Brace bij lopersknie?

#1
Hoi!
Sinds een tijdje heb ik (denk ik, niet vastgesteld) een lopersknie. Het speelde voor het eerst op ongeveer een maand geleden na het hardlopen, ik was aan het trainen voor 10km. Ik heb dan twee dagen erg veel pijn aan de buitenkant van mijn knie rondom dat botje (vooral de lichte buiging vanuit gestrekte positie en het hurken/traplopen), maar daarna is de pijn ook weer volledig weg. Nu is de derde keer dat ik ben gaan hardlopen en ik er weer last van krijg. Ik vind het lastig in te schatten hoelang ik rust moet houden, omdat na twee dagen de pijn alweer volledig weg is. Nu na twee weken volledige rust (ook geen andere sporten) meteen weer opgespeeld. Is het een optie om te proberen te gaan lopen met een patellabrace om het weer op te bouwen? Ik lees gemengde meningen hierover online en vooral de positieve berichten komen vanuit de bedrijven die deze braces verkopen. Ik zou graag van een deskundige horen of dit verstandig is of juist niet.

Re: Brace bij lopersknie?

#2
Hoi Daan,

In jou geval zal ik geen brace adviseren. Vaak speelt de patella niet een grote rol bij een lopersknie. Maar meer de spierkracht van de bovenbenen en heup. Dus ik denk na dit verhaal dat het jou geen goed doet, en misschien zelfs kwaad. Door een patella bandje veranderd de beweging van een knieschijf heel licht. Maar als dit niet de oorzaak is, kun je er vooral klachten bij krijgen i.p.v. verminderen.

Alleen rust is vaak niet voldoende, een lopersknie is een overbelasting. Komt dit door te snel opbouwen? Of door verminderde spierkracht/ coördinatie? Hebben je schoenen nog van invloed. Dit moet tijdens de rust wel aangepast worden. Door volledig rust te nemen, gaat je spierkracht ook achteruit. Wat daarna weer sneller een overbelasting geeft. Zo blijven veel mensen vaak in een cirkel klachten houden.

Dus rust, en starten met oefeningen. Daarna rustig opbouwen wat haalbaar is.

Re: Brace bij lopersknie?

#3
Ik heb een paar maanden terug ook ontzettend last gehad van een IT band blessure en heb een echo laten maken bij de fysio. Die heeft een shockwave behandeling gegeven en daarna is het opgeknapt! Echt super fijn. Daardoor kon ik ook de oefeningen beter oppakken, want ik kon zelf niet eens normaal lopen. Misschien heb je er wat aan 😄