Gebroken knieschijf
Patellafractuur

De knieschijf is het harde botstukje aan de voorkant van de knie. Het speelt een belangrijke rol bij voornamelijk het strekken van de knie. De knieschijf kan breken. Hieronder wordt beschreven hoe een gebroken knieschijf kan ontstaan en wat de gevolgen zijn.

rontgenfoto knie gebroken knieschijf patella fractuur


De medische term voor de knieschijf is ‘patella’. Een gebroken knieschijf wordt ook wel patellafractuur genoemd.

Hoe ontstaat een gebroken knieschijf?

Vrijwel altijd is een harde klap, een zogenoemd hoogenergetisch trauma, de directe oorzaak van een gebroken knieschijf. Zo’n trauma ontstaat wanneer een lichaamsdeel met zeer grote kracht of snelheid, dus met veel energie, ergens mee in aanraking komt. Een voorbeeld hiervan is de botsing van de knieschijf tegen het dashboard van de auto tijdens een aanrijding of een val op de knie.

In veel gevallen gaat een gebroken knieschijf samen met letsel aan de kniebanden, de omringende spieren en/of het gewrichtskraakbeen.

Symptomen van een gebroken knieschijf

Direct na het ongeval is er hevige pijn aan de voorzijde van de knie en is het onmogelijk om de knie te strekken of om het been te staan. Als gevolg van de breuk kan er ook een bloeduitstorting (blauwe plek) of zwelling zichtbaar worden ter hoogte van de knieschijf.

Hoe wordt de diagnose van een gebroken knieschijf gesteld?

De (huis)arts vraagt wat er is gebeurd en onderzoekt de knie. Als gedacht wordt aan een breuk in de knieschijf, dan zal de arts een röntgenfoto (laten) maken. Op zo’n foto is goed te zien of de knieschijf inderdaad gebroken is en op welke plek.

Zo nodig wordt de knie in het ziekenhuis verder onderzocht. Dan met behulp van een MRI of CT-scan. Daarop valt te zien of er beschadigingen zijn aan de kniebanden of de spieren rondom de knie. Alle informatie bij elkaar bepaalt wat de beste behandeling is.

Behandeling van een gebroken knieschijf

Voor de behandeling van een gebroken knieschijf zijn er twee opties. Een behandeling mét of zonder operatie. Dit wordt grotendeels bepaald door de ernst en richting van de breuk.

Als het om een breuklijn in lengterichting gaat én de botstukken zijn onderling niet verschoven, kan worden besloten om de gebroken knieschijf zonder operatie te laten genezen. De knie zal in dat geval voorzien worden van een gipsspalk voor zes weken. Na deze periode mag de knie weer aansterken via fysiotherapie.

Bij meer ernstige breuken, wordt er altijd gekozen voor een operatie. Hierbij worden de gebroken onderdelen aan elkaar gemaakt met schroeven en metalen vlechtdraad. Ook voor de behandeling na een operatie wordt een periode van zes tot acht weken geadviseerd voordat de knie weer (licht) belast mag worden. Deze tijd is nodig om de botstukken weer stevig aan elkaar te laten groeien.

Na de geadviseerde rustperiode is het verstandig om onder begeleiding van een fysiotherapeut de activiteiten weer geleidelijk op te bouwen. De knie kan namelijk behoorlijk stijf aanvoelen en de bovenbeenspieren hebben ook veel aan kracht en omvang ingeleverd. De fysiotherapeut zal de behandeling onder andere richten op mobilisatietechnieken, oefentherapie, taping en behandelingen ter vermindering van pijn.

Hier vind je een fysiotherapeut die jou hebt goed te herstellen van een gebroken knieschijf.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

rontgenfoto knie gebroken knieschijf patella fractuur
knie knieschijf patella kniepees knieband meniscus
knie facies patellaris femoris groeve patella knieschijf
knie quadriceps spier rectus femoris vastus lateralis medialis anatomie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF