Re: Achillespeesruptuur

#161
19 april is mijn achilles zo goed als afgescheurd. Ik heb gemengde gevoelens over de ervaring in het ziekenhuis. Het begon vrij duidelijk dat het om een ruptuur ging en dat ik mocht kiezen voor een operatief of conservatief beleid. Ik kreeg uiteindelijk van de fysiotherapeut 2 weken geleden te horen dat het om een volledig afgescheurde achilles pees gaat. Al die tijd was ik best onzeker wat en hoe het ging. Nu begrijp ik dat het specifiek aan mijn ervaring kan liggen maar ik vind de uitleg en beleid die mij is meegegeven vrij beknopt. Tevens nooit een arts meer gezien na de dag op de spoedeisende hulp.

Uiteindelijk gekozen voor conservatief waarbij ik 1 week kalkgips en 2 weken circulair gips heb gehad voordat ik over ging op de achillotrain. Inmiddels zitten de 4 weken met achillotrain erop en loop ik 2 weken zonder hulpmiddelen.

Nu mag ik absoluut niet klagen en ben ik tevreden over het herstel. Ik werk hard en heb helaas vorige week een stapje terug moeten zetten. Inmiddels weer back on track en loop ik op een wandel tempo maximaal 30 minuten. Fiets ik in de sportschool en doe ik trouw de oefeningen van de fysiotherapeut.

Ik wens iedereen veel sterkte met het herstel en hoor graag of hoe de afhandeling van het ziekenhuis jullie is vergaan.

Re: Achillespeesruptuur

#162
@Timo
Velen hebben blijkbaar een andere behandeling gekregen.
Zelf had ik ook niet veel informatie in de gipskamer gekregen. Denk ook niet dat zij de behandelingen bepalen. Enige keer dat ik een arts zag was ook op eerste hulp.
Mijn ervaring in ziekenhuis is dat ik eigenlijk niet wist wat ik moest vragen over de behandeling etc. Wat mijn ervaring is, wat het beste werkt, aan de behandelend arts vragen: Wat zijn de meest gestelde vragen over een voorval?
Dan komen de antwoorden en tips wel naar voren. Had geen ervaring met afgescheurde achillespees dus wist zelf ook niet wat ik eigenlijk moest vragen.
Bij mij is het 'zachte gips' er woensdag afgehaald en heb vanmiddag me eerste fysiotherapie.
Gisteren cursus gehad van me werk en 's avonds was me enkel weer erg dik. Da's gelukkig een stuk minder nu dus zie wel hoe en wat ik moet doen met fysiotherapie, en hoe het gaat. Lopen zonder krukken, meer dan 10 meter, durf ik nog niet aan maar gelukkig zitten ze om de hoek van waar ik woon.

Re: Achillespeesruptuur

#163
Ik heb al tijdje terug verteld hoe mijn behandelplan eruit zag... laatst ben ik gebeld ter controle door zh noord west alkmaar... zij hanteren normaal een protocol van:
6 weken gips 4 a 6 weken anchillotrain.
Bij mij dus totaal anders.. gevraagd hoe dat kon aan de desbetreffende, geen idee vond het idd vreemd. Aangezien dit afwijkt van hoe noordwest werkt.. lekker dan.

Nu vanaf 8 maart bezig. Ik loop nu zonder krukken. 3x per dag ong 2km en dan op de hometrainer. 2x in de week fysio en plyometrische oefeningen uitvoeren( spring ook al stukjes) Steeds zwaarder en stapje verder totdat ik weer Padel ready ben. Dan is het gebeurd en wil ik weer uit voeren..

Maar mijn enkel/been ( vooral enkel)is vaak nog enorm opgezet door vocht etc. Doorbloeding is ook nog niet optimaal. Maar dat zou allemaal langzaam weg moeten gaan.
Al met al..laaaang traject...

Re: Achillespeesruptuur

#164
Ik op 17 maart 2024 achillespees afgescheurd
Eerst 6 weken in gips , om de 2 weken in andere stand .
Nu sinds eind april uit gips aan t revalideren en nieuwe baan gestart. Dacht dat doe ik wel even.
Was vooral heel moe . Sinds twee weken een rare rode plek op t been. Vorige week echo gehad bleek vochtophoping in huis. Toch uiting overbelasting
Ik vind t heeel moeilijk om te doseren in activiteiten en rust . Ook in combinatie met werk
Ben nu wat minder gaan werken en neem meer rust . Daarmee ben ik wel minder moe. Volgens fysio kan t wel nog een half jaar duren voor dat t allemaal weer lukt . Ook richting werk. Ik merk namelijk dat lang zitten ook lastig is. Want dan krijg je weer overal pijn ‘ mensen snappen. T niet echt
Ik kan ook nog net 900 meter lopen . Valt erg tegen.

Re: Achillespeesruptuur

#165
11 mei tijdens een pot voetbal heb ik mijn achillespees afgescheurd. Het was 1 van de weinig warme dagen dit jaar, ik had veel te strakke sokken en speelde op kunstgras. Hoewel topfit ben ik toch al 49 en had al een hele poos niet gevoetbald. Desondanks bezwoer de arts van dienst dat ik toch echt vooral pech heb gehad. Bovendien kreeg ik nog een compliment dat deze blessure vooral voorkomt tussen de 30 en 40 jaar. Daarna vertelde hij mij minder leuke dingen over een lange en moeilijke revalidatie dat wel een jaar kon duren. Ik weet niet of de arts aan verwachtingen management deed maar ik was ff zwaar teleurgesteld.

