Kloppende pijn in onder en bovenkaak

#1
Na een klap tegen mijn hoofd, net boven het kaakgewricht op mijn jukbeen, kreeg na een paar weken zeer heftige pijn in mijn boven- en onderkaak aan de rechterkant van mijn hoofd. Precies aan de andere kant dus en ook alleen aan de rechterkant van mijn gezicht. De huisarts heeft mijn kaak direct na de klap even nagekeken, maar verder is er geen onderzoek gedaan.
Ik werd door de tandarts verwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut en de conclusie was dat ik zou klemmen met mijn kiezen. Het verbaasde mij, maar ik kreeg te horen dat ik het waarschijnlijk zelf niet merkte en daarom heb ik de oefeningen ook gewoon gedaan. Na 3 bezoeken was ik klaar. De pijn was na het gebruik van een combinatie van meerdere pijnstillers op recept ook snel weer weg, eigenlijk al na één week. Na 3 weken ontdekte ik een fistel in mijn kaak en zat ik weer bij de tandarts. Ivm de kaakproblemen heb ik de kies laten trekken ipv een zenuwbehandeling. De fistel bleef echter en na 3 weken bleek het de kies ernaast te zijn die een zenuwbehandeling nodig had. Dit heb ik deze keer wel laten doen. De klachten zijn helaas niet weg. Mijn kaakzenuw van mijn tanden en kiezen blijft kloppen tot binnen in mijn neus. Het drukt in mijn kaak boven en onder en in mijn neus als ik mijn hoofd neerleg op een kussen. Het maakt niet uit hoe ik lig, het voelt alsof iemand hard duwt of je geknepen wordt in mijn hele kaak en neus. Alleen aan de rechterkant. Ik denk zelf dat mijn kaakgewricht een enigszins ontzet is tijdens de klap, omdat ik een draai met mijn hele lichaam naar achter en opzij naar rechts heb gemaakt. Een week na deze klap ben ik door mijn rug gegaan precies op de plek van de draai en heb ik ook een paar weken ernstige rugklachten gehad. De rugpijn is weg, de kaak klopt, de zenuwbehandeling is gedaan, maar goed is het nog zeker niet. Ik weet niet meer bij wie ik moet zijn: de orofaciale fysio, de huisarts of de tandarts? Of iemand anders?

Re: Kloppende pijn in onder en bovenkaak

#2
Hoi Annemieke,

Wat vervelend zoveel pijn in je kaak regio.
Kun je wel volledig je kaakgewricht gebruiken. Zowel bij harde dingen buiten/ kauwen, als de onderkaak van links naar rechts bewegen. Als dit goed gaat is er met je kaakgewricht waarschijnlijk niet zoveel aan de hand. Als deze bewegingen anders voelen dan aan de linker zijde, zal ik je adviseren om naar een kaakgespecialiseerde fysiotherapeut te gaan.
De druk pijn in het kaakgewricht naar je neus, komt vermoedelijk door zenuwpijn. Pijn in rust duidt vaak op een ontsteking, hiervoor adviseer ik je naar de tandarts of huisarts te gaan.

Dus afhankelijk wat de klachten nu nog precies zijn, adviseer ik andere specialisten. Als je twijfels of je kaakgewricht helemaal goed zit, kun je altijd een foto laten maken.

Succes, hopelijk ben je snel van je pijn af.

Re: Kloppende pijn in onder en bovenkaak

#3
Op harde dingen bijten gaat niet goed. Het voelt vervelend in het gewricht en ik durf niet goed door te bijten. Maar mijn mond gaat wel goed open en mijn kaak van links naar rechts bewegen is ook geen probleem.
Ik zal nogmaals een afspraak maken bij de tandarts met het verzoek om toch nog een controle foto te maken van de kies waar de wortelkanaalbehandeling is gedaan. En misschien voor alle zekerheid ook van de kiezen in de bovenkaak.
Mocht daar niets te zien zijn dan ga ik naar de huisarts.
Bedankt voor het advies.

Re: Kloppende pijn in onder en bovenkaak

#5
Hallo,
De tandarts heeft alle tanden en kiezen gecontroleerd en röntgenfoto’s gemaakt maar kan niets bijzonders vinden. Inmiddels ben ik ook bij de huisarts geweest en heb een antibiotica kuur gekregen tegen een eventuele bijholteontsteking. Ook dat heeft niet geholpen. Afgesproken is dat als dit niet helpt om door te verwijzen naar een KNO arts, neuroloog of kaakchirurg. Geen idee wat het beste is. Het blijft kloppen en drukken na bijvoorbeeld hete koffie of thee en bij bukken of liggen en overeind komen. Echt pijn doet het niet maar de rechterkant van mijn gezicht/ kaak/ neusholte voelt naar en raar. Ik hoop dat ik komende week een afspraak kan maken.
M. Vr.gr
Annemieke