patellofemoraal pijnsyndroom ??

#1
ik heb nu continue kniepijn , maar even een inleiding: ( ik zit nu nog steeds in de derde )
al vanaf mijn 12e ( de brugklas ) heb ik tijdens het hardlopen pijn in mijn knieen , dit zag mijn gymleraar ook en zei dat het misschien kon liggen aan de manier waarop ik hardliep . Dit was vooral een probleem tijdens de coopertest ( 12 minuten hardlopen ) . in de eerste hoefde ik hem niet te doen . eerst had ik alleen tijdens het hardlopen pijn . in de tweede ( een jaar later ) moest ik de coopertest wel doen , ondanks dat ik veel pijn had in mijn knieen . hierna heb ik niet een tijd pijn gehad in mijn knieen . in de derde ( ik was nu 14 jaar ) , had ik nog steeds pijn in mijn knieen tijdens het hardlopen ., al na de eerste meters ik wou toen echt niet hardlopen , want ik voelde zo veel pijn en ik wou naar mijn lichaam luisteren . de 1e keer dat we de coopertest deden ben ik snel gestopt . omdat ik toen een onvoldoende heb gehaald , moest ik de coopertest nog herkansen . de herkansing van de coopertest heb ik helemaal uitgelopen . tijdens het lopen voelde ik wel pijn ( een beetje heviger dan normaal ) . na de coopertest moesten we nog verder gymen , een bal/voetbal spel . tijdens het spel moesten we uiteraad rennen , tijdens dat voelde ik al een steek in mijn knieen. ook tijdens het fietsen naar huis ( 1 uur ) . hierna had ik continue pijn . na een week werd het minder maar nog steeds tijdens het rennen . na een tijdje kreeg ik wel pijn contuie ( een week ) , eerst tijdens het liggen maar het werd steeds erger . ik had vooral pijn bij mijn knieschijf en zijkanten . na een tijdje ben ik naar de huisarts gegaan , en die zei dat ik mijn knieen had overbelast . ik geloofde er meteen niks van omdat ik het nu al meer dan 1 maand kniepijn had . ook had ik het gevoel dat het vooral op mijn gewicht werd geschoven ( ik heb inderdaad licht overgewicht ) , maar ik 'voelde'dat er iets mis was . ik had steeds meer moeite met traplopen en gewoon lopen . dus ik ging weer terug , en ze zei ( met dezelfde klachten ) ( dezelfde dokter ) dat ik osgood schlatter had . ik geloofde er nog steeds niks van . ik had inmiddels een brace ( stoffen onder mijn kleren ) w, waaraan de pijn werd verlicht tijdens de dagelijkse activiteiten . nog 4 weken wachten en ongeveer 10 dagen 20 km per dag fietsen . had ik nog steeds veel . teruggegaan naar de dokter ( een ander ) die zei dat ik het patellofemoraal pijnsyndroom heb , ik krijg bovenbeenspieroefeningen mee die ik elke dag moet doen . ik heb nog steeds een ander gevoel dat er iets mis was .nog ongeveer 4 weken heb ik weer gym en moet ik gewoon meedoen ( en melden als het niet mee gaat ) . ik heb toen tijdens het hoogspringen waarschijnlijk mijn knie geforeceerd . na degymles had ik meer pijn en moeite met lopen , en ook gewoon pijn overdag ( als ik de brace gewoon om had ) , fietsen , sporten , lopen , traplopen , eigenlijk alles . nu heb ik een afspraak bij de fysio gepland staan ( aanstaande donderdag ) .

mijn vraag is of het ook echt het pateelofemoraal pijnsyndroom is ?

mijn klachten : pijn aan de zijkanten en bij mijn knieschijf ( aan beide knieen ) , eigenlijk continue . wordt verergerd door de volgende activiteiten : fietsen , lopen , traplopen , sporten , zitten , opstaan , liggen . onstaan na het hardlopen . eigenlijk nu al meer dan 10 weken

Re: patellofemoraal pijnsyndroom ??

#2
Beste Roosje,

Wat vervelend van jou klachten. Maar grote kans dat je echt het patellofemoraal pijnsyndroom hebt. Al jou klachten passen hier precies bij en je valt precies in de leeftijdscategorie waarin het veel voorkomt. Door rennen/ hardlopen kan het hooguit nog een peesoverbelasting zijn, maar dan zit de pijn onder de knieschijf. Maar ook al voelt het alsof er niks meer klopt in je knie, het is meestal de knieschijf die pijn doet. Dit komt doordat wanneer de druk op de knieschijf te groot wordt, je klachten krijgt. En dit is helaas bij veel dagelijkse activiteiten als fietsen, lopen, traplopen, springen, hurken etc.

Gelukkig ga je naar de fysiotherapeut. Oefeningen voor de bovenbenen zijn goed, maar je zou ook oefeningen voor de onderrug en heupen moeten doen. Deze sturen je knieën aan, als het waren.

Succes bij de revalidatie, maar het gaat wel even duren, gezien de ernst van je klachten.
cron