#2
Beste Rodolfo,

Wat vervelend voor je. Hoe ging het zwemmen? Geen last met de schoolslag? Hoe gaat het nu?

Meestal gaat het om een opgerekte liesspier bij dit soort acute blessures. Dan moeten de klachten wel binnen 5 dagen fors verminderd zijn. In die tijd sowieso even niet voetballen. Je kan eventueel rustig wat oefeningen doen, door bijv. een bal tussen je knieën te doen en deze proberen als het waren leeg te knijpen met je benen. Maar dan heel rustig beginnen met aanspannen.

Succes!

Re: Pijn in de lies na contact met bal

#3
Beste,

Allereerst hartelijk dank voor uw antwoord!
Ik heb het zwemmen even uitgesteld om toch zeker voldoende rust te nemen. Ik breng vanavond een bezoek aan de huisarts om de papieren van de verzekering in te vullen en samen af te spreken wat de beste weg tot herstel is.

Elke dag voel ik de pijn meer en meer afnemen. Ik merk dat mijn been mobieler wordt, aangezien ik minder pijn heb bij het bewegen naar binnen en buiten. Gisterenavond moest ik zelfs even "zoeken" naar de pijn, omdat de klachten bijna zo goed als volledig verdwenen zijn. Ik heb wel bang dat dit mij een vals veilig gevoel geeft en dat als ik opnieuw zou sporten de pijn plots zal terugkomen.

Ik zal zeker al eens de oefening die u voorstelt uitvoeren.
Denkt u trouwens dat kinesitherapie het herstel zou kunnen versnellen?


Heel erg bedankt.

Re: Pijn in de lies na contact met bal

#4
Beste Rodolfo,

Goed om te horen dat het beter is, en denk dat het verstandig is om het zwemmen even uit te stellen. De schoolslag is een grote beweging voor je heup. In de meeste gevallen bij deze acute klachten, is als de pijn afneemt het ook echt beter gaat. Als de oefening die ik zei, geen pijn geeft, kun je de bal nog tussen je voeten doen en dan knijpen. Dit is zwaarder voor je lies. Als dit pijnvrij gaat en je de pijnlijke plek niet meer voelt, kun je rustig proberen recht vooruit te joggen/ hard te lopen. Als dit goed gaat rustig je training weer oppakken en nog geen wedstrijd doen.

Als de klachten niet helemaal verdwijnen in en week zal ik bij een fysiotherapeut langs gaan. Dan kan hij/ zij je verder helpen.

succes!
cron