Schouderinstabiliteit na trauma

#1
Iets meer dan anderhalf jaar geleden ben ik op skivakantie gevallen (ik weet niet op welke manier) op mijn rechter schouder. Dit deed gelijk heel veel pijn, dus ben ik naar de seh geweest voor een röntgenfoto van mijn sleutelbeen, maar deze was niet gebroken. Er was een vermoeden van een subluxatie van de schouder.

Ik heb hier zeker nog twee weken goed last van gehouden en de pijn werd in deze weken steeds minder. In die tijd ben ik ook naar een fysiotherapeut geweest en die had mij geadviseerd om niet te snel te beginnen met het oppakken van tennis, want ja ik ben een fanatiek tennisser. Toch ben ik na twee tot drie weken weer begonnen met tennissen waarbij de pijn steeds terugkwam en niet minder werd. Vooral snachts had ik erge pijn.

De pijn werd niet minder na een jaar dus moest ik naar de orthopeed. Hij had een vermoeden van een labrumletsel, maar op de mri scan was niks te zien. Wel was er op de röntgenfoto een klein beetje botverlies te zien. De diagnose schouderinstabiliteit werd gesteld.

Na bijna twee jaar fysio en oefeningen en rust en al die dingen heb ik nogsteeds erge schouderpijn. Vooral aan de voorkant van de schouder wat uit kan stralen naar de arm. Als ik mijn arm wil optillen gaat dit veel gepaard met klikken of een soort plop/knak (soms pijnlijk, soms niet).

Ik tennis zo’n 4/5 keer per week (niveau 2/3), maar zelfs met pijnstilling tijdens de training doet het pijn. Ik heb na het ongeval twee keer te maken gehad met een subluxatie. Verder is de schouder heel erg instabiel (vooral naar voor).

Oefeningen, dry needling en zelfs mijn techniek aanpassen heeft niet gewerkt. Soms kan ik mijn schouder niet eens meer optillen en niet op liggen of doet elk hobbeltje op de weg al pijn. Ik ben nu bij de fysio maar weg gegaan omdat dit toch niet helpt. Ik heb wel eens rustperiodes genomen maar wanneer ik weer rustig begin met tennissen speelt het gelijk weer op. Ik heb er ook last van met alledaagse dingen.

Ik weet niet heel goed meer wat ik moet doen. Ik ben 18 en ik kan gewoon bijna niks meer pijnvrij doen.

Iemand die advies kan geven?

Alvast heel erg bedankt!

Groetjes, Pleun

Re: Schouderinstabiliteit na trauma

#2
Hoi Pleun,

Oei wat een vervelend verhaal.

Dit is echt een mooi punt om weer naar een orthopeed te gaan. Instabiliteit die na zoveel trainen niet beter wordt, moet uitgezocht worden wat het is en vermoedelijk met een operatie opgelost worden. Of het dan het labrum is of het kapsel wat uitgerekt is.... Maar als na 2 jaar trainen geef effect merkbaar is en je dusdanig veel klachten hebt. Zal dit ook niet meer opgelost worden met trainen.

Zoek een goede orthopeed die gespecialiseerd is in schouderproblematiek.

Succes!