Re: gescheurde pees in de schouder

#31
Anderhalf jaar geleden tennisblessure, fysiotherapeut dacht aan bursitis. Na een jaar nog steeds krachtprobleem, nu diagnose gescheurde schouderpezen. Fysiotherapie heeft problemen verergerd. Orthopeed geraadpleegd, die wil vanwege mijn leeftijd (68 jaar) niet onderzoeken of de pezen gehecht kunnen worden. Alleen een röntgenfoto waarop te zien was dat de kop niet meer precies goed in de kom zit. Heb het advies gekregen een paar jaar te wachten tot mijn schouder versleten is, en dan terug te komen voor een schouderprothese. Ben verder gezond en actief en heb nooit blessures gehad. Dus als iemand een orthopeed weet die nog wel iets wil doen voor iemand van mijn leeftijd houd ik mij van harte aanbevolen!

Re: gescheurde pees in de schouder

#32
Hoi Magda,

Helaas zal er geen orthopeed zijn die dit doet. Het is namelijk zo goed als onmogelijk.

Een gescheurde pees kan komen door het verouderingsproces (en is een heel normaal gebeuren) op jouw leeftijd hebben al veel mensen een gescheurde schouderpees, zonder dat dit problemen geeft. Door het verouderingsproces kunnen ze de pees nooit hechten, want heel gek gezegd. Die scheuren gewoon uit. Het weefsel om de hechtingen in te zetten zijn niet sterk genoeg.

Een gescheurde schouderpees die acuut komt (en dan ook echt acuut) is soms nog te hechten (leeftijdsgrens vaak rondom 50 jaar) om zelfde bovengenoemd fenomeen. En dan redelijk snel (enkele weken) na het trauma moment. Omdat anders de pees al wat getrokken wordt in het gewricht. Door deze trugtrekking moeten de hechtingen nog steviger was zitten (als het al kan) en ze hechten aan het peesweefsel wat er nog is. En dat is door je leeftijd van dusdanig kwaliteit dat het gewoon weg uitscheurt.

Het goede nieuws: zonder deze spier tennissen nog heel veel mensen! Dus wachten zal mijn advies niet zijn. En wel gerichte fysiotherapie. Er zijn landelijk veel fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij schoudernetwerken. Deze hebben veel ervaring met dit soort klachten. Als je daar nog niet geweest bent is dat aan te bevelen.

Helaas heb ik geen beter nieuws

Re: gescheurde pees in de schouder

#33
Beste fysiotherapeute,

Bedankt voor je reactie.
Dit is inderdaad slecht nieuws. Het was echt een acuut trauma.
Sportfysiotherapeut heeft bevestigd dat ik met deze schouder niet meer kan tennissen (behalve dan boogballetjes over het net slaan, maar dat ga ik mijn tennismaatjes en mijzelf niet aandoen).
Ik heb 2x een consult gehad bij een fysiotherapeut aangesloten bij een schoudernetwerk. Eerst consult verkeerde diagnose (bursitis). Tweede consult oefentherapie in zijn praktijk die het probleem erger gemaakt heeft. Ik ga wel verder met fysiotherapie maar de verwachting lijkt nu (volgens de orthopeed) dat dat artrose van de schouder en noodzaak tot schouderprothese niet zal voorkomen.
Dus dit is een uiterste poging om actief te kunnen blijven. (Ik weet dat er mensen zijn die met een schouderprothese nog actief zijn maar dat is wel een ander soort 'actief').

Re: gescheurde pees in de schouder

#34
Ah nee,

Wat een vervelend verloop van je klachten. En samenloop van alle omstandigheden.

Na een prothese kun je zeker nog actief zijn, maar dat is inderdaad wel een ander niveau.

Het is heel verschillend hoe dit beloop kan gaan. Ik heb een aantal patiënten behandeld die na acute schouderpees scheuring nog op tennisniveau terug kwamen, wel een minder intensief niveau, maar waren vaak ouder dan u bent. Maar er zijn ook patiënten waarbij dit helaas niet lukte. Ik wil je geen valse hoop geven, maar er is zeker hoop.

En dan zie je maar wat de toekomst brengt, als de prothese sowieso moet komen (volgens de orthopeed), kun je nu proberen zo goed mogelijk te trainen en kijken wat haalbaar is. Verergeren kan toch niet meer ;)

Succes!

Re: gescheurde pees in de schouder

#37
Ik heb een scheur in de supraspinatuspees, 50% in doorsnee.
Eerst 2 weken rust en mag nu excentrische oefeningen doen.
Ik ben een sportieve vrouw van 52 jaar.
Ik doe o.a. aan windsurfen, skateboarden en skeeleren.
Mijn vraag is: hoe groot is de kans bij niet opereren, de pees nog verder scheurt, als ik die sporten blijf doen.
Vooral met windsurfen (bij harde wind), komt er veel kracht op mijn armspieren.