: Breuk in voet

#11
Hallo.

Ik heb het vijfde middenvoetsbeentje gebroken.
Na 1 maand gips.en bijna 2 maanden zonder gips heb ik nog altijd zwelling .de voet heeft altijd een rode kleur bij het opstaan en is pijnlijk zelfs snachts.tenen en loopvlak doen pijn.kan wandelen maar niet vlug, te pijnlijk.mijn ene voet is gewoon wit de voet die gebroken geweest is is rood.

Kunt u me helpen, gips was wel te hard gespannen

Re: Breuk in voet

#13
Hallo, ik heb een jaar geleden mijn 4de middenvoetsbeentje gebroken.
Nu heb ik nog steeds pijn in mijn voet, vooral s’nachts. Hij wordt ook dik door vocht en het is een naar gevoel.
Brandend en het is net of mijn tenen dood zijn. Ik weet ook niet hoe ik moet liggen om die voet te ontzien.
Zou graag willen weten of dit normaal is na 1 jaar? Mijn huisarts zegt dat het wel ‘n jaar kan duren!
Heb geen gips gehad maar een grote zwarte schoen. Jullie waarschijnlijk wel bekend.
Hoor graag van jullie, groetjes Gerda.

Re: Breuk in voet

#14
Hoi Gerda,

Afhankelijk van breuk kan het inderdaad best een tijdje duren voordat je helemaal klachtenvrij bent. Als de huisarts aangeeft dat het met jouw klacht wel een jaar kan duren, dan mag je er vanuit gaan dat dit klopt. Echter, de verwachting is wel dat je klachten in de loop van de tijd afnemen. Als klachten toenemen of gelijk blijven, dan is dat meestal niet zoals we dat zouden verwachten (tenzij je natuurlijk opeens heel veel meer met de voet bent gaan doen, dan kan het een vorm van overbelasting zijn). Probeer voor jezelf eens te bedenken hoe je klachten 3 maanden geleden waren. Had je toen evenveel last als nu? Of gaat het alweer een stuk beter?

Het vocht in je voet kan een doof gevoel in je tenen veroorzaken als door het vocht de zenuwen wat onder druk staan. Het is belangrijk dat je je voet en tenen wel gewoon goed kunt bewegen. Mogelijk heb je ook wat oefeningen gekregen die je kunt doen.

En mocht je twijfelen of het wel de goede kant op gaat, dan kun je dit altijd nog een keer met de huisarts bespreken. Vraag dan ook wanneer deze verwacht dat de klachten duidelijk verminderd zullen zijn. Dan heb je een beter idee hoe lang je herstel volgens de huisarts nog kan (en mag) duren.

Verder kun je altijd extra hulp vragen van een fysiotherapeut. Fysiotherapeuten hebben over het algemeen meer kennis en ervaring m.b.t. de revalidatie na een breuk. Je vindt hier een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Re: Breuk in voet

#15
Hallo, ik hoop dat iemand mij advies kan geven. Ruim twee jaar geleden ben ik aangereden waarna ik onder andere een ingescheurde enkelband had. Enige tijd later kreeg ik pijn in mijn voorvoet. Als ik 500 meter loop kan ik van het ene op het andere moment niet meer verder door de pijn. Even later kan ik weer normaal lopen. Ook 's nachts word ik wel eens wakker van de pijn. Nu heb ik vorige week een MRI scan gehad en daaruit kwam alleen dat er vocht rond de enkel zit en een beetje irritatie rond het middenvoetsbeentje. De arts gaf aan dat de enige optie die hij kan bieden 4 weken gips is maar dat dat geen garantie is dat de problemen dan verholpen zijn. Ik twijfel enorm.

Re: Breuk in voet

#16
Hoi Nancy,

Ik begrijp je twijfel. Het vocht geeft aan dat er een irritatie is, maar zo te horen weet de arts niet de oorzaak van de irritatie. Door gips krijgt je voet rust en kan de irritatie verdwijnen. Is dit genoeg?? Dat zal een vraag blijven. Soms het genoeg om de cirkel te doorbreken en het herstelproces van je enkel te optimaliseren waarna de irritatie weg blijft. Als er nog een onderliggend probleem is, zal het niet of tijdelijk helpen.

Dus het zegt ook wel iets als het niet helpt. Dan heb je wel een punt om daarna weer verder te kijken wat er dan wel aan de hand is. Het is behandelend onderzoeken.
Maar begrijp dat je niet zit te wachten op 4 weken gips als het daarna niet over is.

Dit is een beslissing die je zelf moet maken.

Succes!