Gebroken enkel
Enkelfractuur

Een gebroken enkel is een volledig of gedeeltelijk gebroken botstuk aan één of beide zijden van de enkel. Kenmerken van een gebroken enkel zijn onder andere pijn, zwelling en het niet meer kunnen lopen op het aangedane been.

gebroken enkel rontgenfoto enkelfractuur


Een gebroken enkel wordt door medici ook wel een enkelfractuur genoemd.

Hoe ontstaat een gebroken enkel?

Vrijwel altijd is een val of ongeluk de oorzaak van een enkelbreuk. Bij een enkelzijdige breuk is het meestal het kuitbeen het botstuk dat breekt, al kan ook het scheenbeen breken.

Mensen die contactsporten zoals voetbal of rugby beoefenen, hebben een verhoogd risico op een enkelbreuk. Ook mensen met een voorgeschiedenis van botontkalking (osteoporose) hebben, sowieso vanwege verzwakte botten, een verhoogd risico op botbreuken.

Symptomen van een gebroken enkel

Meestal is het moment van de breuk tijdens de val of het ongeluk voelbaar of zelfs hoorbaar. Vrijwel direct is er ernstige (druk)pijn ter hoogte van het gebroken botstuk en pijn tijdens het bewegen van de enkel. De enkel kan opzwellen en blauw verkleuren. Een van de kenmerken van een gebroken enkel is het onvermogen om op het aangedane been te staan en te lopen.

Hoe wordt de diagnose van een gebroken enkel gesteld?

Op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek zal het al vrij snel duidelijk zijn dat de klacht een gebroken enkel betreft. Vrijwel standaard bij het vermoeden van een enkelbreuk, worden de ‘Ottawa Ankle Rules’ uitgevoerd. Dit zijn specifieke vragen en tests om het onderscheid te kunnen maken tussen een enkelverstuiking (verzwikte enkel) en een enkelbreuk.

Wanneer het vermoeden bestaat dat de enkel is gebroken, wordt een röntgenfoto gemaakt. Hierop is de breuklijn meestal goed zichtbaar en is een schatting over de ernst van de breuk mogelijk.


Indeling enkelbreuken
De soort enkelbreuk kan worden ingedeeld op basis van locatie, dit wordt volgens de zogenoemde Weber-classificatie gedaan. Om de ernst van de breuk te bepalen wordt daarnaast gekeken naar bijkomend letsel. Is er bijvoorbeeld ook sprake van botstuk(ken) die door de huid naar buiten steken (open breuk), is er een ontwrichting van de breuk (dislocatie) of zijn er meerdere breuken aanwezig (verbrijzeling).

Bij een enkelbreuk met meerdere breuken wordt bepaald of de botstukken nog recht op elkaar staan. Bij een stabiele breuk, waarbij de botten recht op elkaar staan, bestaat de behandeling vaak uit gips en rust. Bij een instabiele breuk, de botten staan niet recht boven elkaar, is de kans groot dat de breuk niet mooi geneest. Dat maakt een operatie noodzakelijk.

Behandeling van een gebroken enkel

De behandeling van een gebroken enkel is volledig afhankelijk van het soort en de ernst van de breuk. Bij een stabiele breuk, met een hoge kans op natuurlijke genezing, wordt er meestal gekozen om de botstukken middels gips en rust weer aan elkaar te laten groeien. Bij een instabiele breuk zal het gebroken botstuk tijdens een operatie worden vastgezet met fixatiemateriaal. Voorbeelden hiervan zijn metalen platen, schroeven, draden of pennen die ervoor zorgen dat de botstukken in een goede stand vastgroeien.

Een fysiotherapeut is nauw betrokken bij het herstel, zowel in het geval van een stabiele als instabiele breuk. Het is van groot belang dat de beweeglijkheid, spierkracht en belastbaarheid tijdens het herstel weer opgebouwd worden. Mogelijke behandelvormen die de fysiotherapeut toepast zijn mobilisatietechnieken, massage, medical taping en oefentherapie.

Vind een fysiotherapeut om je te helpen herstellen van een gebroken enkel.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

gebroken enkel rontgenfoto enkelfractuur

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF