Posterieur enkel impingement syndroom (PEIS)

#1
Om bij het begin te beginnen liep ik bij een Fysiotherapeut vanwege af en toe een pijn scheut achillespees enkel.
veel strek en spier oefeningen gedaan zoals het oprekken en versterken van de achillespees, fysiotherapeut vermoede na blijvende klachten een Posterieur impingement en zo ben ik in het ziekhuis terecht gekomen. daar heb ik een MRUI gehad en daarop bleek dit te kloppen, na het stoppen van de oefeningen voelde ik ook de pijn duidelijk in mijn enkel dat geen spierpijn was wat ik zelf dacht, maar een zeurende drukkende pijn. in het ziekhuis een echo geleidende kenacort injectie gehad maar de pijn werd niet minder maar erger, en vreemd genoeg voel ik nu ook bij mijn rechter enkel dezelfde pijn klachten en is de pijn na ruim 7 a 8 weken in mijn linker enkel waar de injectie gezet is alleen maar erger geworden. Heeft iemand hier misschien meer ervaring mee? De artsen weten niet wat ze moeten doen als de injectie niet gewerkt heeft. op internet lees ik veel over een arthroscopie (kijkoperatie) maar dat zie ik ook niet echt zitten zeker niet als ik recht ook last heb van PEIS.

Alvast bedankt voor u reactie.

Re: Posterieur enkel impingement syndroom (PEIS)

#2
Hoi Mike,

Wat vervelend van je klachten. Een posterieur enkel impingement komt door inklemming van het bot. Als geen andere behandeling helpt is een operatie helaas de enige mogelijkheid.
Wanneer had je klachten? Vaak komt het voor bij sportactiviteiten. Als je deze kan vermijden (andere sport gaan doen) heb je geen operatie nodig. Het is wel vreemd dat een injectie meer klachten geeft.
Misschien een arts zoeken die er meer ervaring mee heeft?

Re: Posterieur enkel impingement syndroom (PEIS)

#3
Beste Fysiotherapeute,
Bedankt voor u reactie, het is voornamelijk erg bijzonder omdat ik van 2009 tot 2011 aan voetbal deed maar door mijn achillespees hier mee gestopt ben. daarvoor heb ik aan turnen gedaan maar dat was ergens in 1995, en verder doe ik alleen aan fitness. en de echte pijn klachten zijn naar mijn mening begonnen tijdens de oefeningen, (Towel stretch, standing calf stretch en heal raises) of dit heeft misschien een onderliggend probleem geactiveerd. Ik had via via gehoord dat het mogelijk is om een tweede injectie zou kunnen helpen, maar ik weet niet of dit wel kan.

Re: Posterieur enkel impingement syndroom (PEIS)

#5
Hoi Mike,

Met de genoemde oefeningen moet je geen impingement krijgen, het is juist bij de tenen naar beneden bewegen dat een inklemming aan de achterzijde ontstaat. https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... mpingement

Het kan zijn dat je tijdens het voetballen wel last hebt gehad van je impingement. En dat dit nooit achillespeesklachten zijn geweest. Heb je al geprobeerd om een tijdje rust te pakken (geen oefeningen) en kijken wat dit met de klachten doet. Als de klachten zijn ontstaan door de oefeningen (Wat wel kan, alleen niet de impingement klachten) moet dit verminderen als je de oefeningen niet doet (wel een aantal weken stoppen dan)

Vermoedelijk heb je twee klachten, een impingement, en daarnaast overbelasting klachten gekregen door ineens super veel te oefenen op de spieren, pezen aan de achterzijde van je enkel.

Maar je voetbalt al 10 jaar niet meer, toch ben je nu naar een fysiotherapeut gegaan i.v.m. klachten rondom de achterzijde van je voet. Wat waren deze klachten?

Re: Posterieur enkel impingement syndroom (PEIS)

#6
Hoi Carine,

Je hebt bij een enkel een voorste en achterste impingement. Deze kunnen ontstaan na een trauma, maar dat gebeurt niet vaak. Is er al een MRI of iets dergelijks gedaan om te onderzoeken wat er met je enkel aan de hand is?
Gaat de arts opereren en oplossen wat hij tegenkomt in je enkel?

Wat zijn je klachten?

Een impingement kant, een los stukje bot of kraakbeen kan (na zo'n trauma) maar ook een botkneuzing is nog goed mogelijk (hier kun je operatief weinig aan doen) impingement en los stukje bot wel, dan werkt een operatie heel goed.

Dus ja, bij een impingement is een operatie zeker zeer zinvol.

Re: Posterieur enkel impingement syndroom (PEIS)

#7
Beste,

De oefeningen daar ben ik mee gestopt toen bekend was uit de MRI dat er geen probleem aan de achillespees is, dat is nu ongeveer 11 weken geleden.

De pijn klacht die ik in eerste instantie had was heel af en toe kramp of pijn en vooral een pijn scheut als ik bijvoorbeeld tijdens het traplopen naar beneden ipv de volledige voet ik op alleen mijn hiel stond. Daarom dacht de fysiotherapeut ook dat het aan de achillespees lag.
Het enigste wat ik kan bedenken dat een oorzaak kan zijn is mijn werkhouding. Werk in de installatietechniek en zit dan ook vaak op mijn knieën. en wellicht dan ook met gevouwen voet.