BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Diepe drukkende pijn halverwege bil

Hoi Bart,

Goede fysiotherapeut heb je :)

Heb jij vroeger ooit last van jou heup gehad? Heb jij in het verleden een ongeval gehad met dat been? Of heb je als baby een spreidbroekje gehad?

De test die je beschrijft geeft druk in het heupgewricht, nu de rest beter gaat. Kan het inderdaad aan een probleem in je heup liggen. Dan zal ik het eerst denken aan een probleem van jou labrum van je heup. Dit kan problemen geven door een ongeval of door een aangeboren heup'afwijking'. Afwijking klinkt hierin heel heftig. Maar elke heup heeft een vorm die ontwikkeld wordt in de eerste levensjaren en tijdens de groei.
Een labrum is een soort meniscusring op de rand van jou heup. Dit kan ook het klikken/ knoepen verklaren. Bedenk of dit bij jou kan zijn? Overleg het met jou fysiotherapeut.
Om dit uit te sluiten zul je een onderzoek in het ziekenhuis moeten krijgen. En niet een standaard röntgen of MRI. Dan zal mijn advies zijn om eerst naar een orthopeed te gaan die gespecialiseerd is in heupproblemen. Vaak is het namelijk heel moeilijk te zien op een röntgen of MRI en moet er speciaal naar gekeken worden.

Succes!

Re: Diepe drukkende pijn halverwege bil

Bedankt voor je reactie! De fysio heeft inderdaad tests gedaan voor zowel piriformis en SI, maar de resultaten waren niet eenduidig; ik had geen enkele moeite met de oefeningen in de tests. Daarnaast heb ik wel verminderde flexibiliteit in mijn linkerhamstring en kan ik mijn linkerknie naar achteren toe 'overstrekken', maar het rekken van de hamstring provoceert de klachten niet. Ook voel ik als ik liggend op mijn rug mijn benen optrek en knieën naar buiten druk pijnlijke weerstand in mijn linkerlies/heup waardoor ik niet verder kan en is de rek van de lies dus niet limiterend (dit is niet dezelfde plek als halverwege de bil). Als ik in die houding mijn linkerenkel vastzet met mijn rechtervoet, iets naar links draai en mijn heup naar boven en beneden beweeg kan ik ook iets voelen verschieten diep in mijn lies/heup (voelt niet pijnlijk, is wel vreemd). Dit duidt er misschien op dat daar iets nog niet goed zit.

Ik ben behandeld voor a-typische klachten waarbij de doelstelling was om meer flexibiliteit in de heup te krijgen. Hiervoor heeft hij manuele therapie toegepast op mijn onderrug om meer ruimte te maken (van mijn onderrug had ik overigens ook geen last), en heeft hij enkele keren aan mijn been 'getrokken'. Daarnaast heb ik dagelijks rekoefeningen uitgevoerd voor de hamstrings, adductoren, liezen en heupflexoren (knielend in schuttershouding); alle overige klachten zijn hierdoor verdwenen. Bij elke behandeling testte hij tevens deze blijvende klacht door mij op mijn rug te leggen, mijn linkerknie in een hoek van 90° op te trekken en vervolgens op mijn knie druk uit te oefenen in de richting van het ligvlak (naar beneden). Hiermee kon deze klacht vanaf het begin worden getriggerd maar deze is over de periode van de gehele behandeling (+- 2,5 maand) niet minder geworden: elke keer stond de drukkende, doffe pijn gelijk aan de hoeveelheid druk die er op werd uitgebracht. Ook was er alleen sprake van onder een bepaalde hoek: met de knie iets naar binnen gekanteld zat hij precies op de zere plek. Zodra de knie wat naar buiten werd gekanteld was er vrijwel geen pijn.

Het kapsel is ook besproken met de fysio, die zei in principe hetzelfde: er moet een reden zijn dat deze geïrriteerd raakt en niet vanzelf heelt. Op dit moment kijken we dus aan of het rekken op lange termijn meer verlichting biedt en anders zou een scan meer inzicht kunnen geven.

