BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Pijn lagerug heup been

Hoi hoi,

Scheve gewrichten of verkeerd staande gewrichten is meetal een fabeltje. Het kan zijn dat je gewricht niet goed beweegt en daardoor in een geforceerde stand blijft staan, maar dit komt niet door de bouw van de gewrichten. Maar door spier/pezen/ bindweefsel eromheen.

Een snapping hip komt veel voor en is in 9 van de 10 gevallen een disbalans tussen de spiergroepen van de buik/ rug/ bekken/ heup/ bil

Zeker als er op foto's of iets dergelijks niets gevonden wordt.

Re: Pijn lagerug heup been

Pijn rondom de bekken
Mijn heup klikt (Snapping hip)
Rechter Heup staat scheef naar voren
*DUS niet omhoog of omlaag letterlijk scheef naar voren. ?
Dit probleem heb ik al 1,5 jaar en het gaat niet weg ?

Ik heb al een echo laten maken maar daar vonden ze niks op. Toen doorverwezen naar Eén röntgenfoto daar kwamen ze ook op niks uit . Dit is een paar dagen geleden gedaan.

Dus weet iemand waar die schreven heup vandaan komt. Want op het internet zie ik vooral signalen over de heup verschillen in verticaal gebruik dus verschil in hoogtes en laagstes. Niet in horizontale lengte?

Re: Pijn lagerug heup been

Hoi weet je al iets meer.

ik heb namelijk precies dezelfde klachten en ook geen enkele behandelaar weet wat hij met mij aan moet.
bij mij kraakt (of verschuiven) het is een luid knakkend gevoel iets in de onderrug als ik liggend mijn rug strek of opsta uit de stoel, heel vaak heb ik ook het idee dat daar de pijn vandaan komt.
de pijn is nu al 10 maanden, neuroloog denkt ook het si gewricht maar op mri, fotos ct niks te zien.
ilona

Re: Pijn lagerug heup been

Hoi Ed,

Wat een vervelende klachten heb je. En het klopt dit is het systeem als de huisarts jou niet wil verwijzen, kom je ook niet in het ziekenhuis. Je kan zelf dan nog een particuliere body scan doen.

Maar zoals ik begrijp heb je alle onderzoeken ook al gehad die je kan hebben, van je zenuwen. Tot foto's en scans. Als hier niets uitkomt, wordt het al snel op stress gegooid. Bij zo'n lange klachten gaat dit ook meespelen. Of het dan het kip of het ei is, dat is dan de vraag.

Maar heeft ooit iemand jou vertelt over centrale sensitisatie? Dit wordt veel gezien bij mensen met langdurige klachten, langer dan 6 maanden. Hier is het pijnsysteem van het lichaam ontregelt. Het pijnsysteem is eigenlijk te gevoelig geworden door de langdurige pijnprikkels die het heeft moeten verwerken.

Wat naar mijn mening de oplossing in zit, is bewegen. Zoek een beweegvorm die lukt (Wandelen, zwemmen, crosstrainer, roeien, krachttraining, core stability, pilates, tennis, etc) En probeer je focus niet op je rug te leggen. Dit is heel lastig, maar er is geen medische oorzaak gevonden, dus hoe je het ook went of keert je lichaam moet het nu zelf oplossen. En gelukkig kan ons lichaam dat heel goed, maar dat is wel een lange weg.

Je bent zelf fitnessinstructeur dus probeer wat te beginnen met krachttraining en lekker in beweging te komen.

En nog een puntje, bekken rechtzetten. Dit is echt onmogelijk! Een scheefbekken kunnen we niet rechtzetten, echt niet. Ook wervels etc. kunnen we niet op de plek zetten. Helaas wordt dit nog teveel gezegd. Uberhaupt de vraag of een scheefbekken bestaat. Er kan een beenlengte verschil zijn, of een scoliose in het de rug waardoor het lijkt of het bekken scheefstaat. Als iemand je wervels, bekken kan rechtzetten, betekent het dus dat wij botten kunnen verplaatsen. Dan wordt het wel levensgevaarlijk om een rug, nek of bekken te kraken. Want wie zegt dat de wervel juist beweegt, de kans op een dwarsleasie wordt wel heel groot als we wervels kunnen verplaatsen.

