Re: Achillespeesruptuur

#82
Hallo Bas
Wat fijn dat het allemaal zo goed verloopt bij jou.
Het gaat hier ook wel beter, alleen bemerk ik elke ochtend als ik wakker wordt, dat het zo enorm stijf is! En de eerste stappen zo gevoelig zijn. Ik ben nu op vakantie en heb nu wel weer veel meer last ervan. Loop natuurlijk meer op blote voeten en slippers. Ik bemerk dat hij weer erg stijf is en mijn voet weer erg opgerekt moet worden. Het blijft gewoon zo enorm stijf aan voelen. Het wordt niet echt soepel! Ik hoop serieus dat dit gevoel ooit weer eens weg gaat en dit niet blijvend is. Want wil gewoon weer tennis ooit kunnen oppakken. Ik vraag mij soms af of dit wel nog hoort hoor na ruim een half jaar verder?

Succes allen!

Re: Achillespeesruptuur

#83
Hallo allemaal,
Hierbij mijn maandelijks update.
Het is vandaag 27 oktober precies drie maanden geleden dat ik mijn achillespees gescheurd heb.
Op 29 september heb ik mijn VACOped brace bij het ziekenhuis ingeleverd. De 2 daaropvolgende weken waren echt niet fijn. Nu ik geen steun van de brace meer had kreeg ik meer last dan de hele periode daarvoor. Vooral een streng aan de binnenkant van mijn enkel was nogal pijnlijk/gevoelig. Ook mijn hak was vaak gevoelig. Het was daarom meer manken dan lopen. In deze periode geen extra oefeningen gedaan om eerst maar eens aan de nieuwe situatie te wennen. Na deze 2 lastige weken ging het gelukkig snel weer beter. De pijn verdween en het lopen ging geleidelijk vooruit. Een stadswandeling in Groningen op 11 oktober was nog wat teveel van het goede en moest ik wat eerder afbreken. Echter afgelopen weekend 22 oktober met stevige wandelschoenen toch alweer een mooie boswandeling van 10 km in rustig tempo kunnen maken. Aan het einde werd het wel wat lastiger, maar geen reactie achteraf. Het lopen gaat steeds beter, je kunt nu nog maar een beetje zien dat ik nog wat trek met mijn linker been.
Wekelijks fysio, de fysiotherapeut masseert en geeft wat oefeningen. Op mijn tenen staan vanaf een plankje van 2 cm dik, en de beweging omlaag zoveel mogelijk op het aangedane been. Verder staan en evenwicht houden op het aangedane been, en met de andere voet de cijfers van de klok (12-6-3-9) op de grond aanraken rondom. Ik mag statisch voorzichtig rekken maar niet verend om te voorkomen dat de pees in te grote lengte herstelt.
's Morgens uit bed voelt mijn onderbeen nog wat stijf aan en moet ik even op gang komen. Eenmaal op gang verdwijnt dat wel.
Resumerend ben ik heel tevreden hoe het gaat, ik kan alle dagelijks dingen weer gewoon doen.
Hoe vergaat het jullie?
Groeten van Bas

Re: Achillespeesruptuur

#84
2 oktober dit jaar mijn achillespees gescheurd bij atletiek bij het onderdeel sprinten. Iedereen op de baan dacht dat er niks gescheurd was. Avond leek die niet mooi en vond ik hem niet kloppen. Had fysio al een appje gestuurd voor te kijken die belde avond op een zondag op. ik moest maandag om 26 uur langskomen want hij vond het niet goed klikken. Na de fysio was het heel duidelijk toen gelijk na huisarts zodat die afspraak in ziekenhuis kon maken. Dag erna gelijk ochtends na ziekenhuis daar was het ook snel duidelijk. Toen de vraag gekregen of ik nog wou sporten wat ik deed (3/4 per week sporten ooit op nk gestaan en was op de weg terug). omdat ik graag een nog wou sporten operatie gekozen is beter als je nog wou sporten werd er gezegd.
de dag erna operatie gehad wel 3 dagen erg veel pij gehad. week na de operatie weer terug voor een nieuwe gipsspalk en voet meer na 90 graden toe. daarna weer een week later opnieuw gips en mocht kleine stukjes in huis met krukken lopen. daarna nog 2 weken later weer nieuwe en toen stond die in 90 graden. nog 2 weken gips en klaar.mocht hem nu weer meer belasten liep in huis stukjes zonder krukken.

totaal 6 weken gips gehad. nu een dag zonder gips volgende week eerste fysio behandeling.

lopen nu is eng maar lukt wel soms nog even met 1 kruk maar mini stukjes zonder kruk. kan nog niet xo goed afwikkelen als de andere voet. maar het doet geen pijn. allen voelt het raar en afwikkelen lukt niet omdat tenen afzet en lukt nog niet door het stijfheid denk ik.

Op na een fijn herstel hoop ik

Re: Achillespeesruptuur

#86
Hallo,

Ik heb eigenlijk een vraag en ik hoop dat iemand deze kan beantwoorden. Ik heb nu 8 maanden geleden mijn achillespees afgescheurd. Ik was toen zwanger en ben een maand terug bevallen.

Ik kan op dit moment weer goed wandelen met mijn voet. Ik vroeg mijzelf af wanneer ik weer kan beginnen met rennen/sprintjes trekken. Ik kan op mijn tenen staan maar mijn hak komt nog niet hoger dan 2cm van de grond. Moet de kracht volledig terug zijn om weer te kunnen rennen of?

Sinds ik ben bevallen doe ik dagelijks oefeningen zoals op de tenen op de trap staan en dan naar beneden en boven bewegen (rekken en kuit aanspannen) en met een elastiek om de bal van mijn voet en dan van mij af duwen. Dit om de kracht terug te krijgen.

