cervicaal houdingssyndroom

#1
Hallo,

Ik tob sinds jan 2016 met pijnklachten van nek, schouders en kaken (hoge spierspanning). Vlak na met mijn kaakklachten kreeg ik last van een spierspasme/spiertrekking bij mijn mondhoek (sinds sept 2106 dag en nacht aanwezig waarvoor ik pijnstillers en slaapmedicatie slik omdat ik anders niet kan slapen). Diagnose van de fysio: overbelaste nek, cervicaal houdingssyndroom (doe veel PC werk). Ik heb 3 maanden manuele therapie gehad en kaakfysio. Geen verbetering.
In november 2016 ben ik naar een chiropractor gegaan. Zij constateerde 2 blokkades in mijn nek en 1 blokkade tussen mijn schouderbladen. Hier heb ik nu 11 behandelingen voor gehad, ik krijg 20 behandelingen in totaal. Mijn nek is wat losser maar verder niet veel verbetering. Ik doe elke dag stretch oefeningen voor mijn nek en passieve rekoefeningen voor mijn kaken. Lig 's avonds vaak 15. min onder warme UV lamp. Helaas, het spierspasme wordt alleen maar erger - hier word ik echt gek van!! - en op advies van chiro naar neuroloog. Die wist t ook niet goed, toch maar een MRI van de aangezichtszenuw (volgende week) en daarna botox. En dan maar hopen dat dat gaat helpen! Ik ben langzamerhand radeloos, dag en nacht een intense, krampende pijn bij mijn mond, ik kan nog maar paar uurtjes per week werken, sociaal leven op zeer laag pitje, alles kost ontzettend veel energie. Heeft iemand hier ook ervaring mee? Vraag me verder af waarom het allemaal zo lang duurt. Heb mijn levensstijl aangepast, wandel elke dag met de hond, geen stress meer. Maar echt genieten kan ik niet meer....

groeten

Re: cervicaal houdingssyndroom

#2
Beste Carol,

Dat is heel vervelend zoveel pijn in de nek en het aangezicht, kan me voorstellen dat het veel invloed geeft op je dagelijks leven. Je geeft aan dat je kaak is behandeld, is dit ook door een gespecialiseerde kaakfysiotherapeut gedaan? https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken hier kun je zoeken op orofaciaal therapeuten (kaak). Daarnaast zijn er nog therapeuten die CRAFTA gespecialiseerd zijn, dit is ook aangezicht en kaak pijn.

In de praktijk werk ik zelf samen met een dergelijke gespecialiseerde fysiotherapeut, en heb bij de meeste "vreemde" aangezichtsklachten vooruit gang gezien. Ondanks dat deze personen al bij manueeltherapeuten/ chiropracters zijn geweest voor het opheffen van de blokkades in de nek.

Als je dergelijk gespecialiseerde therapeut nog niet hebt laten kijken zal ik dat adviseren, anders zou ik het ook niet weten als fysiotherapie en een neuroloog niets kan doen. Blijft er inderdaad botox of pijnbestrijding over.

Succes!

Re: cervicaal houdingssyndroom

#3
Hallo,

Hartelijk dank voor je antwoord. Ik heb inderdaad ca. 8 sessies bij een orofaciaal therapeut gehad (werkzaam binnen dezelfde praktijk als de manueel therapeut). Deze was echter niet bekwaam/bevoegd om dry needling toe te passen. Ik ben daarop naar een crafta therapeut gegaan die mij vier maal behandeld heeft met dry needling in de kauwspieren (en schreef ook oefeningen voor) maar dit leverde ook niks op. In haar woorden: "Het lijkt reflectoir, ik kom er niet door heen".
Ik heb dus eigenlijk alle gangbare wegen al bewandeld en kijk erg uit naar mijn botox behandeling op 8 maart. Mocht dit niet aanslaan dan zal ik waarschijnlijk opnieuw naar een orofaciaal therapeut gaan. Al was het maar voor de "emotionele" begeleiding want dit is echt zwaar.

groet,
Carol

Re: cervicaal houdingssyndroom

#6
@carol28

Ik heb al langer dan 3 jaar hetzelfde.
Over een maand krijg ik eindelijk botox in de kaken
MAAR ! Deze arts vroeg mij als eerste of ik medicijnen slikte
Ik vertelde dat ik anti depressiva slikte.
Later zocht ik het op en blijft dit een veel voorkomende klacht te zijn bij mensen die SSRI medicijnen slikken.

Ik was er pas net weer een maand mee begonnen na een half jaar gestopt te zijn geweest en het viel me al op dat de pijn erger werd maar heb nooit aan die connectie gedacht.

SSRI medicijnen (bijv. Anti depressiva) geven deze klachten dus vaker !! Ik ga dit in mijn vlog @wildwonderwomxn zeker behandelen nu ik dit weet want ik vind het erg dat veel mensen dit niet weten en zo'n reis moeten maken vol pijn + (kaak)fysio's dit ook niet weten.

Misschien is bij jou ook het geval maar misschien ook niet aan de orde. Ik hoop dat je inmiddels pijn vrij bent .

Groetjes,
Joyce