Tot slot lijkt het of door het verdwijnen van de andere klachten (pijnlijke & stijve liezen, stekende pijn onderin bil), de 'belasting' op deze plek is toegenomen. Voorheen had ik juist van de andere klachten erg veel last met voetbal en van deze specifieke klacht vrij weinig, maar nu zijn de andere klachten verdwenen en lijkt deze erger te worden bij belasting.

Re: Diepe drukkende pijn halverwege bil

Hoi Bart,

Wat vervelend van jou klachten. Zeker nu de rest zo goed gaat en dit blijft. Je hebt een duidelijk verhaal opgeschreven, maar een vreemde klacht. Zeker als jou fysiotherapeut hem niet kan vinden. Als eerste dacht ik aan het piriformis syndroom https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... s-syndroom. Maar ik vermoed dat jou fysiotherapeut dit wel behandeld en onderzocht heeft.

Het kan nog komen door jou hamstringaanhechting. Dit zal ook meer verklaren waarom je dan je been niet kan optillen. En nog een ander punt zou kunnen zijn je achterste gewrichtskapsel.
Hamstringaanhechting moet jou fysiotherapeut ook kunnen onderzoeken, zeker als je een afspraak hebt en je hebt op dat moment echt de klachten. Ik vermoed dat dit ook al onderzocht is. Anders kun je kijken of hamstringrek de klachten kan provoceren.

Achterste kapsel is moeilijk te testen, en dan moet er ook een oorzaak zijn dat dit geïrriteerd raakt.

Wat voor behandelingen heb jij van jou fysiotherapeut gehad?

Re: Diepe drukkende pijn halverwege bil

Als aanvulling: ik trigger de pijn ook als ik mijn rechterbeen op een verhoging zet (bijvoorbeeld de rand van het bad) en vervolgens mijn heup naar voren duw / bilspieren aanspan.

Diepe drukkende pijn halverwege bil

Enkele maanden geleden kwam ik met een scala aan lies- en bilklachten bij een fysio/manueel therapeut. Inmiddels zijn d.m.v. dagelijks uitvoerig rekken de meeste klachten verholpen, maar één specifieke klacht lijkt geen enkele voortgang te boeken.

Bij het hardlopen en voetballen komt er geleidelijk een pijnlijk drukkend gevoel op, diep en halverwege mijn linkerbil. Dit gebeurt specifiek bij het achteruitzwaaien van mijn been, waarbij de pijn dus het hoogst is wanneer mijn been maximaal naar achteren gezwaaid is. In het begin van de training is het dragelijk en niet eens heel hinderlijk, maar naarmate de belasting toeneemt nemen de klachten ook toe. Uiteindelijk ga ik het volledig achteruitzwaaien van mijn linkerbeen vermijden waardoor ik niet goed (en 'vrij') meer kan lopen.

De pijn (het voelt als stijfheid) is naderhand ook stevig waardoor draaien in bed erg houterig is. Als ik liggend op mijn rug mijn linkerbeen naast het bed laat bungelen kan ik deze niet meer op eigen kracht op het bed krijgen. Ook wordt de pijnlijke plek aangesproken zodra er, liggend mijn rug met een opgetrokken knie (hoek van 90°), stevig druk wordt uitgeoefend op mijn been in de richting van het ligvlak ('knie naar onder drukken'). Daarnaast voel ik de doffe pijn als ik op een harde ondergrond op mijn rug ga liggen met mijn bil als contactpunt met de grond. De pijn neemt gedurende de dagen na de belasting weer af waarna ik er geen hinder van heb, en kan het dan alleen triggeren door de laatste twee voorbeelden (mijn been optillen op het bed lukt dan weer gewoon), of door weer te gaan hollen. Ik kan de plek niet met de hand of vingers voelen of masseren, ook de fysio is dit met de nodige inspanning niet gelukt. Ik heb geen last van de onderrug of elders en ervaar ook geen klachten bij zitten of in rust.

Het advies is nu om door te gaan met het rekken om te zien of het nog meer los komt, maar indien dat geen verlichting biedt raadt de fysio een scan van het bekken aan om te zien of er schade van een val kan zijn. Ik herinner mijzelf geen specifieke val maar voetbal al jaren en ben vroeger regelmatig pijnlijk ten val gekomen. Hopelijk is er iemand die de klachten herkent die mij een aanpak kan adviseren!

Mvg Bart