Mijn voeten onderbeen werd voor 10 dagen in de spitsstand gezet waarna er een traject volgde met de vacoped. Een mooie ski schoen zonder ski zeg maar. 2 weken op 30 graden (m.i.120 😉) en daarna 2 weken op 15 graden. Daarna krijgt de schoen een flexibele hoek 0-30 graden zodat je beter kan afwikkelen. Dit was 1 weeek geleden. Sinds deze stap (ik mag twee weken de Vacoped aan, gaan de ontwikkelingen snel.

Ik loop met vacoped binnenshuis zonder krukken. Kan inmiddels de trap op en af lopen en kan ook weer onder de douche. Wel op een kruk. Daarvoor lag ik in bad.

Nog veel last van vocht, ik heb het gevoel dat die achillespees strak staat. Af en toe best pijnlijk en vaak last van een tintelende voet. Ik pak volgende week het fitnessen weer op ( boven lichaam). Ik durf niet zo de grens te zoeken omdat in heel bang ben om straks weer terug bij af te zijn. Ik hou jullie op de hoogte. Ben heel benieuwd wanneer ik weer echt kan lopen en weer auto kan rijden.

Re: Achillespeesruptuur

#166
Hallo Mijn naam is Peter enik heb eind april mijn achillespees afgescheurd. Ik heb een conservatieve behandeling gehad en ik heb 10 weken gelopen in een vacoped.
Deze heb ik vorige week ingeleverd. Allen volgens het Protocol van het ziekenhuis. Nu loop ik een week zonder en ik merk dat het lopen nog niet zo wil als ik zou willen. Ik kan wel zelfstandig lopen maar mijn voet goed afwikkelen gaat moeizaam. Te weinig kracht op voet volledig af te wikkelen. Gaat wel ietsjes beter dan vorige week. Ik heb geen idee hoe lang het duurt voordat je weer 20 minuten kan wandelen. Ik ben 64 jaar en ongetraind. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar de ervaringen.

Ook merk ik dat ik best wel last heb van pijn klachten in mijn onderrug en bekken en knieën.Mijn fysiotherapeut zegt dat dat normaal kan zijn omdat je toch 10 weken erg scheef loopt. Ik vind dat wel een logische verklaring. Dit alles maakt het wel moeilijk tijdens het slapen.
Zijn er forumleden dit dit herkennen?

Met vriendelijke groet,

Peter

Re: Achillespeesruptuur

#167
Na alle wisselende reacties ook maar mijn ervaring even delen.

Half mei bij de voetbal mijn achillespees volledig afgescheurd, via de HAP naar de spoed. Orthopeed was nog in het ziekenhuis aanwezig dus die hadden ze gelijk langs laten komen. Met de orthopeed alles doorgesproken en gekozen voor een operatie, mede op aanraden van de orthopeed. Ben zelf begin de 30, sportief en lichamelijk zwaar werk.

De volgende dag gelijk geopereerd en daarna om de 2 weken nieuw gips waarbij de stand van de voet iets werd aangepast. De gips periode ging goed waarbij de eerste 2 weken het zwaarst waren omdat je niks kan en mag doen.

Na 6 weken mocht ik vorige week weer naar het ziekenhuis waarbij ze het gips volledig hebben verwijderd, aansluitend een afspraak bij de orthopeed. Helaas wel abnormaal veel spiermassa verlies in de kuit… hierna nog een fijn gesprek gehad waarbij ik antwoord op alle vragen heb gekregen.

Nu een weekje verder en 2 fysio afspraken verder lukt het lopen zonder krukken al redelijk, alleen de kracht ontbreekt nog om goed af te wikkelen. Vooral het fietsen op de hometrainer voelt heel goed, eindelijk wat beweging en werkt het ontspannend voor de kuitspieren. Het fietsen opbouwt in stappen waarbij ik inmiddels op 15 minuten per sessie zit voor meerdere keren per dag.

Helaas ontbreekt er nog wel wat gevoel aan de buitenkant van de voet en rondom de buitenkant van de enkel, dit zal waarschijnlijk met de operatie en zwellingen te maken hebben.

Al met al valt het mij tot nu toe redelijk mee waarbij ik nooit echt pijn heb ervaren.

Succes met jullie herstel!

Re: Achillespeesruptuur

#168
Hoi! Ik ben ook 1 van de ongelukkigen met een gescheurde achillespees.

Een vraagje voor degene die week 4 tot 6 met loopgips 90 graden stand hebben gehad.. hoe was jullie ervaring met het loopgips? Ging dat een beetje? Konden jullie na 2 weken ook er een beetje op staan?

Groetjes,
Sonjq

Re: Achillespeesruptuur

#170
Loopgips is idd fijn hoor. Liep na een paar dagen redelijk goed weg zonder krukken.

ik ben sinds n paar dagen uit het gips na 6 weken gips. Vind het nog erg tegenvallen. Een echo gehad bij de fysio maar me pees was erg dik. Veel vezels waren ook weg. Een paar hele stukken zwart. Iemand ervaring? Komt dit nog goed?

Gr