Re: Laterale Meniscus

#11
Hoi ,
Ik ben 53 jaar en 17 november 2020 geopereerd aan mij laterale meniscus , is een stukje verwijderd. Ik had slotklachten
Ik ben vanaf de 2 de week na mijn operatie naar de fysiotherapeut gegaan omdat ik klachten kreeg op mijn heup ( bilspieren)
Ik had 2x aan de orthopeed gevraagd, die mijn geopereerd heeft, of fysio na de operatie nodig was.
Ik kreeg als antwoord: nee

Ik loop nog steeds onstabiel en heb nog steeds pijnklachten in mijn knie en heup ( bij de bilspieren/ zijkant been)

Ik ben terug gegaan naar de orthopeed.tijdens de operatie was er meer schade aan het kraakbeen zichtbaar geworden dan dat men op de MRI scan had gezien.

Nu is het advies 19-02-2021: traplopen vermijden, hoe lang weet ik niet ( ik blokkeerde door emoties)
Geen lange afstanden lopen ( ook dat weet ik niet hoe lang het niet mag)
Bovenbeenversterkende oefeningen. Bij de fysiotherapeut.
4x daags 1000 gr.paracetamol


Ik werk 32 uur per week in de zorg en moet dus veel lopen en traplopen.

Als ik dit voorheen had geweten had ik de operatie niet laten doen. Ik lees nu steeds meer waar ik niks vanaf wist.
Vraag mij af of het een verkeerde beslissing is geweest om het te laten opereren.
Ik kon gewoon weer lopen voordat ik geopereerd werd en had mijn twijfels.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Kan ik nog werken in de zorg?
De orthopeed had na mijn operatie gezegd dat ik binnen 2, 4 6 weken weer zou kunnen werken in de zorg. Ik moest wel rekenen op volledig herstel, klachten vrij 4 maanden
Ik ben nu 3,5 maand verder, ik werk nog steeds niet in de zorg. Ik heb nog veel pijnklachten.
Ik zit er mentaal nu ook volledig doorheen

Kan ik nog fysiek zwaar belastend werk verrichten?

Re: Laterale Meniscus

#12
Beste verzorgende,

Wat een heftig verhaal. Ik als fysiotherapeut schrik hier nog steeds van. Dat een orthopeed zo kan handelen, een orthopeed is goed in opereren een fysiotherapeut goed in het laten herstellen en mensen begeleiden hierin. Laat iedereen bij zijn/ haar vak blijven.

vanuit jou verhaal moet je zeker weer in de zorg kunnen gaan werken. Daarnaast, als er echt slotklachten zijn moet je geopereerd worden. Maar gezien je kon lopen, had je vermoedelijk geen slotklachten. Slotklachten zijn klachten waarbij je knie niet helemaal kan strekken omdat er een stukje meniscus tussen je boven- en onderbeen zit. Daarom is dit een operatie indicatie, want je moet je knie helemaal kunnen bewegen voor een goed looppatroon.

Na verwijderen van een meniscus ontstaat er in veel gevallen veel sneller slijtage aan het kraakbeen. Omdat de meniscus dit niet meer beschermd. Als er al kraakbeenschade was moet je altijd overwegen of je moet opereren (maar met echt slotklachten is dat wel noodzakelijk)

Kraakbeenschade bestaat uit verschillende gradaties. Weet je hier iets van? Herstel van kraakbeenschade is niet mogelijk (tegenwoordig heb je wel paar mogelijkheden, die zouden kunnen helpen, maar nog niets dat 100% werkt) Alleen slijtage aan je kraakbeen hoeft geen klachten te geven, en dat is het dubbele in het hele verhaal. Daarom begon ik, dat werk in de zorg weer mogelijk is :) dit is wel afhankelijke van de mate van schade aan het kraakbeen hoe lang dit gaat duren.

Beschadigd kraakbeen moet je juist wel belasten, dus het advies om niet te gaan lopen is een vreemd advies. Kraakbeen werkt als een soort spons. Wanneer je dit niet belast, droogt het uit en ontstaan er kleine scheurtjes in. Alleen als er al schade is (bij opgedroogde spons) moet je dit heel voorzichtig belasten, en daarna ontlasten zodat het kraakbeen weer vocht en voedingsstoffen kan opnemen (spons beetje uitknijpen, om daarna meer water te kunnen laten opnemen) misschien beetje veel beeldspraak, maar hopelijk krijg je er een beter beeld door.

Mijn advies, ga naar een goede fysiotherapeut, sportfysiotherapeut en/ of kniespecialist. Deze kan jou het beste begeleiden. Je kan eventueel hier kijken voor praktijken in de buurt. www.hierhebikpijn.nl/praktijken. Ik weet dat er in sommige regio's ook knienetwerken zijn, waar gespecialiseerde kniefysiotherapeuten in zitten.

succes
cron