pijnlijke binnenste knieband na plaatseen knieprothese

#1
1 1/2 jaar gelden heb ik een zogenaamde hemi-knie, d.w.z. een halve knieprothese aan de binnenzijde van de linkerknie gekregen. Daar heb ik op zich geen problemen mee. Ik heb sindsdien last van mijn binnense knieband, b.v. bij lopen, fietsen, trap op-en-af. Bij opstaan krijg ik sons een heftige pijnscheut. Eind 2018 was dat ook een het geval bij het aflopen van de trap. Automatisch corrigeert je lichaam die pijnscheut. Daardoor stond ik "naast mijn knie". 12/12/2018 atroscopie ondergaan vanwege kapot kraakbeen en meniscus. Pijn aan de binnenste knieband blijft en het wachten is op weer zo'n pijnscheut, waardoor er weer iets gebeurd. Ik wil weer zonder pijn in beweging komen (dagelijk op de fiets naar het werk=30 km). Wat te doen?

Re: pijnlijke binnenste knieband na plaatseen knieprothese

#2
Beste Bert,

Wat vervelend van je klachten. Hoe weet je dat de binnenband het probleem is? Met fietsen moet je zeker geen last hebben jou binnenband van de knie. De binnenband geeft voornamelijk klachten tijdens stabiliseren van een beweging in zijwaartse richting. Wanneer je last met fietsen hebt, moet er bijna een ander probleem zijn.

Ik neem aan dat de atroscopie is geweest van het kraakbeen en meniscus aan de buitenkant van de knie? Waarom is er bij jou gekozen voor een halve knie?

Wat zegt de fysiotherapeut over jou revalidatie? En heeft hij/ zij een verklaring voor de knieklachten?

Re: pijnlijke binnenste knieband na plaatseen knieprothese

#3
De chirurg in kwestie gaf aan dat de binnenste knieband "geirriteerd" was. Dat is inmiddels meer dan een half jaar geleden. Fysiotherapie heeft niet geholpen. Nu lijkt het chronisch te zijn geworden.
Tijdens het fietsen heb ik geen last, wel na die tijd. Ik fiets 35-40 minuten naar en van het werk in zo hoog mogelijk tempo: ik kan niet langzaam fietsen. Het is het traplopen en opstaan dat de meeste problemen geeft. (Fietsen zit er de laatste tijd niet in vanwege operatie aan de hand: Dupytren)
De atroscopie was a/d binnenkant, omdat de buitenkant er nog behoorlijk goed uitzag.
Ik heb het voorgelegd aan de orth. chirurg, maar die zei er niet zo veel mee te kunnen. Ik draag nu een soort flexibele brace, waarvan de chirurg zelf aangaf er niet veel in te zien. En idd: dit helpt niet.
Vanmiddag weer een afspraak met de huisarts, want het is echt wachten op het moment waarop ik weer "door mijn knie" ga. Misschien dat een injectie met corticosteroiden helpt?
Bednakt voor de reactie

Re: pijnlijke binnenste knieband na plaatseen knieprothese

#5
Beste Gast,

Vervelend dat niemand je kan helpen. Maar een geïrriteerde/ overbelaste/ verrekte knieband is een blessure die je niet zomaar krijgt. Hier moet een fors trauma aan vooraf gaan of een chronische irritatie van je knieband. Maar in jou geval is dat vreemd, of er moet een stands verandering zijn opgetreden na de halve knieprothese en artroscopie. Dat door de veranderde stand je binnenband continu onder spanning staat. Maar de binnenste knieband is helemaal verweven in het kniekapsel, waardoor een kapsel irritatie door alle operaties mij als een betere verklaring klinkt. Dan kan een injectie eventueel wel helpen.

Pijn na het fietsen is niet kenmerkend voor binnenste knieband letsel, maar omdat het er al zolang zit, kun je denk ik ook niet meer zeggen dat het alleen de binnenste knieband is. Al blijft de vraag of dit uberhaupt het probleem is. Omdat de klachten zijn ontstaan na de operatie. Door de operatie kun je niet een geïrriteerde binnenste knieband krijgen. Dat is in ieder geval heel raar.

Maar het is voor mij nog niet duidelijk waarom er eerst een halve knie wordt geplaatst, terwijl een jaar later de andere kant in de knie wordt "schoon gemaakt" Wat wil zeggen dat er aan de buitenzijde ook slijtage zit. Waarom is er niet gekozen voor een gehele knie?

Re: pijnlijke binnenste knieband na plaatseen knieprothese

#6
Er is destijds voor een hemi knie gekozen, omdat de buitenkant van de knie in orde was. In november 2018 stapte ik "naast" mijn knie (zo noem ik het maar even) door een felle pijnscheut die denk ik dan, veroorzaakt werd door de klacht waarover ik het nu heb. Wat dat dan ook is. Bij zo'n pijnscheut zoek je zeer snel en automatisch een andere stand en dat bedoel ik als ik zeg "naast mijn knie stappen". Ook deze week ging het weer bijna mis. Inmiddels ben ik weer bij de huisarts geweest. Zij gaat a.s. vrijdag overleggen met de chirug in kwestie, ook over een evt. injectie.

Re: pijnlijke binnenste knieband na plaatseen knieprothese

#7
Ik heb in 2011 een totale knieprothese gekregen. Na een jaar revalideren had ik nergens meer last van qua pijn en vergeet ik soms dat het een kunstnier is. Nu vandaag bij wakker worden kon ik de knie niet buigen. Dat deed vreselijke pijn. De huisarts adviseerde pijnstilling. Dat helpt tot nu toe niets. Wat kan er aan de hand zijn? Ik heb toch geen kruisbanden meer die de pijn kunnen verklaren? Of behoudt je wel de kruisbanden bij totale knieprothese? Zijwaartse bewegingen doen geen pijn, maar buigen is onmogelijk. Weet iemand wat het probleem kan zijn en wat er aan te doen is. ??
cron