BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Enkelblessure

De sportarts deed er een beetje luchtig over, over de hele uitslag eigenlijk.
Een beetje van " aan de banden kunnen we toch niks meer doen, verder geen kraakbeen schade, alleen beenmerg oedeem in binnenenkel" .
Het klonk daarom voor mij positief dat er geen extra schade was.
De sportfysio in het ziekenhuis ( Sportmedisch Centrum) was voor 1 keer. Die zei dat als ik in die oefenperiode problemen tegen kom, ik contact op moet nemen met mn eigen fysio.
Dat ga ik dan maar doen en kijken of we het oefenschema misschien wat aan kunnen passen.

Ik denk idd dat mn enkel in het begin veel te weinig rust heeft gehad, doordat het door de covid allemaal wat langzaan op gang kwam bij de huisarts en de fysio er pas na dik 6 week naar kon kijken.En vervolgens was het in het ziekenhuis ook nog weet niet hoe lang wachten En het is wel aldoor die plek op en rond de binnen enkel waar ik veel last heb, kan nog steeds alleen gympen aan met een lage, zachte rand.
Ik hoop dan maar dat het toch wel beter gaat worden uiteindelijk!

Bedankt voor het meedenken weer!

Re: Enkelblessure

Ja, ik ken versterk je enkel app. Dat is een prima app met een goed schema. Ook hier staat een goed schema, waarbij er ook begeleiding is vanuit een fysiotherapeut https://www.hierhebikpijn.nl/oefeningen ... and-letsel

Maar blijkbaar voor jou niet. Ik zal ieder geval een verklaring van je sportfysio vragen of hij dit normaal vind voor jou enkel met een duidelijke verklaring.

Beenmergoedeem ontstaat meestal na een trauma. In zeldzame gevallen komt het door een andere oorzaak.
Ja, dit kan een jaar na het ongeval nog aanwezig zijn helaas.

Het is een botkneuzing/ afstervend bot ( in het ergste geval)/ sponsachtig bot. Als je dit continu verkeerd blijft belasten zal het nooit herstellen. Daarom kan het soms jaren aanwezig zijn. Het heeft rust nodig om te herstellen. En een enkel rust geven is best lastig. Of je moet met krukken gaan lopen. Ik neem aan dat je dit niet gedaan hebt de eerste weken of maanden na het ongeval. Soms kan gips zorgen voor de rust.

Probeer contact te leggen met je specialist in het ziekenhuis en vraag om een uitleg van het beenmergoedeen. Beenmergoedeem is type van botoedeem. Als je verder wilt googlen ;)

Succes!

Re: Enkelblessure

Dank je wel voor de uitleg!
De sportfysio in het ziekenhuis zei dat als ik in die 3 maanden oefenen tegen problemen aan liep,ik even weer contact op moest nemen met mn vaste fysio.
Nu wilde ik niet meteen na iets meer dan een week al gaan piepen,maar na jou verhaal ga ik toch even contact opnemen. Omdat de oefeningen echt meer zwelling en pijn geven.

Ken je de app " Versterk je enkel " ? Om deze oefeningen gaat het. En nog een aantal die hij er zelf bij gegeven heeft.

Onstaat beenmerg oedeem dan ook bij een verzwikking? En hoe lang duurt het voor dat het weer beter zou moeten zijn? Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat ik toen door mn enkel gegaan ben en ik loop nog steeds mank........

Re: Enkelblessure

Hoi,

Fijn dat er eindelijk een diagnose is.
Atrofie is in principe altijd op te lossen, als de zenuwen goed werken. Dit is natuurlijk de vraag na een hernia. Als de zenuwen dusdanig beschadigd zijn kan het zijn dat dit niet meer haalbaar is. Maar het is een grotere kans dat de atrofie komt door aanpassingen in het lopen, en desbetreffende spier onderbelast is geweest is afgelopen 10 jaar.

Ik persoonlijk zou niet doorgaan bij zwelling en pijn. Dit zijn tekenen van overbelasting.

Daarnaast sta ik te kijken van het behandelplan. Beenmergoedeem is een ontstekingsproces, wat veel pijnklachten veroorzaakt. Hier zal ik eerder de pijnklachten aan linken. Beenmergoedeem, is een aandoening waarbij het bot, sponsachtig wordt en belasting dus niet goed kan hebben. Het is veel zachter dan bot. Dit proces kan wel omkeerbaarzijn, maar in sommige gevallen is dit niet omkeerbaar. Alleen de genezing van dit oedeem, moet komen door rust en gedoseerd belasten en zeker niet overbelasten.

