piriformis syndroom

#1
ik heb al een paar jaar last van pirifomis syndrome. ik ben lange tijd bij de fysio geweest, maar dat leverde niet veel op. via de pijnpoli heb ik een botoxinjectie in mijn bilspier gekregen tegen de pijn. ook dit heeft niet geholpen. Hierdoor is mijn spier bijna weg en ook het vet uit mijn bil. ik loop dus elke dag met pijn. ik sport 2 x per week en probeer voorzichtig de spier te trainen. helaas als je traint gaat de spier nog meer tegen de zenuw drukken dus meer pijn. ik zit ook vaak op een kussen, want een stoel is erg hard. ook in de auto en als ik lang moet zitten dan een kussen.
heeft iemand een idee wat ik tegen de pijn kan doen? wat kan ik beter wel doen of niet doen?

Re: piriformis syndroom

#2
Beste Ilju,

Deze klachten klinken heel vervelend. Wat zijn jou klachten? en wanneer heb jij klachten? Namelijk de benaming piriformis syndroom zegt het al, het is een syndroom. Dat wil zeggen een verzamel naam van verschillende klachten in de bilregio die ze groeperen. Het is heel lastig de diagnose te stellen, het is vaak dat alle andere aandoeningen zijn uitgesloten en dan dit overblijft. Bilklachten kunnen namelijk ook uit de rug en heup komen. Wat is er aan gedaan om deze diagnose te stellen.

Bij een piriformis syndroom drukt de spier tegen de zenuw in een zogenaamd kanaal. Dit kan komen doordat de spier altijd aangespannen staat of verdikt is door overbelasting. Als de spier dus inderdaad in jou benaming helemaal weg is lijkt het onwaarschijnlijk dat deze nog ergens tegen aandrukt. Als een injectie niet werkt vermoed ik dat de oorzaak elder zit, in de onderrug of de heup.

Als ik een beter beeld wil krijgen zou ik graag willen weten wanneer de klachten het ergste zijn bij welke bewegingen, naast het zitten.

Succes!

Re: piriformis syndroom

#3
ik ben via de huisarts naar de neuroloog geweest. mri scan ed gehad. ik heb een kleine uitstulping(hernia) waar ik geen last van heb.
toen ben ik naar de orthopeed verwezen. die dacht het te kunnen genezen met een prik in mijn heup. daar ben ik niet mee akkoord gegaan.
toen naar de pijn poli die eerst een proef verdoving hebben gegeven en later dus de botox injectie.
4 weken geleden heb ik van mijn huisarts het middel naproxen gekregen tegen de pijn. hier door kreeg ik nog meer pijn!!!! daar ben ik dus mee gestopt.
ik heb vorige week contact gezocht met mijn fysio en die komt met de oplossing "dry needling".

Wat denkt u zou dat de oplossing zijn?

Re: piriformis syndroom

#4
Beste Ilju,

Uhm vreemd verhaal, hernia neem ik aan in de onderrug, waarom dan een spuit in de heup? en meer pijn van naproxen dat is heel vervelend klinkt ook niet zoals het hoort bij pijnstillers. Maar het kan altijd doordat jou lichaam naproxen niet kan verdragen.

Dry needling is symptoom bestrijding, wat zeker soms goede resultaten kan geven. Het geeft doormiddel van prikjes in spierknopen ontspanning van de spieren. Dit klopt wel en kan dus klachten verminderen als verhoogde spierspanning het probleem is. Maar dan is nog niet duidelijk waar die verhoogde spanning vandaan komt. Het kan wel een middel zijn om een zogenaamde visuele cirkel te doorbreken en doordat je meer ontspanning krijgt in de spieren dat je beter gaat bewegen en daardoor klachten vermindering houdt. Daarnaast is het een hulpmiddel baat het niet dan schaadt het niet. Maar als je na enkele keren geen verbetering waarneemt werkt het voor jou niet.

Voor sommige is het een wondermiddel voor sommige doet het niks, maar dat is bij meer behandeltechnieken in de fysiotherapie zo.

Succes!

Re: piriformis syndroom

#5
ik heb een blesure gehad aan het si gewricht,dit is weggehaald door een manuel therapeut,toen dacht ik na 10 jaar op de bank te hebben gezetendat ik alles weer kon.ik heb gelopen en gelopen en met pijn doorgelopen.nu na het derde medicijn heb ik nog steeds pijn aan mijn boven benen achter. pijn ik kan niet lopen en gebruik mjn pc stoel als trpple stoel ik heb de kleden laten weghalen en kan zo makkelijk over het laminaat rijden,hoe kan ik die pijn in mijn achterbeen spieren weer in orde krijgen.ik zit al 4 weken binnen zonder hulp .mvg frits

Re: piriformis syndroom

#6
Beste Frits,

Ik begrijp u verhaal niet helemaal. Is de blessure van het SI gewricht 10 jaar geleden behandeld of afgelopen tijd? Als het nu weg gehaald is begrijp ik niet dat je met pijn hebt doorgelopen, dan is het dus niet weg.

Klinkt niet goed als je zo moet voortbewegen, dat zal ik even met uw manueeltherapeut bespreken als je nog onder behandeling bent.

Re: piriformis syndroom

#8
Hoi
Wat een herkenbaar stuk!
Mijn fysiotherapeut zegt ook dat jk moet trainen, maar elke keer dat ik train doet het meer zeer.

Mag ik vragen welke pijnpoli botox in de bilspier spuit?
Die in Hengelo doet het namelijk niet en ik ben een beetje wanhopig omdat ik niemand kan vinden die dat wel wil proberen.

Groetjes Susan

Ps dry needling heeft hier noet geholpen

Re: piriformis syndroom

#10
Sinds ruim een jaar heb ik last van het piriformus syndroom. Na een uitgebreide behandeling door mijn fysiotherapeut, wat geen resultaat opleverde, werd ik doorgestuurd naar een neuroloog. Daar heb ik scans gehad van mijn onderrug, om een eventuele blokkade van de zenuwen uit te sluiten. Op de scans bleek niets aan de hand. We werd mij geadviseerd om af te gaan vallen, daar ik zwaarlijvig ben. Daarna werd ik door hen doorgestuurd naar de pijnpoli. Inmiddels ben ik al bijna 30kg afgevallen. Op de pijnpoli heb ik 2 behandelingen gehad met een injectie, en 1 behandeling met stroom. Alle behandelingen hebben helaas tot niets geleid. Het sporten wat ik deed (3 maal per week naar de fitness) heb ik momenteel een achter moeten zetten, daar elke beweging die ik maak, of elke inspanning, alleen maar lijdt tot meer pijn in de bilspier, wat weer uitstraalt naar mijn linkerbeen, en onderrug. Voor mijn onderrug ben ik momenteel weer in behandeling bij mijn fysiotherapeut.
ik begin er langzaam aan moedeloos van te worden, het enigste wat ik wil, is van de pijn afkomen, zodat ik weer normaal kan functioneren.
wat zijn mijn opties.
cron