Door het kraken haal je alleen de spanning rondom de gewrichten, dit kan veel verlichting geven.

Re: Pijn lagerug heup been

Beste EvdM,

Hypermobiliteit kan de klachten wel verklaren. Maar één ding, een manueeltherapeut of chiropracter kan het bekken niet recht zetten. Of wervels op de plek zetten, gelukkig maar. Want dat zou betekenen dat het ook compleet verkeerd kan gaan. Wat ze doen door het kraken is het gewricht weer goed laten bewegen. De spanning rondom het gewricht neemt af, waardoor het vaak een fijn gevoel is. De spieren en pezen etc. kunnen dan hun werk doen. Vandaar dat "het recht zetten" vaak niet de oorzaak behandeld. Het creëert mogelijkheden om daarna beter te oefenen, trainen, op de houding te letten. Deze combinatie heeft het meeste effect.

De huisarts beslist uiteindelijk waar je heen gaat. Omdat het om je rug gaat zal orthopeed voor de hand liggen. Of een neuroloog, omdat je tintelingen hebt. Als deze niks kunnen vinden, kunnen deze specialisten je doorverwijzen naar een reumatoloog. Een huisarts kan je ook doorverwijzen naar een reumatoloog, maar daar is nu nog geen reden voor. Dit wordt na een bloedonderzoek gedaan (als er reuma waardes zijn gevonden in het bloed). Of als andere specialisten geen oorzaak kunnen vinden.

Vertel je verhaal en dat je merkt, dat wanneer je rug behandeld wordt de klachten tijdelijk verlichten. Dat geeft direct aan dat de rug wel degelijk meespeelt. Hier is nog geen onderzoek naar gedaan. Je zou graag willen weten wat er aan de hand is met je rug.

Succes ermee!

Re: Pijn lagerug heup been

Beste Fysiotherapeute e.

Ten eerste zeer bedankt voor uw snel reactie en advies.
Ik waardeer het ENORM. Dat u de tijd neemt om me (en tegelijk de lezers) te informeren en adviseren.

De eerste fysiotherapeut (2017) zei niet zo veel over mijn klachten.Hij leek niet te weten wat er aan de hand was.Volgens hem waren mijn bekken bvb prima (terwijl zij schreef waren). De mobiliteit was ook prima, heupen en bekken.
Hij merkte wel dat ik hypermobiel ben.
Waarom mijn spieren zo reageerden (stijf als een blok en zo pijnlijk) op fysieke inspanningen en waarom de triggerpointtherapie alleen maar tijdelijk hielp, dat was voor hem een raadsel...

De tweede fysio/manueeltherapeut (andere fysiopraktijk)
Die vond mijn klachten best wel 'vreemde'.Mijn bekken waren scheef ,dus heeft hij mijn bekken op hun plek gezet.Na een aantal afspraken zei hij tegen mij dat het leek op overbelasting (daarom spieren zo stijf etc). Bij hem heb ik manueeltherapie,dryneedling, medicaltape gehad.

Van april tot met augustus heb ik weinig gedaan qua fysieke inspanning. Mijn klachten waren langzaam minder geworden.

Augustus 2018 Huisarts denkt bekken weer een beetje scheef.
Dus naar een 3rde fysiotherapeut (fysiotherapeut 2 op vakantie daarom een andere). Bekken oke.
Hij heeft mij geadviseerd om weer te gaan bewegen. Dat durfde ik niet meer sinds oktober 2017 en dat vertelde ik hem ook. Hij zei dat mijn fysieke toestand achteruit gaat (krachtverlies, stijfheid enz) omdat ik zo lang niks doe.Dus ben ik weer op de fiets gegaan, langzaam opbouwen, een beetje wandelen.

Klachten heftig terug dus naar een chiro dit keer.(tot nu toe 7 behandeling gehad)
Ik heb de chiro gevraagd wat hij over mijn klachten denkt. Hij zei dat het een probleem is (combinatie) van zenuwen+spieren lijkt te zijn en ja... een soort overbelasting.

De chiro heeft mij vorige week een aantal stretch oefeningen gegeven om thuis te doen en sindsdien, enorm pijn in heup flexor, heupen, lage rug, bovenrug,uitstraling .Ik zat zaterdag van de pijn te janken.