De spier van je teken kun je heel geïsoleerd trainen zonder de enkel te belasten.
Daarnaast zijn instabiele enkelbanden niet meer op te lossen. Dit kun je zien als een uitgerekt elastiekje, als eenmaal de rek eruit is (wat bij een instabiele enkelband aan de hand is), komt niet meer terug.

Dus je hebt eigenlijk een heel complex probleem. Wat naar mijn mening wel kan verbeteren, maar ik zet mijn vraagtekens erbij of dat gaat gebeuren door je enkel nu juist te overbelasten. En pijn en vocht is een overbelasting.

Succes!

Re: Enkelblessure

Hoihoi,

Graag zou ik nog een keer een vraag willen stellen.

Na lang wachten door alle Corona perikelen,ben ik uiteindelijk bij een sportarts geweest. Na weer lang wachten is er een mri van de enkel gemaakt.
Er was te zien dat er idd forse schade aan de binnen en buiten banden geweest is en dat die nog steeds wat instabiel zijn. Gelukkig geen kraakbeenletsel of iets dergelijks,alleen wat beenmerg oedeem in de binnenenkel. De pijn en zwelling aan de binnenkant zouden veroorzaakt worden door de spier en pees naar de grote teen,die zijn geïrriteerd. Ook is bij die spier atrofie en vervetting graad2 te zien. Waarschijnlijk doordat ik 10 jaar geleden een hernia en klapvoet heb gehad,sindsdien functioneert het daar niet helemaal meer zoals het hoort.
Nu moet ik 3 maanden intensief gaan oefenen en bij zwaardere belasting van de enkel nog steeds een brace gebruiken.

Mijn vraag is, of na 10 jaar die atrofie nog wel weer te herstellen is. Tot nu toe zorgt het oefenen alleen maar voor meer pijn en zwelling op die plek. Maar misschien is dat iets waar ik doorheen moet.....

Alvast weer bedankt voor je antwoord!

Re: Enkelblessure

Hoi,

Ik gebruik ze ook niet de hele tijd meer hoor, alleen als ik wat langer moet staan/lopen zodat ik kan ontlasten als de pijn erger wordt. Of aan het eind van de dag als ik voel dat ik eigenlijk al genoeg gelopen heb. Het geeft net even wat meer vrijheid zonder steeds het gevoel te hebben toch weer te veel te belasten.

Iets onder de brace heb ik gelijk even geprobeerd, met een pluk watten eronder zit hij wat minder strak, ik ga kijken hoe dat gaat vandaag!

Re: Enkelblessure

Hoi,

Ik zal krukken niet meer gebruiken, dat is wel erg ver terug. Misschien kun je tape onder het punt wat knelt van je brace op je pees. Of daar wat extra schuimrubber of iets dergelijks onder doen om de druk te verminderen.

Succes!

Re: Enkelblessure

Hoi,

Ik zal eens gaan kijken naar andere mogelijkheden dan de ziekenhuizen, daar had ik nog niet aan gedacht. Misschien is dat idd een idee.

Op zich zou ik de brace liever de hele dag dragen, dan voelt mn voet een stuk stabieler. Alleen drukt die op de ontstoken pees, waardoor lopen juist weer pijnlijker wordt. Met tape had ik dit niet. Maar met tape kan ik weer niet insmeren, dus dan denk ik dat ik toch weer bij krukken uit ga komen vrees ik. Dan kan ik belasten en niet belasten het makkelijkste afwisselen.

Dank je wel weer voor het mee denken!

Re: Enkelblessure

Hoi,

Rust is nooit volledige rust. Rust is bewegen binnen de pijngrens en voorkomen van zwelling. Vaak gaat fietsen etc wel. En lopen met krukken indien nodig. De brace kan zonder problemen een hele dag gedragen worden, dus als je dit fijner vindt en hierdoor meer kan doen, draag hem dan de hele dag.

De wachtlijsten zijn misschien lang, maar foto en echo gaat vaak buiten het ziekenhuis om en kan vaak binnen 24 uur geregeld worden, dan is er helaas alleen geen specialist die ernaar kijkt. Alleen de huisarts en de fysiotherapeut.

Eventueel orthopedische klinieken hebben op dit moment een minder lange wachttijd, omdat deze geen corona patiënten opvangen. Deze zien alleen patiënten met orthopedische klachten. Dit kun je altijd navragen voor klinieken bij jou in de buurt.

Succes

Re: Enkelblessure

Ik zie dat ik het laatste bericht niet helemaal goed verzonden heb, dit moest er staan:

Ik hoop dat er idd straks verder onderzoek gedaan kan worden,ik zie alleen helaas wel dat de wachttijd in het ziekenhuis erg lang is. Dan zit ik dus voorlopig nog wel even met mn voetje omhoog,vrees ik!