Liespijn/heuppijn

#1
Hallo,
Bij deze een vraag over lies-/heuppijn.
Ik ben een vrouw van 35 en heb nu zo'n 5 jaar last van pijn in mijn rechter heup/ lies. Het is begonnen toen ik na mijn derde bevalling weer fanatiek aan krachttraining en kickboksen ging doen. Ik sport nu tot mijn spijt al anderhalf jaar niet meer. De pijn in mijn lies/heup straalt vooral uit naar mijn bil, onderrug en de voorkant van mijn rechterbeen tot m'n knie (kuit kan ook gevoelig/stijf) zijn. Als ik in kleermakerszit ga zitten, knapt het pijnlijk in mijn lies.
Ik ben nu ongeveer 11 maanden onder behandeling geweest van een manueel therapeut. Mijn SI-gewricht zat oa helemaal vast. Nu is volgens de therapeut de beweeglijkheid in m'n heup gelukkig weer goed. Maar de pijn in mijn lies/heup blijft aanwezig. Dit heb ik ook aangegeven. Nu ben ik uitbehandeld en werd me aangeraden een paar keer per dag de iliopsoas spier diep te masseren. Dat doet zo'n pijn! Alsof er een mes in wordt gezet. Het schiet door m'n been. In tegenstelling tot wat er werd gezegd, wordt de pijn niet minder na een poosje masseren, maar verergert.
Zou dit op een ontsteking kunnen wijzen?
Ik hoor graag van u.
Alvast vriendelijk bedankt!

Re: Liespijn/heuppijn

#2
Je klachten komen voor een groot deel overeen met het beeld dat je ziet bij het iliopsoas syndroom:
https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... s-syndroom

Heeft de therapeut dit toevallig ook onderzocht en behandeld? En heb je al meerdere therapeuten of specialisten gezien voor deze klachten?

Mocht er sprake zijn van het iliopsoas syndroom, dan kan massage van de iliopsoas spier onderdeel zijn van de behandeling. Echter bestaat de behandeling ook uit specifieke oefeningen zoals rekoefeningen voor de ilopsoas spier. Mogelijk zou je met een specifiek oefenprogramma en de juiste begeleiding nog veel aan je klachten kunnen doen. Hou er alleen wel rekening mee dat klachten die al 5 jaar bestaan over het algemeen niet binnen een paar weken verholpen kunnen worden.

Re: Liespijn/heuppijn

#3
Ik heb ook deze klacht, Alleen 'knapt' het niet zo erg in mijn heup, maar heb een 'trekkerig en drukkend gevoel van mijn lies naar de binnenkant van mijn schaambeen / bovenbeen.
Ik ben 56 jaar, sport niet maar onderhoud een grote tuin en ben werkzaam als verpl. en til geregeld zware pat.. Ben hier twee maanden geleden mee naar de h.a. geweest. Heb een x -foto laten maken en er is bloed onderzoek gedaan. Alle uitslagen waren goed en de klachten verdwenen na een paar dagen diclofenac. Nu komt de pijn weer terug, nadat ik vorige week in kleermakerszit heb gezeten. Het is stom, maar ik heb het gevoel alsof mijn onderbroek te strak in mijn lies zit. Ook lang wandelen of plotseling verstappen is pijnlijk. Wat kan ik nu het beste doen? Opnieuw naar mijn h.a. of naar de fysio. Zou het misschien een diep liggende liesbreuk kunnen zijn?

Liespijn/heuppijn

#5
Hallo,

Bij mij is na 12 jaar het iliopsoas syndroom vastgesteld.
Nu ben ik in behandeling bij de fysio. Het gaat goed, de oefeningen gaan goed en het masseren doet steeds minder pijn.
Tot mijn schrik heb ik gisteren uitval gekregen in mijn linkerbeen. Ik weet niet waar het van komt en ben er best wel van geschrokken.
Ik heb de fysio al gebeld maar die is pas morgen aanwezig.

Kan iemand mij vertellen waar die uitval ineens vandaan komt?

Re: Liespijn/heuppijn

#6
Beste Elle,

Ik vermoed dat je al bij de fysio geweest bent. Deze uitval van het been kan los staan van het iliopsoas syndroom. Overleg met je eigen fysiotherapeut wat er aan de hand is. Bij uitval is wel een zenuw betrokken en deze kan in de rug geirriteerd zijn, maar ook rondom de heup zitten verschillende grote zenuwen. Laat dit even goed uitzoeken.

succes
cron