Al meer dan een jaar pijn in SC-gewricht / sleutelbeen

#1
Beste forumleden,

Ik zal proberen mijn klacht zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Voor de tijd dat er corona was, was ik altijd een fanatiek sporter (man/28jaar). Ik ging gemiddeld 5x per week naar de sportschool. Op een dag in maart 2020 ging ik naar de sportschool, om mijn borst te trainen. Ik deed wat oefeningen en kwam uit bij de peck-deck / fly-oefening. Ik deed deze oefening en ineens voelde ik een hevige pijn rondom mijn sleutelbeen. Ik ben gestopt met sporten en keek het even aan. Maar de pijn verdween niet. Het was een stekende pijn rondom het SC-gewricht. Ik kon mijn jas niet meer aan doen, mijn arm kon niet zover meer naar achter strekken zonder hevige pijn.

Deze sterke pijn duurde een kleine week. Jas aan doen ging steeds wat beter, maar de pijn bleef. Aangezien ik dacht dat het echt typische sportblessure was die wat rust nodig had, ben ik gaan afwachten. De sportscholen gingen dicht, dus voor mij gelijk een 'goed' moment om rust te kunnen nemen. In de 3 maanden rust die ik nam, nam de pijn wat af, maar is wel altijd gebleven. Ik probeerde weer te gaan sporten en voelde meteen weer het irritante/vaag stekende gevoel rondom het SC-gewricht.

Nu meer dan een jaar later is deze zeurende/irritante pijn rondom het SC-gewricht nog steeds aanwezig. Niet meer zo erg als de eerste week, maar wel heel vervelend. Ik ben naar de fysio gegaan, de fysio vermoedde dat het mijn borstspier was, aangezien het met een fly-oefening is ontstaan. Ik ben een paar keer behandeld, maar dit had weinig effect. Een andere fysio dacht te zien dat mijn sleutelbeen wat verkeerd stond t.o.v. mijn andere sleutelbeen. Ik ben via de huisarts naar de orthopeed gegaan en heb een CT-scan laten maken.

De conclusie van deze CT-scan: "Minimale verbreding SC-gewricht rechts in vergelijking met links. Posttraumatisch? Synoviale hypertrofie? ".

De orthopeed zei dat het gewrichtskapsel wat verdikt lijkt, maar verder geen letsel en dat hij mij niet verder kon helpen. Ik ben nu doorgestuurd naar een sportarts. Mijn fysio wilt graag dat ik een second opinion aanvraag bij een andere orthopeed, omdat hij denkt dat het een complexer probleem is.

Aparte van de klacht vind ik dat ik de pijn niet kan opwekken. Ik kan bewegingen maken, op punten drukken of kracht uitoefenen, ik kan de pijn nergens mee opwekken. Als ik in rust zit, bijvoorbeeld voor de computer of als ik mijn arm op mijn armsteun heb in de auto, kan de stekende pijn wel weer ineens opkomen. Maar echt een specifieke plek aanwijzen waar het precies zit kan ik niet.

Sorry voor mijn lange verhaal, maar hoop dat het een beetje 'duidelijk' is.

Wat denken jullie hiervan? Ik wordt er echt een beetje moedeloos van nu al meer dan een jaar.

Re: Al meer dan een jaar pijn in SC-gewricht / sleutelbeen

#2
Beste Incognito,

Wat vervelend dat je al zo lang deze klachten hebt. Ik kan me voorstellen dat je na een jaar een beetje moedeloos begint te worden.

Uit je verhaal blijkt al dat je goede stappen hebt genomen; fysio > huisarts > orthopeed > CT-scan. Het is lastig om dan op afstand nog tot meer inzichten te komen.

Een second opinion aanvragen is altijd je goed recht. En met een beetje geluk zijn hier nog andere fysiotherapeuten die deze klachten herkennen en nog tot aanvullende adviezen/inzichten kunnen komen.

Wat met dit soort klachten in ieder geval verstandig is, om een simpel dagboekje bij te houden met hoe vaak je last van de klacht hebt en hoe hevig de pijn is (dit kun je zelf scoren van 0-geen pijn tot 10-ondraaglijke pijn). Dan krijg je een beeld van in hoeverre de klachten in de loop van de maanden minder worden. Dan zie in ieder geval of er nog herstel optreedt.

Ik ben ook benieuwd wat de sportarts er van denkt. Ben je daar inmiddels al geweest?

Re: Al meer dan een jaar pijn in SC-gewricht / sleutelbeen

#3
Allereerst bedankt voor je reactie! Het bijhouden van een dagboek is mij eerder ook al geadviseerd. Hoewel ik dit eerst wel heb gedaan, ben ik hier later toch mee gestopt. De klachten werden soms wat minder, maar bijvoorbeeld vorige week heb ik weer erg veel last gehad, terwijl ik fysiek echt niks anders heb gedaan. Ik heb dus het gevoel dat er echt iets 'mis' is met een spier/gewricht en dat het herstel niet zomaar vanzelf komt. Vandaar dat ik ben gestopt met het bijhouden van de klachten.. wellicht niet slim, maar ik zag er na zo'n lange tijd even geen voordeel meer van in.

Ik ben inmiddels bij de sportarts geweest. Mijn eerste gevoel gaf een zeer goede/professionele indruk. Ze gaan serieus met mijn klacht om. De sportarts heeft er naar gekeken, maar kan uiteraard nog geen conclusies trekken. Ze wilt de CT-scan opnieuw bekijken, wellicht dat zij iets kan zien wat een ander niet heeft gezien. Daarnaast gaan ze een echo maken van de spieren/gewrichten rondom het SC-gewricht en de schouder. Wellicht dat ze hierop een irritatie/ontsteking of iets anders kunnen zien en daarop verder kunnen handelen.

De second-opinion stel ik voorlopig uit, of vraag ik misschien helemaal niet aan, omdat ik het gevoel heb dat er nu ook echt serieus naar gekeken gaat worden.

Volgende week zullen de verdere behandelingen plaatsvinden. Ik zal een update plaatsen als ik meer weet.

Re: Al meer dan een jaar pijn in SC-gewricht / sleutelbeen

#5
Fysio schreef:
12 mei 2021, 15:47
Hartelijk dank voor je terugkoppeling, erg fijn dat de sportarts serieus naar je klacht wil kijken. We zijn erg benieuwd naar de uitkomst. Super als je ons op de hoogte wil houden!
Sorry dat het even heeft geduurd. Inmiddels weer een stukje verder. Op de echo was niet meer te zien dan op de CT-scan. De sportarts heeft de CT-scan ook eens bekeken en die zegt dat ze wel degelijk iets ziet wat niet helemaal klopt. Echter is het een heel specifiek gewricht waar meer kennis voor nodig is om het beter te kunnen beoordelen. Ze zijn op zoek gegaan naar een orthopeed / specialist die er naar kan kijken. Die is gevonden in Amsterdam. Sta nu op de wachtlijst om op het spreek uur te komen. Wordt dus vervolgd..

Re: Al meer dan een jaar pijn in SC-gewricht / sleutelbeen

#6
Hi,

Ik heb rond dezelfde periode soortgelijke klachten gehad aan mijn SC gewricht. De diagnose was dat mijn SC gewricht lichtelijk uit de kom is. Een operatie was volgens de traumachirurg geen slimme keus. Het lichaam zou zich zelf aanpassen en het gewricht stabiliseren.

Het probleem heeft zich na een jaar zelf opgelost na enige instructies van een sportarts. De instructies waren geen bewegingen achter mijn hoofd. Pec flys bijvoorbeeld waren een no go.