Enkelbanden letsel en vermoeden syndesmose

#1
Hallo,

Ik heb twee weken geleden een blessure opgelopen aan mijn enkelbanden. Ik ben bij de huisarts geweest en er is geen fractuur te zien. Wel heb ik last van mijn kuit en van de zijkant van mijn been. Tijdens het slapen is op mijn linkerzij liggen niet prettig, ik ervaar dan een zeurend gevoel in mijn been. De fysiotherapeut gaf aan dat ik waarschijnlijk mijn binnenste enkelband heb gescheurd en een verrekking of scheurtje in de band/ pees tussen mijn scheenbeen en kuitbeen heb en in mijn buitenste enkelband. Ik draag een brace en lopen gaat oké, het verschilt per dag hoeveel last ik ervaar.

Mijn vraag is of het zinvol is om een MRI te laten maken?

Met vriendelijke groet,

Marit

Re: Enkelbanden letsel en vermoeden syndesmose

#2
Hoi,

Je bent pas 2 weken verder, gescheurde banden hebben minimaal 3 maanden tot een jaar nodig om volledig te herstellen.......
Maar als jij met de dingen die je opnoemt na 2 weken al weer "oke" kunt lopen, dan ga je al heel snel hoor!
Ik had ook al mn banden gescheurd en kon na 2 weken nog amper op mn voet steunen!
Als je een mri wilt, ben je sowieso een verwijzing nodig van een specialist, dus een orthopeed of sportarts, de huisarts kan geen mri enkel aanvragen.
Voor een orthopeed of sportarts kan je huisarts een verwijzing geven.
Tenzij je de scan ergens laat maken waar je hem zelf kunt aanvragen en ook zelf moet betalen.
Ipv een brace, zou ik je fysio vragen je enkel te tapen. Dat geeft meer ondersteuning en je enkel blijft ook snachts in de juiste positie om te banden te laten herstellen.
En dan voor minimaal 6 weken tapen, tot halverwege de kuit i.v.m. de syndesmose.
Vraag je fysio ook om te controleren of je fibula kopje nog op de goede plek staat, als die verschoven is, geeft dat ook pijn aan de zijkant van je kuit.
En het belangrijkste, luister naar je lichaam.

Groetjes Elise

Re: Enkelbanden letsel en vermoeden syndesmose

#3
Hoi Marit,

Voor enkelbanden is het niet zinvol om een MRI te maken, voor eventueel syndesmose letsel wel, soms is een goede foto al voldoende. Het beleid bij syndesmose letsel is wel anders. Vaak (loop) gips eerste weken bij ernstig letsel een operatie.

Maar als je nu al steun kan nemen op de voet is syndesmose letsel (band tussen kuitbeen en scheenbeen) niet voor de hand liggend. Zal eerder vermoeden fors bandletsel. Ben wel voorzichtig, voorheen werd er nogal makkelijk gedaan over enkelverzwikkingen. In de helft van de gevallen zijn ze toch complexer dan aangenomen wordt. Goed dat je begeleid wordt door een fysiotherapeut.
Goed punt van Elise voor je fibula na te laten kijken. Door een enkelverzwikking kan deze geblokkeerd staan en geeft ook pijnklachten in de kuit.

Succes met je herstel

Re: Enkelbanden letsel en vermoeden syndesmose

#4
Dit van de fibula was bij mij idd ook het geval!
En bij mij zijn er ontzettend veel triggerpoints ontstaan eigenlijk aan de gehele kant van het letsel! En dan echt vanaf bil/heup tot onderbeen. Deze gaven mij ook een ontzettend rotgevoel. Bij mij bleek ook achteraf dat ik eigenlijk helemaal uit het lood was getrokken en verkeerd heb bewogen (ben wel heel hard een kant op geknald en gevallen), waardoor ik ook allerlei klachten kreeg. Misschien kan de fysio ook wel controleren of alles kwa rug/si/heup wel goed functioneerd? Success!!