Pijn lage rug/midden rug bij lang zitten en liggen/slapen

#1
Hallo,

Ik ben een vrouw van 23 jaar oud. Sinds drie jaar heb ik last van lage/midden rug klachten. De klachten zijn door de tijd heen verergert.
De klachten treden op bij langdurig zitten en treden vrijwel direct op wanneer ik ga liggen. Ik heb erg veel last bij het slapen. Het maakt soms niet uit hoe ik lig, de pijn blijft, wat zorgt voor weinig slaap en irritaties overdag. De klachten nemen af bij beweging en ik wandel daarom ook regelmatig.
Heb het afgelopen jaar röntgen foto's laten maken en bloed laten prikken op het HLAb27 gen, omdat de huisarts Bechterew vermoedde. Dit bleek na de onderzoeken niet zo te zijn.
Verder is er hierna een MRI scan gemaakt van de SI gewrichten en mijn lage rug. De radioloog zegt hierop een kleine hernia te zien, maar na doorverwijzing bij de neurochirurg geeft deze aan dat er geen sprake is van een kleine hernia, maar van slijtage in een van de lage tussenwervelschijven; artrose. De rugklachten die ik ervaar zouden hiervan het gevolg kunnen zijn, maar dit hoeft ook niet het geval te zijn zegt hij.

Ben in de loop van de jaren al bij vier verschillende fysio's geweest, maar deze konden mijn klachten allemaal niet plaatsen en behandeling bij hun werkte niet.
Ik heb het afgelopen jaar verschillende medicijnen geprobeerd: een tijdje diclofenac, naproxen en een tijdje gabapentine (alle drie ook in combinatie met paracetamols). Op dit moment gebruik ik diazepam (2mg), meloxicam en pregabaline, maar ook na ophoging van beiden merk ik geen effect. Alleen de diazepam lijkt te helpen bij het in slaap komen. Mag met deze medicijnen eigenlijk ook niet autorijden, dus het liefst gebruik ik ze niet. Heb ook een poosje wietolie gebruikt zonder effect.

Ben inmiddels twee keer bij een artrokinesioloog geweest in de afgelopen twee maanden, maar de klachten nemen niet af, eerder toe. Volgens hem en de andere fysio's kan de slijtage het gevolg zijn van een harde val, maar kan me niet herinneren dat ik ooit een keer zo hard ben gevallen. Volgens hem zitten alle gewrichten en spieren bovenin mijn rug ook erg vast en staan deze niet recht boven elkaar. Hij zegt dat dit de oorzaak kan zijn van mijn lage rugklachten; hierdoor staan de spieren in mijn onderrug constant gespannen. Ik wil de komende afspraak nog aankijken en anders heb ik er niet zoveel vertrouwen in dat deze man mij verder kan helpen met mijn klachten.

Op dit moment ben ik ten einde raad en overdag soms erg prikkelbaar als ik een slechte nacht heb gehad en kan mij slecht concentreren op het werk. Het enige wat soms een beetje verlichting lijkt te brengen zijn een paar oefeningen die ik van de fysio heb mee gekregen (warmte kussen en gels etc. ook allemaal al geprobeerd maar helpt niet).
Mijn laatste fysio gaf nog aan dat ik voor een second opinion naar de sint maarten kliniek zou kunnen gaan, en de orthopeed van het ziekenhuis heeft ook gezegd dat hij mij daarvoor wel een doorverwijzing zou willen schrijven, maar geeft ook aan dat daar heel vaak geen oorzaak gevonden wordt voor bepaalde rugklachten; de chronische aspecifieke rugklachten. Vind het lastig om mij hierbij neer te leggen. Ik ben nog erg jong en hiervoor moet toch een oorzaak te vinden zijn lijkt me?

Heeft iemand hier tips? Alvast bedankt.

Re: Pijn lage rug/midden rug bij lang zitten en liggen/slapen

#2
Hoi Anneroos,

Wat een vervelend verhaal. Ik begrijp jou frustratie heel goed dat er een oorzaak moet zijn. Maar dat is helaas vaak niet zo bij rugklachten, hoe vervelend dit ook is. Een second opinion is altijd goed voor je eigen zekerheid, maar ben je er inderdaad bewust van dat ze ook in de sint maartskliniek niets kunnen vinden wat jou klachten verklaard.

De behandeling zit vaak in oefeningen doen, dat ervaar je gelukkig als positief en klachten vermindering. De behandeling bij aspecifieke lage rugklachten zijn oefeningen. https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... ge-rugpijn. Het is een echte diagnose en wil niet zeggen dat de pijn niet bestaat, alleen vinden ze er geen oorzaak voor. En zoals je kan lezen is dit in 90% van de gevallen met rugklachten zo.

Probeer zoveel mogelijk de rug sterk en soepel te houden met de oefeningen en te accepteren dat de pijn die je voelt dus geen kwaad kan. Vaak wordt pijn als waarschuwingssignaal gezien, maar dit is bij aspecifieke lage rugklachten niet het geval. Als je al zo lang klachten hebt zijn de pijnzenuwen vaak overprikkeld, waardoor ze niet de juiste signalen naar de hersens sturen. Door de overprikkeling geven de zenuwen telkens een signaal van pijn aan de hersenen, terwijl dit helemaal niet het geval is.

Succes!
cron