Hoge rugpijn

#1
Sinds ruim 3 maanden heb ik last van hoge rugpijn. Het is vooral een zeurende pijn, ter hoogte van de schouderbladen zowel links als rechts. De exacte plek verschuift nog wel eens, en er is meestal ook niet 1 punt aan te wijzen. De pijn zit echt "van binnen". Het is een constante pijn, die niet altijd even hevig is maar in die drie maanden eigenlijk nooit helemaal weg is geweest. Mijn huisarts heeft in het begin een ontsteking uitgesloten door bloedonderzoek. Ik heb in het begin enkele behandeling bij de fysiotherapeut gehad, door de coronamaatregelen is dit echter toen stopgezet. Deze behandelingen hebben niet tot verbetering geleid, zowel toen als nu. Inmiddels slik ik driemaal daags tramadol, aangevuld met de maximale dosis paracetamol om de pijn draaglijk te houden. Echter komt de pijn er regelmatig dwars doorheen. Bepaalde handelingen (autorijden, huishoudelijk werk) maken de pijn erger maar eigenlijk zorgt elke vorm van activiteit voor meer last. Wandelen en fietsen kunnen wel zonder extra last.

Wat ik tot nu toe te horen heb gekregen is dat het spierklachten zijn, mogelijk veroorzaakt door een verkeerde houding en dat dit met fyisotherapie relatief snel over zou moeten gaan. Inmiddels heb ik weer drie behandelingen fysiotherapie gehad, maar dit heeft tot nu toe wederom geen verbetering gebracht. Als de laatste behandeling niet helpt wil mijn therapeut ook stoppen met behandelen. Zij vindt de klachten redelijk atypisch, vooral omdat er geen drukpijn is. Ook vindt zij het vreemd dat er, gezien mijn leeftijd (23) nog steeds geen verbetering is. Maar meer dan wat zij nu heeft gedaan kan zij ook niet doen.

Maar... drie maanden later heb ik dus nog steeds dagelijks veel pijn. Herkent iemand dit verhaal en zijn er nog opties voor mij? Heeft het zin om aan te sturen op beeldvormend onderzoek (MRI, CT oid) of zal dit niks toevoegen? Ik word er erg moedeloos van dat ik al ruim drie maanden zo enorm beperkt ben in mijn kunnen. Alvast bedankt

Re: Hoge rugpijn

#2
Hoi Jessica,

Wat vervelend van jou klachten, en begrijp je volkomen dat je er beetje moedeloos van wordt. Wat voor behandeling heeft de fysiotherapeut bij jou uitgevoerd?
Straalt de pijn verder uit naar jou borstbeen? En heb je last met diep ademhalen, hoesten of niezen?

Klachten van de bovenrug komen meestal door houdingsproblemen. Je kan bij jezelf nagaan of het inderdaad door je houding kan komen. (veel computerwerk, veel zitten, weinig beweging met de bovenrug en armen zijn punten die hierin van belang zijn).

Ik hoop dat je oefeningen hebt gekregen van jou fysiotherapeut voor de bovenrug. Wat meestal goede, en tenminste nooit slechte oefeningen zijn:
- appeltjes plukken (armen langs je oren omhoog brengen, dan om en om nog verder uit willen strekken, als of je appeltjes plukt ;))
- op je zij liggen (met gebogen knieën) armen gestrekt voor je borst met de handpalmen op elkaar, en dan de bovenste arm zo ver mogen naar achteren draaien, zonder dat je van je schouder af rolt. Dus als je op je rechterzijde ligt, blijft de rechterschouder altijd op dezelfde plek op de grond liggen.

Als je zelf ziet dat je een beetje een bolle bovenrug hebt, kun je ook een opgerolde handdoek onder je bovenrug leggen en hier overheen buigen (dus de andere kant op buigen)

Succes!

Re: Hoge rugpijn

#3
Ik heb ongeveer dezelfde klachten, bij mij zit het tussen de schouderbladen. Ik heb eerst een longfoto gehad en een mri van de rug en nek. Ook bij mij kan de manueel therapeut niet veel, ik heb nu een fitnessprogramma speciaal voor de rug. Ook ik heb zware pijnstillers. Ik ben er ook bij gaan zwemmen. Is jouw pijn inmiddels al minder?

Re: Hoge rugpijn

#6
Ongeveer een half jaar geleden had ik een tussenribspierontsteking in combinatie met een gevoelig, verkampt middenrif.
Daarvoor ben ik dan ontstekingsremmers gaan nemen, waardoor een deel van de kwalen zijn over gegaan.... maar ik kreeg er andere...
Nu ontstond bijkomstige hoge rugpijn (wervels die kwamen vast te zitten onder spierspanning) in combinatie met pijn tussen de schouderbladen.
Daarop ben ik naar een kinesist - acupuncturist geweest ( dit had wel aanzienlijk wat invloed - hielp beter dan de 2 voorgaande kinesisten, daar had ik uiteindelijk meer last) Uiteraard ben ik de opgelegde oefeningen blijven uitvoeren, maar ik merkte niet meteen beterschap.

Ondertussen denk ik dat de problemen niet van een slechte houding afkomstig zijn ( ook al heb ik hier al het mogelijke voor gedaan - correctiebrace,...)
maar nu neem ik na de maaltijd Gaviscon (anti reflux) en dan gaat de zeurende pijn weg.
Blijkbaar zou het ook kunnen voorkomen van de aansluiting tussen slokdarm en maag, daar zou een brandwondje ontstaan door niet merkbare reflux.
(dit zou tot deze klachten kunnen leiden) Nu een onlangs reageerde ik ook positief op een ander medicijn en daar bleken dan dezelfde bestanddelen in te zitten.
Natrium bicarbonaat (en andere base stoffen) of zuiveringszout (maagzout)
Dan ben ik gaan opzoeken welke voeding op base gebaseerd is en heb ik mijn voedingspatroon wat bijgeschaafd, waardoor de zeurende pijn met momenten
volledig weggaat. (wanneer ik het dan voel opkomen ...dan hou ik steeds mijn Gaviscon in de aanslag)
Blijkbaar zou het ook kunnen liggen aan een onevenwicht in de zuren - base balans, dit zou je direct merken in grote spiergroepen.
Mijn acupunturist en huisarts ( ook de maagarts uit het ziekenhuis - ook maag en slokdarm onderzoek gehad) spraken ook van een maagzuurremmer, maar hier reageerde ik heel raar op. (opgeblazen en misselijk gevoel > vandaar op Gaviscon overgestapt)
Tot slot hoop ik dat deze tips u ook wat verder kunnen helpen...
cron