Last van onderrug na fout tijdens squats

#1
Goedenavond,

Vrijdag een week geleden heb ik een enorme fout gemaakt tijdens het squatten. Tijdens het omhoog gaan in een herhaling verloor ik mijn evenwicht waardoor ik deels met mijn gebogen onderrug de stang omhoog heb moeten duwen. Ik kreeg hier direct last van, maar de pijn was slechts licht. De volgende dag werd dit aanzienlijk minder, de dag daarna voelde ik het nog amper. Echter, nadat ik op mijn werk een kratje had getild schoot het er weer in. Het gevolg was wederom lichte pijn die met de dag weer minder wordt maar die er nog altijd is. Het is een constante lichte pijn in het linkerdeel van mijn onderrug die erger wordt als ik mijn bovenlichaam draai en als ik iets voorover buig. Ook tijdens het draaien in mijn bed 's nacht voel ik dit. Ik kan alle dagelijkse dingen met gemak doen. Maar ik ben toch bang om weer te gaan squatten en deadliften omdat ik niet weer terug bij af wil zijn. Nu ben ik erg nieuwsgierig of iemand hier ervaring mee heeft, wat dit kan zijn en hoelang dit kan duren. Misschien dat jullie mij hier iets meer over kunnen vertellen.

Re: Last van onderrug na fout tijdens squats

#3
Hoi Tei,

Oei dat klinkt niet fijn. Zie dit als een eenmalige overbelasting. Bewegen is goed, maar wel gedoseerd. Kijk of het lukt om te squatten (wel met minder gewicht) deadlift zal ik nog even mee wachten. Als je goed squat blijft je rug mooi recht, en wordt hij er alleen maar sterker van.

Als de klachten blijven zal ik adviseren om even naar een manueeltherapeut te gaan. Het kan zijn, dat door de onverwachte beweging er veel spanning rondom de wervels is komen te zitten. Dit is relatief eenvoudig op te lossen door een manueeltherapeut. Er mee blijven lopen maakt het vaak erger, want je gaat elders in je rug compenseren.

Dus advies: blijf bewegen, vooral squatten kan meestal weinig kwaad. En laat je rug toch even nakijken als het langer dan 14 dagen duurt bij een manueeltherapeut. Je kan dit eventueel hier vinden. www.hierhebikpijn.nl/praktijken.

Hopelijk herstel je snel