Heup

#1
Hallo ,

Ik ben 21 jaar oud
En heb vroeger heup dysplasie gehad ala baby
Sprei broekjes aan gehad en naar een tijd zij de dokter dat als ik geen pijn aangaf het wel goed zat. Er zijn geen verdere fotogemaakt toen .

Toen ik 11/12 jaar was kreeg ik wel vaker last van mijn heup. Huisarts gebeld en die zegt dat ik er geen last meer van hebben van de heup dysplasie

Sins 3,5 maanden zit ik erg te martelen.
Het begon met erge liespijn waardoor ik niet meer op mijn heup kon staan
Ik ben doorverwezen naar ziekenhuis en heb heupfotos laten maken en een echo , ze zijden dat dit goed was , en er niks geks op de foto was te zien
Naar fysio door verwezen , die zij dat mijn spieren als stroomdraden voelde . 6 weken rust gehad en 6 weken niet op mijn heup gelopen. Maar wel rustig heup oefeningen gedaan. Hij zij je hebt het overbelast , vraag me tot vandaag nog steeds af Hoe , zoveel veel meer had ik niet gedaan, ook sporten doe ik verder niet

Na 6 weken weer begonnen met opbouwen met lopen. Dit ging moeizaam maar het was met kleine stapjes te doen . Toen is mijn rug gekraakt want hij vond dat het vast zat 4 dagen daarna erge pijn gekregen in mijn rug wat snel steets erger werd en er ademhalingsproblemen van kreeg , ik had het gevoel dat ik niet goed kon inademen want dan kreeg ik pijn in mijn rug en kreeg last van hyperventilatie , zelfde dag naar fysio geweest en alles ik mijn rug weer gekraakt . Naar huis gegaan en na3,5 dag week pijn en weer alles vast en ademhalingsproblemen, fysio gebeld maar die was 3 dagen vrij .
Verder kon niemand in die praktijk kraken.

Ik heb een andere fysio gebeld waar van iemand zoj goeie ervaring mee te hebben gehad ,
Weer gekraakt die dag en hebben ze tape op mijn rug geplakt , deze fysio zij dat ik nooit 6 weken had mogen stil zitten, volgends mij had ik daar geen keus in want haf erg veel pijn toen en zat aan de morfine tegen de pijn .

Hij zij je staat helemaal scheef , heupen staan scheef mijn schouders , nek enz ook .

Hij zij dat ik goed op me houding moet letten heupen naar voren en niet mijn knieën opslot zetten met staan. Maar met een knikje in mijn knieën staan. Dan was het goed en zou ik er geen last meer van hebben

Een dag daarna kreeg ik een zere voet en knie aan de rechterkant , rechts is ook de heup waar ik mee loop te martelen
En dat werd steeds erger na 3 dagen kon ik er half nie op lopen , en werd een dag daarna wakker en me rug weer helemaal vast , gisteren weer naar de fysio geweest me nek en rug weer gekraakt , en tape bij geplakt op mijn rechter bil want volgends de fysio blokkeerde daar wat waardoor ik pijn kreeg in mijn voet.

De ene fysio zegt : alles is overbelast , en dat het met ups en downs gaat en zeker een jaar in fysio moet blijven

Fysio 2 zegt : gewoon door gaan ,, steunzolen late aan meten en 10 kilo afvallen ( ik ben stevig 78 kilo maar ook best lang 😅)

Ik weet niet meer wat ik moet , ik heb het gevoel dat ze er erg naast zitten, het lijkt me niet normaal om in de 2,5 week 4 x gekraakt moet worden 🤨

Wat kan ik het beste doen? Of wat kan dit zijn ?
Mvg marjolein

Re: Heup

#2
Hoi Marjolein,

Wat vervelend van jou klachten. Ik begrijp jou frustraties. Zolang er meerdere fysio's zijn, zijn er meerdere meningen, behandelingen etc. Dit is ook niet erg, er zijn meerdere wegen die naar Rome lopen. Het is zoeken wat voor jou het beste werkt.

Kun je vertellen wat jou klachten waren toen je begon met fysio. Waar zaten de klachten, wanneer had je de meeste klachten? Wanneer had je geen klachten etc.

Weet jij hoe de foto's zijn gemaakt, in stand? In lig? Moest jij je heup in een bepaalde positie houden?
Weet jij hoe lang jij vroeger een spreidbroekje hebt gehad? En hoe oud was je toen je een spreidbroekje kreeg?
Wie heeft jou foto gezien/ beoordeeld? Is hierin gekeken naar de zogenoemde CE hoek?

Jou klachten lijken zoals je in dit verhaal vertelt (daarom de vraag voor het gehele verhaal ;)) wel op problemen van dysplasie op latere leeftijd. Uit ervaring weet ik dat onderzoek vanuit het ziekenhuis niet altijd accuraat is, omdat er niet juist gekeken wordt naar de stand van de heup. Maar meer gekeken wordt of er al slijtage aanwezig is. Het is afhankelijk wie de foto's beoordeeld en wat de vraag was voor het vervolg onderzoek.

Als het zeker geen dysplasie is, ben ik het met de fysio eens dat je altijd moet blijven bewegen. Binnen de grenzen die mogelijk zijn. in één week niet bewegen verlies je al 10% spierkracht. Juist deze spierkracht is essentieel om je heup sterk te houden. Ook zorgt bewegen voor doorbloeding, wat betekend toevoer van zuurstof, voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Dit komt het herstel alleen maar ten goede.
Dus zes weken rust wordt eigenlijk niet of nauwelijks meer geadviseerd. Alleen bij bepaalde blessures. Maar als je geen dysplasie hebt (waar we tot nu toe vanuit gaan) werkt rust averechts.

Gewoon doorgaan is het ander uiterste. Bewegen binnen de mogelijkheden noem ik het meestal. Als lopen niet gaat, kijk of fietsen of roeien (op een apparaat) wel gaat bijvoorbeeld, of zwemmen. Ook oefeningen voor de spierkracht is aan te raden.
Een bot moet je belasten om goed te herstellen. Dus niet lopen moet je niet doen (of je heupkop moet naast je heup kom staan, dan moet je niet gaan lopen, maar door foto's is dit vast gesteld dat dit niet zo is)
Wanneer je een breuk in je been hebt en hier niet op gaat staan, hersteld de breuk veel langzamer of helemaal niet. Er moet gewicht op een bot gezet worden om het goed te laten herstellen. Dit klinkt altijd tegenstrijdig, en goede begeleiding is daarom essentieel. Dus 6 weken niet je been belasten, kun je na dit verhaal wel bedenken dat het niet goed is voor het herstel.

Overgewicht helpt niet mee, maar zal niet de oorzaak zijn in jou geval. Zoveel is het ook niet. En ondergewicht is eigenlijk nog veel slechter dan wat kilo's teveel. Niet sporten/ bewegen is groter risico op het krijgen van klachten.
Steunzolen kunnen helpen, maar dan moet er wel een indicatie zijn? Beenlengte verschil bijvoorbeeld? Maar vermoedelijk zal dit niet de oorzaak zijn, maar kan het wel helpen.

Hopelijk nu wat meer duidelijkheid. Als je, je klachten en gehele verhaal wilt vertellen, kan ik je misschien beter helpen om inzicht te geven wat het kan zijn.