Continue pijn in rechterschouder

#1
Ik ben een vrouw van 54 jaar en heb sinds afgelopen donderdag continue pittige pijn (vaak kloppend als na een vingertopverwonding) in mijn rechter schouder. De pijn zit voornamelijk aan de voorzijde van de schouder. Ook bij aanraking erg pijnlijk. Het is begonnen met een felle pijnscheut tijdens het uittrekken van een t-shirt met strakke lange mouwen. Die avond kon ik al slecht slapen van de pijn. Een manier om minder pijn te hebben is om mijn bovenarm tegen mijn bovenlichaam aan te houden. Ik kan mijn arm niet heffen, zijwaarts of achterwaarts bewegen. Alle bewegingen zijn zeer pijnlijk, ook in rust of ‘nachts. Welke stappen moet ik ondernemen, heeft mijn schouder eerst rust nodig of is het beter voorzichtig iets te bewegen?
ps Heb al sinds twee jaar iets minder beweeglijkheid met deze schouder. Met vriendelijke groet.

Re: Continue pijn in rechterschouder

#2
Hoi Marjoleine,

wat vervelend om te horen, zeker dat de schouder al bij aanraking pijnlijk is en je er niet op kunt liggen. Om een oorzaak voor de klachten te vinden is het belangrijk om te weten of er in een recent verleden (of zelfs toen 2 jaar terug) iets gebeurd kan zijn waardoor de klachten gekomen zijn. Of juist dat het er geleidelijk in geslopen is. Als ik je mag aanraden dan adviseer ik je de fysiotherapie check te doen op de website, daar word je stapsgewijs meegenomen om meer over de klachten te weten te komen. En aansluitend worden er mogelijke oorzaken voor de klachten gegeven, met een advies wat je het beste kunt doen. De check kun je hier vinden: https://www.hierhebikpijn.nl/fysiocheck/start
Ook al is het van een afstand moeilijk te zeggen, als ik je klachten op een rijtje zet dan klinkt het mij als een mogelijke slijmbeursontsteking of peesontsteking. In beide gevallen zou een fysiotherapeut je op weg kunnen helpen met mogelijke pijnverlichting en begeleiding bij welke bewegingen je beter wel kunt maken en welke je beter (tijdelijk) kunt laten met oog op je herstel. Een fysiotherapeut bij jou in de buurt kun je hier vinden: https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken
Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg geholpen heb. Succes!

Groet

Re: Continue pijn in rechterschouder

#3
Ha goedemorgen, hartelijk dank voor uw reactie.
Ik had de test, voor mijn vraag op uw forum, gemaakt en had hierdoor al enig inzicht gekregen. Zou u graag nog één vraag stellen.
Kan er plotseling een ontstekingshaard ontstaan door een snelle verkeerde beweging of kan deze hierdoor aanwakkeren wanneer die al latent aanwezig was? Twee jaar geleden zijn de klachten ontstaan door overbelasting. Toen met name ‘s nachts pijn. Dit heeft zo een jaar geduurd en beetje bij beetje had ik geen pijn meer. wel een lichte bewegingsbeperking mn wanneer ik mijn handpalm onder mijn hoofd wilde leggen of mijn handrug op de rug.
Wij wonen afgelegen in Frankrijk en ik ben heel blij met uw “eerste hulp”.
Plezierige dag! Marjoleine.

Re: Continue pijn in rechterschouder

#4
Hoi Marjoleine,
Kan er plotseling een ontstekingshaard ontstaan door een snelle verkeerde beweging of kan deze hierdoor aanwakkeren wanneer die al latent aanwezig was?
Ja en nee. Want ook al ontstaat een ontsteking zelden door een bepaalde beweging, in theorie zou het kunnen, dat is echter wel van meerdere factoren afhankelijk. Dan zal er allereerst duidelijk moeten zijn wat er destijds precies was aangedaan door de overbelasting en hoe dit weefsel hersteld is. Maar nogmaals, de meeste gevallen wordt een ontsteking (nieuw of recidief) veroorzaakt door een overbelasting (teveel of op een verkeerde manier bewegen), of in andere gevallen door een trauma (denk hierbij aan een val, of slag op de aangedane plek). Succes!

Groet

Re: Continue pijn in rechterschouder

#6
Ha, daar ben ik weer, de diagnose is gesteld door de huisarts, die sinds een jaar ook echografieën maakt. Er is een partiële ruptuur in de rotatorcuff gediagnosticeerd en een partiële scheur in de pees, sous épineux. De pijn is sterk verminderd, onder begeleiding van mijn linker arm kan ik mijn rechter arm wat bewegen. Pas eind volgende week kan ik voor een arthro scanner terecht. Afhankelijk daarvan moet ik of geopereerd worden of fysiotherapie krijgen volgens de huisarts. Ik hoop van harte het laatste. Wat voor bewegingen mag ik in de tussentijd maken, zijn er bepaalde oefeningen die in dit stadium van belang zijn?
Met vriendelijke groet.

Re: Continue pijn in rechterschouder

#7
Hoi,

In ieder geval fijn dat de pijn reeds een stuk verminderd is, het lijkt mij belangrijk om op dit moment de resultaten van het verdere onderzoek even af te wachten. Onbelaste mobiliteitsoefeningen moeten geen probleem zijn, maar dit mag geen pijn doen (voorzichtigheid is gewenst). Denk hierbij aan een katrol (eventueel zelf gemaakt met een touw over een haakje) en dan de arm onbelast voorwaarts en zijwaarts (als losse oefeningen, niet tegelijk) bewegen. Dit betekent dat de linkerarm de beweging maakt, dus bv het touw naar beneden trekt, en zodoende de rechterarm omhoog trekt, in de maximale range van bewegen.
Weet wel dat de beste manier van oefenen, ongeacht wat de uitkomst van nader onderzoek is, onder de begeleiding van een fysiotherapeut is. Deze kan tijdens oefenen de beweeglijkheid en pijn goed monitoren en eventueel de schouder passief mobiliseren, dit geniet wel de voorkeur. Succes!

Groet