Ik realiseer mij ineens dat alle 3 fysiotherapeuten hebben gemerkt dat ik hypermobiel ben. Ik had een tijdje terug De Beighton schaal test gedaan (thuis).Ik haalde toen een score van 7. Van kinds af ben ik zo hypermobiel (geen officieel diagnose). Ik heb nu net weer de test gedaan en ik score nu een 6 omdat ik mijn handen momenteel niet helemaal plat op de grond kan liggen vanwege mijn huidige toestand.

Kan het zo zijn dat het de boosdoener is?
https://www.hierhebikpijn.nl/klachten/hypermobiliteit

Graag uw mening/advies daarover.
Ik moet de moed vinden om weer een afspraak bij mijn huisarts te maken...
Zou ik dan naar een reumatoloog, neuroloog orthopeed? Hoe kan ik dit aan haar goed vertellen/vragen?

Alvast bedankt voor uw reactie en nogmaals bedankt voor uw hulp!

Re: Pijn lagerug heup been

Beste EvdM,

Een hernia kun je ook niet op een foto zien. Dus daar hoef je ook geen foto voor te maken. Op een foto kun je voornamelijk slijtage zien. Of oude breuken etc. Alleen botten en kalk is zichtbaar op foto's.

Wat zeggen de fysiotherapeuten van jou klachten? Hebben zei een verklaring voor jou klachten? Probeer via jou huisarts een doorverwijzing naar een specialist in het ziekenhuis te krijgen. Orthopeed/ neuroloog. Laat deze uitzoeken wat er aan de hand is.

Buitenkant van jou heup kan prima uitstraling zijn vanuit de rug.

Ik denk dat er twee dingen zijn die je kan doen:
1) doorverwijzing naar specialist proberen te krijgen
2) zelfstandig proberen de rug/ buikspieren te gaan trainen. En proberen als het kan door de pijn/ zwaarte/ vermoeidheid heen te trainen. In beweging blijven is voor het gehele lichaam het beste. Als er bij specialist ook niks uitkomt, moet je toch met stap 2 aan de slag gaan. Dus misschien kun je er vast mee beginnen. In ieder geval doen wat je zelf kan. Daar heb je zelf invloed op, de rest wat minder.

succes ermee!

Re: Pijn lagerug heup been

Bestse fysio e.

Dank u zeer voor uw reactie en advies.

Vervelend inderdaad.
Vooral omdat het zo lang duurt.

Ik doe helaas geen krachttraining meer omdat het gewoon niet lukt.
Ik ben blij als ik af en toe een stap (fietsen,zitten, trap nemen, bukken) zonder pijn/uitstraling/stijfheid kan zetten.
Krachtverlies heb ik het wel.
Ik gebruikt de eerste of de tweede versnelling (ik heb 7 op mijn stadsfiets), lage weerstand dus. En als ik stop met fietsen, heb ik harde benen, alsof ik crossfit training had gedaan.

Er zijn geen foto's van mijn rug gemaakt.
Alleen een foto van mijn SI-gewrichten (in het begin van 2018)
Normaal SI-Gewricht rechts.
Enige sclerose rondom het Si-Gewricht links.
Beeld zou kunnen passen bij (doorgemaakt) sacro-illitis links.
Geen slijtage, mogelijk wel ontsteking van een gewricht geweest...schreef de radioloog in zijn uitslag.

Als de chiro mijn rug kraakt, geeft het tijdelijk verlichting maar alles komt terug en ik loop weer stijf en met pijn vooral aan mijn linker heup (heup flexor) en aan de buitenkant van mijn heup.
Overbelasting?
Slijmbeursontsteking van de heup?

De uitstraling is aan mij rechterbeen.
Beide knieën kraken als ik loop en als ik de trap neem.

De laatste keer dat ik naar de huisarts ging, in april 2018, wilde zij geen foto van mijn rug te laten maken, terwijl ik dat vroeg, "omdat het geen hernia is"..... zei zij.
Dus toen ben ik naar huis gegaan.

Ik ga weer een afspraak bij mijn huisarts maken.

Nogmaals bedankt voor uw reactie.