Herstel operatie enkelbanden

#1
Hoi,

Zijn er hier misschien mensen ( lotgenoten of fysio's ) die ervaring hebben met de revalidatie na een operatie waarbij de buitenste enkelbanden hersteld worden?
Na lange tijd enkelklachten en allerlei behandelingen is nu uit een bewegingsonderzoek onder röntgen geleide is gebleken dat mijn buitenste enkelbanden eigenlijk niks meer doen,waardoor mijn enkelgewricht constant geïrriteerd/ontstoken is en de pezen en banden aan de binnenkant steeds overbelast worden.
Ook als ik een brace draag,zwik ik steeds door mijn enkel,waardoor ik inmiddels ook last van mijn knie en heup heb gekregen.
Over twee weken heb ik een afspraak met de orthopedisch chirurg om te bespreken of ik deze operatie zou willen laten doen.
Ik begreep dat er verschillende methodes zijn om die operatie te doen, graag zou ik zoveel mogelijk ervaringen horen over die verschillende manieren.
Dit omdat de chirurg heeft gezegd pas te kunnen zeggen wat ze gaat doen als ze in mijn enkel heeft gekeken.
Voor iedereen zal de revalidatie anders gaan, maar ik zou al blij zijn als ik ongeveer weet wat ik zou kunnen verwachten,omdat ik er erg tegen op zie geopereerd te worden.
En als er mensen zijn die in het noorden van het land fysiotherapeuten kennen die echt goed zijn met enkelproblemen, hoor ik het ook graag!

Groetjes Elise

Re: Herstel operatie enkelbanden

#2
Hoi Elise,

Poeh ik begrijp je zorgen. Deze operatie wordt weinig uitgevoerd, welke techniek is echt afhankelijk van de chirurg en de operatie zelf. Elke chrirug heeft zijn/ haar voorkeuren. Vertrouw hierop dat je het beste behandeld wordt.

Het herstel, je kan het misschien het beste vergelijken met een kruisbandoperatie (die is veel bekender) de banden moeten goed vastgroeien, waardoor 1e 6 weken weinig kan (of je gips krijgt is afhankelijk van de operatie, vaak wordt een brace/loopgips gebruikt) daarna rustig opbouwen in belasting.

Neem een jaar de tijd voor revalidatie. Ik weet niet wat je doel is. Maar gewoon dagelijkse activiteiten kunnen prima. Als je teamsporten wilt doen duurt het herstel vaak langer. Sporten als fitness of wielrennen kunnen ook sneller dan hardlopen bijvoorbeeld.

zoek een goede fysiotherapeut die je kan helpen.
www.hierhebikpijn.nl/praktijken staan er een aantal.

Zoek naar een sportfysiotherapeut die weet het meeste van revalidaties. Ik weet niet waar je woont in het noorden, maar fysiosportief is een goede optie.

succes

Re: Herstel operatie enkelbanden

#3
Hoi,

Dank je wel voor je reactie!

Ik zou in eerste instantie al blij als ik mijn dagelijkse dingen weer zonder pijn kan doen, thuis, met de hond wandelen en mijn paard verzorgen.
Dat laatste is nu eigenlijk niet te doen,omdat ik op oneffen ondergrond gelijk door mn enkel ga,ook met een brace aan.
Wat sporten betreft misschien idd eerst iets als fitness om weer te beginnen,nu loop alleen ik thuis en bij de fysio op de loopband,tempo slak, en doe ik wat krachtoefeningen voor de benen en fiets ik op de hometrainer.

Wat misschien nog een stukje extra informatie is wat bij de revalidatie mee kan spelen,is dat mijn peroneuspees, voetheffers en de zenuwen die de voet aansturen niet goed werken na een eerdere hernia. Toen heb ik een klapvoet gehad en waarschijnlijk in die periode zijn mijn enkelbanden al beschadigd,omdat ik me toen constant verstapte.

Ik woon ten noorden van de stad Groningen,ik zal eens goed naar de lijst die je stuurde kijken. Want mijn huidige fysio zegt zelf al weinig ervaring met enkels te hebben,hij is beter met ruggen,zeg maar.
En ik zou wel echt goede begeleiding krijgen.

Re: Herstel operatie enkelbanden

#5
Hoi,
Ik ben inmiddels bij de orthopedisch chirurg geweest en die heeft mij aangeraden om de operatie te laten doen.
Wat er precies gaat gebeuren,kan ze van te voren niet precies zeggen.
Dat hangt af van hoe de enkelbanden er uit zien als ze in de enkel gaat kijken.
Als het mogelijk is,wil ze mijn eigen enkelbanden herstellen en daarnaast een kunstmatige versteviging erbij plaatsten.
Zijn mijn enkelbanden niet meer te redden,wordt het alleen een kunstmatige vervanging.
Zo zorgt ze dat ik weer stabiliteit aan de buitenkant van de enkel krijg, en verwacht dat daardoor de constante pijn in de enkel en de chronische peesontsteking aan de binnenkant van de enkel zullen verbeteren.
Ik vind het heel spannend,na een operatie aan een neuroom aan dezelfde voet afgelopen zomer waarbij alles wat fout kon gaan,fout is gegaan.
En ik daar nog steeds van revalideer.
Maar ik sta op de wachtlijst, dus wordt vervolgd!

Re: Herstel operatie hernia

#10
Ik heb vorige week een hernia operatie gehad van l5 's nog wat. Ik heb jaar mee gelopen. Ik heb helaas nu last van van mijn linkerbeen kuit. Moet week wachten en anders weer terug. Ik ben andere kant voor nu blij dat ik het gedaan heb helaas is herstel lang. Je mag vrij weinig. Moeder met 4 is best lastig