BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Hoi Marjolein,

dat is van een afstand helaas onmogelijk om te bepalen, dit hangt namelijk van enorm veel factoren af (denk bv alleen al aan de ernst van het ongeluk en hoe de wervelkolom tijdens het ongeluk reageerde). In het geval van twijfel lijkt het mij raadzaam om de rug te laten checken door de huisarts of fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan jullie zelfs in het geval van zeer lichte klachten altijd van een stukje advies en begeleiding voorzien. Een fysiotherapeut bij jullie in de buurt vind je hier; https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken Succes!

Groet

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Hoi Marjolein,

er kunnen uiteraard altijd alsnog wel wat spierklachten optreden, ook afhankelijk van de klap die het lichaam gemaakt heeft. Maar als alles op dit moment rustig is, is het onwaarschijnlijk dat alles plots enorm zal verergeren. Succes!

Groet

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Goedemorgen,

Ik plaats het bericht even hierin. Mijn vriend is gisteravond achterop een vrachtwagen gereden. Hij is dus niet van achteren aangereden,maar er zelf tegenaan. Auto is total loss,maar de airbags hebben goed gewerkt. Mijn vriend heeft namelijk nergens klachten,ook geen spierpijn. Ook.niet na een nacht slapen. Ik vraag me af of dit nog kan komen of dat dit niet waarschijnlijk is.

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Hoi Marjolein,

Het is lastig dit van een afstandje in te schatten, maar ik denk dat het goed is dat je je niet teveel door de pijn laat leiden en probeert goed te blijven bewegen. Ik denk dat je er vooral baat bij hebt om samen met de therapeut oefeningen te doen. Dan leer je hoe je de oefeningen goed uitvoert en wat je wel en niet mag voelen. Dit geeft ook weer wat meer vertrouwen in je lichaam en de bewegingen die je maakt. Mogelijk dat een fysiotherapeut je nog wat extra vertrouwen kan geven aangezien die net iets meer kennis heeft van rughernia's en de behandeling hiervan. Een advies van de fysio geeft je zo ook meer vertrouwen of je goed bezig bent. Dit kan ook in goed overleg met de cesartherapeut. Misschien werkt ze wel samen met een fysiotherapiepraktijk?

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Hi,

Ik ben gisteren weer bij de cesartherapeut geweest. Ik heb hier gemeld dat mijn klachten weer erger werden. Zij zei dat het kon komen door een Bekken Wringing. Dit heeft ze proberen op te lossen. Het ging daarna weer wat beter , maar nadat ik naar huis was geweest was de steek die ik aan de linkerkant van mijn rug had weer terug. Volgens haar kon het zo zijn dat het af en toe wat terug kwam, maar ik vraag me af of dat normaal is. Daarnaast heb ik ook een oefening gedaan: Ene voet op de andere knie zetten en dan naar links of rechts bewegen. Ik voelde vanochtend wel wat een steek aan de linkerkant. Volgens mijn cesartherapeut kon dit geen kwaad en zouden de klachten hierdoor niet erger worden. Hoe denken jullie hierover?

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Een Hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, waarbij deze uitstulping tegen een zenuw drukt die het been in gaat. Wanneer ze een MRI-scan maken en alleen de uitstulping zien (ook al is er geen zenuwpijn), spreken ze ook vaak van een hernia.

In principe kan de hernia niet erger worden door een schrikreactie. Door een hernia is de stabiliteit van de gehele rug verminderd. De tussenwervelschijf kan zijn werk niet meer zo goed doen, doordat deze een beetje naar buiten drukt. De rest van de rug moet dit opvangen. En de spieren spelen hierin een belangrijke rol. Vandaar dat tegenwoordig een hernia behandeling bestaat uit rugoefeningen, om deze te versterken. Vroeger moest je met een hernia 6 weken plat op je rug liggen. Maar op het moment weten we beter wat de beste behandeling is.

Maar het mentale is ook erg belangrijk, als iemand angst blijft houden dat een hernia erger wordt, een beweging pijn kan doen, gaat de gehele rug verkeerd en krampachtig bewegen. Dit verergert alleen maar de klachten. Dit is vaak een belangrijk punt in de behandeling, weer vertrouwen krijgen in de rug. Een rug is gemaakt om alle kanten op te bewegen. Dus ook bukken, draaien etc. En probeer voor jezelf echt uit je hoofd te zetten dat de pijn die je voelt na een schrikreactie de hernia of de klachten verergeren. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer je rug weer te gaan vertrouwen.

Succes!

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Ok. Maar het kan dus niet zo zijn dat een hernia erger wordt door zo'n reactie? Dit zijn dus in principe spieren? Een hernia zijn zenuwen natuurlijk. Daarnaast vind ik het gek dat mijn rug op elke kleine "verkeerde"' beweging zo heftig reageert.

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Dat is heel verschillend en per persoon afhankelijk. Helaas weten we niet precies wat stress doet op spieren. Behalve dat het veel problemen kan geven. En een schrikreactie is een stressreactie voor het lichaam. De een hersteld hier sneller van dan een ander.
En vooral de onbewust reacties van het lichaam op stress weten we eigenlijk heel weinig van, behalve dat het negatieve invloed heeft.
Sommige mensen houden ook dagen spierpijn na een krampaanval in de kuit, terwijl iemand anders na 30 seconden rekken de kuit niet meer voelt. waarom.... ?? Dat is hetzelfde als jou rugspieren in de kramp schieten.

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Dank voor je reactie. Een hernia kan inderdaad veel angst veroorzaken. Ik ben daardoor ook bij elke gekke beweging bang dat ik meer last krijg. Zo schrok ik bijvoorbeeld net van vuurwerk. Ik vraag me dan ook af door jou vorige bericht hoelang je last hebt van gespannen spieren na zo'n reactie? Is dat enkele uren of dagen? Ik gebruik wel een.infrarood lamp