last van enkel

#1
Hallo,
Allereerst moet ik zeggen, dat ik heel blij ben met jullie site. Eindelijk heb ik een diagnose, waar ik iets mee kan. Mijn klachten kwamen duidelijk voor in uw vragenlijst.
Ik kom uit op anterieur enkel impingement (weke delen).
Ik heb altijd dezelfde klachten, met of zonder inspanning, weinig pijn (hoge pijngrens), kan ook gewoon sporten. Maar op mijn tenen lopen doet pijn, alsof ik door mijn voet zak, strekken van de voet is niet fijn, trap op en af gevoelig en stijf, zwelling soms aan de rechter voorkant van de enkel.
Nu ben ik een maand geleden naar de fysiotherapeut geweest (een andere), die niet veel maakte van mijn klachten. Moest af en toe een brace omdoen met tennissen om te kijken of dat helpt.
Gister ben ik naar de huisarts geweest en die kwam tot een achillespeesontsteking. Moet nu activiteitendagboekje bijhouden. Maar dat is het voor mijn gevoel ook niet.
Ik wil echt niet eigenwijs zijn, maar de klachten zijn niet gelinkt aan sportactiviteiten. Ik heb ook nog nooit deze enkel verzwikt ofzo. Tennis 2x er week en wandel regelmatig.
Toen kwam ik net op uw site, met de uitgebreide vragenlijst en kwam ik dus op: anterieur enkel impingement (weke delen, denk ik), 60 %,
Wat denkt u/ adviseert u? vriendelijke groet,

Re: last van enkel

#2
Hoi Pita,

Bedankt voor je berichtje, wat fijn om te horen dat je zo blij bent. En ik begrijp je verhaal.
Helaas is anterior enkel impingement niet heel bekend bij veel huisartsen en ook fysiotherapeuten vinden het vaak lastig stellen. Het is de vraag wat wil je bereiken? En wat is de oorzaak van het eventuele impingement?

Als het impingement komt door de botgroei op die plek, is er leren mee omgaan vaak de beste oplossing. Als je teveel beperkingen ervaart kan een specialist verder onderzoek doen en kijken of er behandeling (operatie) mogelijk is.

Als het door weke delen komt kunnen oefeningen goed helpen, en ook de mobiliteit van de voet moet nagekeken worden. Het is zoeken wat de klachten veroorzaakt.

Vaak is mijn beleid:
- eerst oefentherapie en mobilisatie van de enkel
- als dit niet voldoende werkt dan aanvullend onderzoek om te kijken wat de oorzaak is

Ik ben niet zo fan van aanvullend onderzoek als de behandeling niet veranderd. En als je geen operatie wilt (dat is bij botgroei soms een optie) is de behandeling toch oefentherapie, mobilisatie en soms een injectie.

Dus afhankelijk van je hulpvraag.

Heb je hier iets aan?

Re: last van enkel

#3
Dank voor uw reactie.

Als oorzaak zou het kunnen, dat het begonnen is, nadat ik een maand of vijf geleden ingevallen heb voor iemand met tenniscompetitie. Dat werd een fantastische wedstrijd, die we uiteindelijk gewonnen hebben, maar die duurde ruim tweeënhalf uur (2 tie-breaks). Toen dacht ik wel even: dat was wel heftig.

Het is meer dat ik wil weten wat er met mijn enkel aan de hand is. Wil niet "mijn kop in het zand steken" en dan later denken: had ik maar...

Ik ben blij dat ik nog steeds heel mobiel ben en geen ontzettende pijn heb. Zal mijn oefeningen blijven doen en brace om met tennissen. De oefeningen heb ik nog van enkelbreuk/afgescheurde pezen andere enkel, 3 jaar geleden, waar ik ook nooit pijn aan heb gehad en wat fantastisch hersteld is. Ik herstel in principe altijd prima van van alles.
Ik realiseer me ook dat ik ouder word en ik heb een vorm van rheuma (Bechtrew). Klinkt vreselijk, maar heb nu alleen nog chronische regenboogvliesontstekingen. Gebruik Arthrotec dagelijks.

Ik hoop dat het over een paar maanden beter gaat.
Nogmaals super bedankt voor uw meedenken.

Pita.

Re: last van enkel

#5
Nog verder gezocht. Tot ik dit tegenkwam, wat voor mij het meest aannemelijk is.
"Een reactieve gewrichtsontsteking".
Zie thuisarts.nl
Dit klopt als een bus. Ik heb zeer veelvuldig iritis (ontsteking van de iris), wat een reactieve gewrichtsontsteking in onder andere -altijd maar één- enkel kan veroorzaken. Moet met maand of 4-5 overgaan. Ik zit nu op ruim vier maanden. Ben benieuwd.
Misschien aardig voor u om ook eens door te lezen.
Wordt dus melding aan mijn reumatoloog bij volgende contrôle.
vriendelijke groet.

Re: last van enkel

#7
Hoera!

Het is niet te geloven, maar mijn klachten nemen SPONTAAN af. Heb bijna geen last meer, na ruim vier maanden. Hoop dat het zo blijft.
Dus -inderdaad- waarschijnlijk een reactieve ontsteking. Mijn oogontsteking is ook rustig nu. Heel fijn dat u ook tot die conclusie bent gekomen.
Voel me hierdoor gesterkt.

Nogmaals dank voor alle reacties,

Moniek.