Problemen met mijn enkel

#1
Hi,

Meer dan drie maanden geleden ben ik door mijn rechterenkel gegaan. Daar ben ik nog 1.5 maand mee door'gelopen'. Daarna ben ik naar de huisarts en de fysiotherapeut geweest omdat het pijnlijk bleef. Er werd gezegd dat ik waarschijnlijk mijn buitenste enkelbanden had gescheurd. Er ontstond langzaam ook pijn net onder de knobbel van mijn enkel aan de andere kant van mijn voet (binnenkant dus). Deze pijn is scherp en stekend en voel ik als ik erop sta en loop, of mijn voet naar binnen of (ver naar) buiten draai. Ik voel het vooral als ik mijn gewicht zet op de binnenkant van mijn voet. Het rare is dat de pijn soms aan de binnenkant van mijn voet zit, en soms aan de andere kant (allebei dus bij m'n enkel). De pijn voelt aan beide kanten hetzelfde. Sinds drie weken draag ik een brace, en dat verlicht de pijn wat, maar neemt de pijn alles behalve weg. Lopen is eigenlijk te pijnlijk tenzij ik mijn voet wat naar binnen zet en op de buitenkant steun. Zolang ik mijn voet niet beweeg is er niks aan de hand qua pijn.

Gisteren kwam ik erachter dat ik nu ook mijn tweede teen niet meer naar beneden kan buigen. Hij blijft als het ware gewoon staan. Het aparte is dat hoe verder ik mijn voet naar binnen draai, hoe verder ik hem wel kan buigen. M'n tenen zijn verder helemaal niet pijnlijk, en de 'kapotte' teen kan ik met mijn hand wel makkelijk buigen zonder dat hij knakt ofzo. Wat trouwens wel regelmatig pijnlijk knakt is mijn enkel zelf. Verder is m'n enkel aan de buitenkant ook nog lichtjes gezwollen.

Afgelopen week bleek uit onderzoeken bij de orthopeed (waar ik ondertussen onder behandeling ben) dat ik geen enkelinstabiliteit heb. Ook zijn er geen breuken. De grote vraag is wat er dan wel is. Ik sta op een (hele lange) wachtlijst voor een MRI-scan, maar ik vraag me af of iemand hier toevallig een suggestie heeft wat dit kan zijn? Het beperkt me enorm, maar het lijkt wel onverklaarbaar. Het zijn zoveel rare random dingen met mijn enkel... Iemand een idee?

URL's naar afbeeldingen (zijn te groot voor het forum)
http://i64.tinypic.com/2qu41vd.jpg
Hier begon het, de plek is ongeveer gemarkeerd (rechterplek zit ietsje verder naar voren)

http://i64.tinypic.com/b7c7k3.jpg
Daar zit nu de meeste pijn, dit is wat er later bij kwam.

http://i68.tinypic.com/155rqjm.jpg
Rare teen

Re: Problemen met mijn enkel

#3
Beste Anoniem,

Oei dit is heel vervelend en kan me voorstellen dat je zorgen maakt. De buitenzijde van de enkel (jou kruisje op de foto) ziet er uit als je enkelbanden, dat is niet zo gek na een verzwikking. De binnenkant van de enkel klapt bij een grote verzwikking met veel kracht op elkaar. Aan die zijde van de enkel lopen belangrijke zenuwen en spieren die zorgen voor het buigen van de tenen. Wat nu dus niet meer lukt.

https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... l-syndroom (deze informatie moet nog keer uitgebreid worden) maar de n. tibialis zorgt voor buiging van de tenen.

Dus vermoedelijk zit in de zogenaamde tarsale tunnel de problemen.

succes

Re: Problemen met mijn enkel

#4
Bedankt voor de reactie! Zou de pijn ook kunnen uitstralen naar de rechterkant van mijn enkel? En als het tarsale tunnelsyndroom is waar ik last van heb, heeft dat dan haast? Ik heb pas over twee weken een belafspraak met de orthopeed, en in januari de uitslag van de MRI. Ik wil niet zolang wachten dat ik onherstelbare schade ofzo heb, maar ik wil ook niet voor niks gaan 'zeuren' daar als het verder niks is. Toen ik belde om het te melden van mijn teen (toen deden die twee andere het nog) heb ik alleen de assistente gesproken, en ik weet niet of zij dat in kan schatten.

Re: Problemen met mijn enkel

#5
Beste,

Bent u op het moment nog onder behandeling van een fysiotherapeut? Misschien kan deze dat beter inschatten. Of even bij de huisarts langs gaan of je er haast achter moet zetten. In principe is tarsaal tunnel syndroom zonder operatie op te lossen, maar een operatie kan nodig zijn. Anders weer onder behandeling van een fysiotherapeut gaat en deze alvast laten kijken wat hij/ zij kan doen.

Succes

Re: Problemen met mijn enkel

#6
Ik heb uiteindelijk de orthopeed nog een keer gebeld vanwege het verergeren van de onbeweeglijkheid en toen kon ik langskomen. Hij had nog nooit zoiets gezien, want normaal kan je alle tenen niet buigen behalve je grote teen. Het is blijkbaar vreemd dat de derde teen wel te buigen is. Ik heb gevraagd over het tarsale tunnelsyndroom, maar daar dacht hij niet aan vanwege de plaatsen waar ik pijn heb. Komende week heb ik de MRI-scan en in januari krijg ik de uitslag. Als ik eraan denk zal ik nog laten weten of/wat eruit is gekomen. Ik hoop dat er een verklaring voor te vinden is, want de pijn is echt heel naar. Bedankt voor het meedenken in elk geval!

Re: Problemen met mijn enkel

#8
Het is net duidelijk geworden: ik heb slijtage aan het onderste spronggewricht. Daardoor is het gaan onsteken, is het met vocht gevuld, en is er ook nog een cyste ontstaan. Bovendien heeft het voor verklevingen van pezen gezorgd, waardoor ik die tenen nu niet meer kan bewegen. Zoals het lijkt is een operatie waarbij mijn enkel wordt vastgezet de enige optie. Morgenochtend krijg ik een echo en een spuit bij radiologie om de plek te controleren (als ik het goed begreep), en maandag heb ik dan weer een afspraak bij de orthopeed. Ik vraag me echt af hoe dit nou zomaar kan, want ik ben pas 24. Dit lijkt me meer iets dat je krijgt als je 70+ bent ofzo :/ Ik vind het maar heftig allemaal. Ik ben wel blij dat er eindelijk duidelijkheid is over de oorzaak, want het heeft allemaal erg lang geduurd en ik begon haast te denken dat ik gek werd met al die rare pijnklachten. Waarschijnlijk heb ik dus mijn enkelbanden niet gescheurd een aantal maanden terug, maar zag ik de pijn daarvoor aan.

Re: Problemen met mijn enkel

#9
Hoi,

oei dat is slecht nieuws! Zeker op jou leeftijd. Ik zal er toch nog goed over nadenken of je het gewricht vast wil laten zetten, of er echt geen andere optie is op jou leeftijd. Als het moet dan moet het, maar het even laten bezinken en misschien overleg met je huisarts wat aan te raden is of een second opinion bij een enkel/voet specialist (orthopedisch chirurg). Vast zetten van het onderste spronggewricht geeft echt beperkingen.

succes!