#6
door Fysiotherapeute
Hoi Monique,
Oei, ik begrijp je dilemma's. Een cuffrepair is zeker niet altijd zaligmakend, zeker niet met een reumatisch aandoening.
Heeft de orthopeed of fysiotherapeut jou meegenomen in de voor- en nadelen van opereren en het traject van niet opereren?
Wanneer is het een operatie indicatie:
- acuut ontstaan (door een val of ongeluk, blessure)
Dat is het belangrijkste. Dus hoe is het bij jou ontstaan?
Daarna wordt gekeken naar:
- leeftijd
- kwaliteit van je pezen, om uberhaupt te kunnen hechten
- en natuurlijk wat wil je weer bereiken, een topsporter volleybal verwacht meer van zijn/ haar schouder dan een persoon die niet aan bovenhandse sport/ hobby/ werk doet.
Het traject na een operatie is lang, en zeker niet altijd zalig makend. De meeste mensen leveren bewegingsvrijheid in.
Herstel zonder operatie heeft in veel gevallen hetzelfde resultaat. Alleen het duurt langer voordat de pijn weg is. En een belangrijke reden, is de vergoeding. Na een operatie krijg je (na de 20ste behandeling fysio) alles vergoed. Zonder operatie ben je afhankelijk van je aanvullende verzekering.
Dus het is vaak helaas niet te zeggen wat het beste is voor iemand. Maar met jou reumatische aandoening begrijp ik je dillema. Het is zeker een factor die herstel in de weg kan staan.
Overleg met de arts/ fysiotherapeut of second opinion, de beslissing maak jij altijd zelf. Alleen dat is pas mogelijk als je alle informatie hebt.
Succes