Jarenlange schouderklachten.

#1
Hallo, ik lijdt sinds reeds 6 jaar aan schouderklachten aan beide schouders. Ik ben pas 19 maar heb hier al sinds mijn 13e dagelijks last van. Hoewel ik de gehele 6 jaar ook al naar de fysio ga, zelf train en ook relatief vrij sterke schouders heb, blijft dit probleem redelijk onveranderd. Vandaar dat ik hoop dat de meerdere blikken op dit forum misschien tot een conclusie kunnen komen wat dan de oorzaak hiervan is. Bij deze een uitleg van het probleem:

Het begon bij een harde impact op mijn linker schouder waarbij ik met mijn arm gestrekt iemand probeerde te tackelen. Hierdoor volgde naar eigen gevoel een kort moment van ontwrichting waarna de impact op de grond dit herstelde. Het tweede trauma moment was mijn rechterschouder tijdens een ski vakantie waarbij ik met mijn rechterarm gestrekt op mijn zij (en dus gestrekte arm) viel. Dit heeft de volgende klachten tot gevolg gehad:

Het voornaamst is een constante instabiliteit van mijn schouder waarbij mijn schouder ook voor mijn gevoel buiten zijn kom kan komen. Dit heeft tot gevolg dat ik tot wel 1.5 week last heb van een complete samentrekking van alle spieren in mijn schouder/-blad en ook het rhomboid gedeelte. Ik heb zelf jaren gebokst en dit kwam vaak voor bij wijde stoten zowel van boven naar beneden (overhead) en van onder naar boven (lever/milt stoten). Verder is dit ook onder andere voorgekomen bij het achterwaarts vastpakken van een zwembadrand, het gooien van een bal, reikende bewegingen waarbij mijn bicep naar buiten is gekeerd (hoe sneller hoe groter de kans erop).
Verder heb ik elke dag wel last van een of meerdere van de volgende spieren: infra en supra spinatus, romboidus major, Trapezius, rotator cuffs, teres minor and major and levator scapulae.

Ik heb al enorm veel theoriën gehoord over wat het zou kunnen veroorzaken en hoe het verholpen zou moeten worden. Persoonlijk ben ik geen fan van een operatie tot dat ik zeker weet dat de oorzaak is vastgesteld en het daarmee ook effectief verholpen zou worden. Ik heb ook al jarenlang gerichte oefeningen voor de spiertjes daar gedaan en dat bracht geen resultaat. Ik hoor graag alle suggesties en theorieën, alvast bedankt voor uw tijd en aandacht!

Mvg,

Olivier Kappetein
Afbeelding

Re: Jarenlange schouderklachten.

#2
Hoi Olivier,

Wat vervelend van jou schouderklachten. Ik ben het sowieso met je eens pas opereren als de oorzaak bekend is en als het dan noodzakelijk is. Is er in de afgelopen jaren aanvullend onderzoek gedaan naar jou schouder. x-ray? MRI? Of echo?
Ben jij bij een schouder gespecialiseerde fysiotherapeut geweest?

Naast jou benoemde klachten, knoept jou schouder ook geregeld? Waar ik aan denk, is eventueel een probleem van je labrum. Dit gezien de impact's van het trauma en dat jaren stabiliteitstraining er niet voor hebben gezorgd dat je pijnvrij bent. https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/98/slap-laesie Dit is vast te stellen door een MRI, waarbij eerst vloeistof in je schouder wordt gespoten.

Is jou schouder ook echt uit de kom geweest? Dan kan er ook een hill sachs leasie zijn ontstaan (met rontgen foto uit te sluiten) al reageert dit soort letsel wel op goede stabiliteitstraining.

Dus vanuit mij twee adviezen, een schouder gespecialiseerde fysiotherapeut. Er zijn verschillende schoudernetwerken in Nederland. En eventueel aanvullend onderzoek als dit nog niet is gedaan.
Als je al behandeld wordt door een schouderspecialist en al aanvullend onderzoek is gedaan... dan wordt het toch een lastiger verhaal.

Succes!