Weber A fractuur

#1
Een week geleden op donderdag heb ik mijn enkel stevig verzwikt tijdens een boswandeling. Ik ben een km teruggelopen naar de auto. Op dinsdag was ik bij de fysiotherapeut. Omdat de voet zeer dik was en pijnlijk, verwees zij me voor foto's naar het ziekenhuis. Inderdaad, Weber A breuk. Ik kreeg drukverband en het advies de krukken weg te doen, gewoon te bewegen binnen bepaalde grenzen, oftewel, luisteren naar mijn lichaam en pijnstillers nemen. De fysio is verbaasd dat ik geen gips kreeg.
Ik houd rust, been hoog waardoor de zwelling is afgenomen. De pijn neemt toe. Pijnstillers wil ik niet, het is te doen en anders word ik misschien overmoedig worden en forceer ik iets. Toch vraag ik me af of gips of spalken niet beter was dan een simpel drukverbandje dat nauwelijks drukt. Wat adviseert u?

Re: Weber A fractuur

#2
Beste Jacq,

Wat vervelend, toch een breuk na een verzwikking. Het beleid wat ik ken en in de literatuur het meeste voorkomt is tot 4 weken immobilisatie (bij stabiele breuken). Sommige zeggen 1 week en daarna tape. Wat met immobilisatie bedoeld wordt is een gipskoker of een stevige spalk. Tussen deze twee zit geen verschil in herstel. Ik ga er vanuit dat jou breuk stabiel is, omdat je niet geopereerd wordt.

Dus nee het is niet vreemd dat je geen gips krijgt, maar als er geen gips wordt gegeven wordt meestal wel een spalk gegeven. Een spalk heeft als voordeel dat je makkelijkere kan gaan oefenen, omdat deze af kan. Zelf zou ik ook voor een spalk gaan. Vaak mag de eerste weken ook niet belast worden. Een drukverband doet niks ten aanzien van steun. Het werkt tegen zwelling en het geeft de patiënt het gevoel dat er wat is met de enkel, maar geeft geen enkele steun.

Door wie ben je behandeld in het ziekenhuis? Heeft een specialist jou gezien?

Vraag eventueel jou huisarts om hulp voor een spalk. Of vraag uitleg waarom je die niet gekregen hebt. Een ziekenhuis of specialist is namelijk niet een heel makkelijke partij om wat van te vragen omdat fysiotherapeuten dat zeggen. De uiteindelijke beslissing ligt bij de specialist in het ziekenhuis.

Er is op het moment een concept richtlijn over enkelbreuken die opgesteld is door orthopeden, specialisten en fysiotherapeuten. Waarin het advies is 4 weken gips of spalk,

Succes!

Re: Weber A fractuur

#4
Goedemorgen. Vorige week een Weber A breuk, bij het afstappen van de fiets. Na zes dagen toch in het gips, de pijn is vooral in de nacht aanwezig, is dit herkenbaar? Hoe lang heb je pijnstillers geslikt, ik dacht na een week wel te kunnen minderen. Groet Moos

Re: Weber A fractuur

#8
Hoi Anniek/ Anneke,

Het makkelijke antwoord: Ja dat is is normaal na 6 weken. Om je een beter antwoord te geven heb ik wat meer informatie nodig.

Heb je gips of brace gehad? Krukken gehad? Zo ja, hoelang?

Wat is jou leeftijd? Heeft je enkel al een geschiedenis van klachten?

Vaak zien we een mobiliteitsbeperking in de enkel, doordat je lange tijd niet op de enkel gesteund hebt. Vooral de tenen naar beneden bewegen is lastig. Maar ook de enkelbuiging (dit geeft alleen minder functionele beperkingen)
Daarnaast lijkt het me zinvol een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Hiervan heeft ieder ziekenhuis een verschillend protocol. Sommige hanteren altijd een fysioconsult. Andere alleen als de klachten hoog blijven 6 tot 8 weken na de breuk. Gezien het voor jou al 6 weken geleden is, lijkt me dit wel zinvol.

Vocht in de enkel is normaal, maar moet wel af gaan nemen. Hier heb je een goede mobiliteit voor nodig. Als het vocht blijft, kan dit ook de beperking geven. Of een indicatie dat er toch ook kraakbeen trauma aanwezig is geweest. Dit vertraagd het herstel.

Ik hou het forum bericht in de gaten als je hierop wilt reageren.