Ik hoop dat iemand mij tips kan geven of ervaringen hierin kan delen. Ik ben blij dat ik weer kan lopen maar zou toch graag weer willen handballen!😁

Re: Achillespeesruptuur

#87
Hallo,
Als eerste gefeliciteerd met de geboorte van je kindje! Wij zijn beide een beetje net zo ver met de achillespees blessure. Ik zelf heb deze eind april afgescheurd.
De chirurg in het ziekenhuis zei dat ik 8 tot 10 mnd heen explosieve sporten mag doen zoals : hardlopen, tennis( wat ik normaal doe). Ik kan gelukkig nu weer hurken. Maar bemerk echt dat ik weinig kracht in dat been heb. Ook mijn enkel is erg zwak geworden. Als ik op 1 been sta wankel ik heel erg. Squats gaat mij ook nog niet goed af! Voel dsn zoveel stijfheid aan de voor en achterkant en een soort van blokkade, dat het gewoon niet lukt. Vraag mij af of meerdere hier last van hebben? Elke ochtend als ik wakker wordt zijn de eerste stappen erg gevoelig. Het is dan zo enorm stijf. Ik probeerde toevallig zondag een beetje te rennen om te kijken of dit ging maar voelde gelijk mijn achillespees……. Voelde nog niet helemaal oke.

Sterkte ook met deze rot blessure. Je moet veel geduld hebben! En bemerk dat ik die niet heb. Wil weer kunnen tennissen als dit me ooit nog gaat lukken? Dat vraag ik mij af.

Re: Achillespeesruptuur

#88
Hallo,

Een aantal dagen geleden heb ik mijn achillespees gescheurd tijdens het badmintonnen. Ik ben 25 jaar en wil weer graag kunnen sporten na de revalidatie. Ik heb al aardig wat ervaringen gelezen en de meeste geven al aan dat de revalidatie erg zwaar gaat zijn.

Ik vraag mij vooral af wat ik het beste kan doen? Operatieve behandeling of juist een conservatieve behandeling gezien mijn leeftijd, de wil om te sporten etc.

Ik ben benieuwd naar jullie advies!

Re: Achillespeesruptuur

#89
Hallo allemaal,

Hierbij mijn maandelijkse update. Het is vandaag 4 maanden geleden dat ik mijn achillespees afgescheurd heb. Ik heb zonder operatie 8 weken gerevalideerd met de VACOped brace, waar ik erg enthousiast over ben. Zie mijn eerdere posts.
Inmiddels kan ik weer normaal wandelen en in het dagelijks leven 'vergeet' ik al regelmatig dat ik 4 maanden terug deze blessure heb opgelopen. In mijn linker voorvoet zit nog wel wat minder kracht dan rechts, maar voldoende om goed af te kunnen zetten en normaal te kunnen lopen. Mijn fysiotherapeut bezoek ik nu eens in de 14 dagen die meestal goed masseert en adviezen geeft over oefeningen. Bijv. met 2 benen op mijn tenen gaan staan vanaf een smal plankje van 2 cm dik onder de voorvoet. Nadrukkelijk niet op de trap om te voorkomen dat je te ver doorzakt en risico loopt dat je achillespees met teveel lengte herstelt. Ik mag alleen statisch rekken en niet dynamisch. Verder bij het op de tenen gaan staan je gewicht zoveel mogelijk op de aangedane kant brengen; 2 seconden omhoog en 2 seconden omlaag. Inmiddels kan ik met nog een klein beetje steun met mijn handen op het aanrecht met mijn aangedane kant op één been omhoog komen.
Mijn fysio gaf tevens te tip om zonder steun op mijn tenen te gaan staan en dan snel heen en weer te bewegen met afwisselend de tenen even los van de grond. (Tip toe-en). Dat gaat goed.
Een ander advies wat ik gekregen heb is om bij de sportschool op de loopband te wandelen onder een hellingshoek van 8 graden, tempo tussen 4-5 km/u. Dan belast je de kuit/pees ook extra.
Deze week voor het eerst mij racefiets gepakt en een tour van 50 km gemaakt. Dat begon onderweg wel wat te zeuren in mijn pees, maar met 2 keer onderweg rekken ging dat over. Geen reactie achteraf. Het verschil in omvang tussen beide kuiten is nu nog 1 cm. Al met al ben ik heel tevreden over mijn herstel. Het is denk ik de kunst om de belasting geleidelijk op te voeren, bijv. met kleine sprongetjes op de plaats, of voorzichtig zijwaarts huppelen.

@Anojk, ik hoop wel dat je je onderbeen inmiddels geïmmobiliseerd hebt met je voet in spitsstand, want dat is essentieel voor je herstel. Verder adviseer ik je om je te informeren over de VACOped brace, zie https://www.youtube.com/watch?v=-TRNJyZDBbw
Zonder operatie is het risico op re-ruptuur iets groter, maar verder is het herstel vergelijkbaar met opereren. En je ontloopt het risico op infectie. Overigens kun je bij wel opereren ook de VACOped brace gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat bij zo snel mogelijk belasten met verstelbare brace je veel beter resultaat hebt dan bijv. 6 weken gips.

@Gast die tijdens de zwangerschap je pees hebt gescheurd, zo te horen ben je goed bezig! Ik begrijp alleen niet waarom je hak niet meer dan 2 cm van de grond komt. Mogelijk is je pees op teveel lengte hersteld? Als ik jou was zou ik deskundig advies en begeleiding van een fysiotherapeut vragen.

@Patricia, wat vervelend dat je herstel nog zo moeizaam verloopt. Heb jij wel begeleiding van een fysio? Lijkt me dat je dat ook goed zou kunnen gebruiken.

Welnu, veel sterkte allemaal met je verdere herstel.
Groetjes, Bas
cron