Kuit probleem

#1
Goede morgen

Sinds de voetbal voorbereiding van seizoen 21-22 ben ik problemen gaan krijgen met voornamelijk mijn rechtse kuit en soms de linkse. Dit is begonnen bij het overstretchen van me been waarbij ik een pijnscheut kreeg, stijve kuit. Tijdens het maken van een echo is niets gevonden. Na een aantal weken rust terug begonnen met in 1e instantie geen last. Na een week of 2 wedstrijden kwam het probleem van een opstijvende kuit terug op meestal na ongeveer 60 a 70 min voetbal wedstrijd. Aan de hand van dry need ling wekelijks de spier terug los gekregen waarbij deze bij elke wedstrijd weer terug kwam. Afgelopen zomer besloten om verder te gaan kijken en ook een mri laten maken of het probleem niet uit me onderrug kwam helaas geen resultaat, er zijn nog een aantal mogelijkheden zoals zenuwonderzoek maar voorlopig op hold gezet. Afgelopen zomer na de onderzoeken en 8 weken rust terug begonnen met rustig joggen na een week of 4 rustig 3 gedaan te hebben zonder probleem geprobeerd dit tot 5km te brengen maar eigenlijk meteen na 3,5km weer hetzelfde probleem kramp en pijn scheut in kuit. Aan de hand van kinesio tape en goede warming up en warmte spray tot nu toe geregeld kunnen spelen zonder teveel klachten ( nog altijd kramp en pijn in kuit maar nu geen 14 dagen last meer dan ) enkel zodra ik meer intensief ga sporten of springen komt het probleem meteen terug. Kan iemand helpen om eventueel een oplossing of idee te geven van mijn klachten.

Ps heb ook ijzer, magnesium tabletten genomen na bloed onderzoek maar heeft niets verbeterd.

Ben iemand van 39 jaar die geregeld sport en jaren op Nivo heeft gevoetbald die nu sedert 4 jaar een balletje op lager Nivo trapt

Erikjan

Re: Kuit probleem

#2
Hoi Erik-Jan,

Wat vervelend van je kuit, maar mijn inziens is dit heel eenvoudig op te lossen. Namelijk door krachttraining van je kuit.

Je geeft aan door overstrekken in je kuit geschoten (Dat is een excentrisch spierbelasting, heel zwaar voor spieren) Hier krijg je een stijve kuit van. Dit is niet met beeldvorming vast te stellen. Daarna enkele weken rust genomen. Enkele weken rust zorgt voor forse spierkracht afname. Deze spierafname is niet merkbaar in je dagelijks leven, daar is je kuit sterk genoeg voor. En anders wordt dit mooi gecompenseerd door andere spieren.
Daarna ga je vrij snel terug naar wedstrijd niveau, waar je dus verwacht dat je kuit die net verzwakt is door een pijnscheut en daarna door enkele weken niet sporten. Dat hij 90 min lang 100% kan presteren. Dit lukt niet, je merkt na een tijdje pijn. Gaat alle scans door, maar niets op te zien. Wat niet vreemd is, omdat het een lokaal spierprobleem is zonder schade.
Daarna zelfs 8 weken rust genomen (sporten), nog meer spierkracht afname. En dan denk je rustig te beginnen, maar hardlopen (zelfs joggen) is het zwaarste wat je van een spier kan vragen. Hierbij moet de spier snel versnellen en verkorten, dus explosief zijn. Hoe sneller je loopt, hoe zwaarder voor de spier. Maar bij elke sprong (dus ook joggen) is dit aanwezig. Dit gaat best lang oke goed, omdat je lichaam heel goed kan compenseren. Maar ergens is die grens bereikt en krijg je weer pijn. Je gelooft nergens meer in. En denkt dat er vanalles aan de hand is.

Zeker als in de tussen tijd dry-needling en tape is toegepast als therapie. Want dit is nutteloos in dit geval. Tape doet sowieso weinig voor een kuit en dry-needling is prima om spanning weg te nemen. Maar werkt eigenlijk contra productief in jou geval. Doordat de pijn gedeeltelijk wordt weggenomen, denk jij dat de kuit weer goed is. Terwijl de spanning die ontstaan is, in de vorm van spierknopen, juist kwam doordat andere spiergedeeltes harder gingen werken. Dus de compensatie.

Dus stop met spray, tape en dry-needling. Ga je kuit trainen. Eerst puur spierkracht (op je tenen gaan staan) daarna met extra gewichten. Als dat goed gaat, sprongvormen gaan toepassen. Als dat goed gaat pas hardlopen en voetballen. De spier moet weer in conditie komen.

Vaak zie je in de topsport dat in eventuele verlenging de spierkrampen komen (kuit of hamstring) dit komt omdat de spier niet getraind is om 120 min lang vol vermogen te leveren, dan schiet de spier in kramp. Dit is een beschermingsmechanisme van het lichaam.

Lang verhaal, maar je voelt mijn frustratie dat je zolang onnodig allemaal onderzoeken moest ondergaan. Terwijl als je vanaf begin was begonnen met trainen je nu lekker aan het voetballen was. Soms is het gewoon zo simpel.

Succes