Re: piriformis syndroom

#21
Ernstig ongeval gehad, daardoor ondermeer 2 operaties aan mijn heup gehad, revalidatie liep naar het einde en nu heb ik volgens de fysio piriformis . uitstralende pijn vanuit mijn bil. Kan de drukpunten heel duidelijk opzoeken met massage. 3x dry needling gedaan en dat gaf een aantal dagen verlichting. Heb op dit moment veel pijn. Niet slapen, nagenoeg niet kunnen lopen. In verband met andere pijn in mijn arm gebruik ik naproxen en oxycodon. Maak me zorgen dat ondanks de redelijk zware medicatie ik nog steeds pijn heb. In verband met corona kan ik niet naar de fysio, neem nu al 4 dagen absolute rust, maar het trekt niet weg.

Re: piriformis syndroom

#22
Hoi Jan,

Wat vervelend. Als dry-needling werkt wil het zeggen dat het verlichting geeft om de spier te ontspannen. Dit kan door drukpuntmassage (tennisbal/ triggerpointbal) of via rekoefeningen. Heb je deze al een keer gehad voor de piriformis?
Door jou heupoperaties zijn de spieren rondom je heup uit balans. De ene spier werkt vermoedelijk harder dan een andere spier. Hierdoor ontstaat overbelasting en pijnpunten. Deze balans moet weer een keer getraind worden, maar voor nu in de corona tijd eerst de pijn wat verlichten. Probeer wat rekoefeningen en de drukpunten behandelen met massage.

Succes!

Re: piriformis syndroom

#23
Bedankt voor je antwoord,

Massage met stretch bal, en rek oefeningen doe ik al vanaf het begin en vooral met de bal gaf altijd even verlichting. Ben nu op het punt dat massage veels te pijnlijk is. Advies van mijn fysio was om deze week de oefeningen niet meer te doen, en als de pijn weg is het rustig op te pakken. Het probleem is ook ontstaan zoals jij het omschrijft. Ik schrik er zelf alleen van hoeveel pijn ik er van heb ondanks de medicatie.

Re: piriformis syndroom

#25
Help... ik heb zoveel pijn.... eerst mijn verhaal.
geboren met heupdysplasie, op 1,5 jarige leeftijd geopereerd en kom gemaakt, gipsbroek etc...
Nadat ik uitgegroeid was begonnen er weer klachten te ontstaan. Mijn verlengstuk aan mijn kop is ook te kort door dysplasie waardoor bewegingsbeperktheid.
Nieuwe heup te jong.
6 jaar geleden kwam er een tussenoplossing een kopkanteling.
Een enorme ingreep en een flink revalidatieproces.
Nu sinds een paar maanden weer klachten voornamelijk met zitten in mijn been.
Besloten maar eens de stand van zaken na deze jaren te gaan bekijken bij orthopeed.... 3 maanden wachttijd door corona
Hadden een peesontsteking gezien daar werd ik bij fysio voor behandeld. Om het proces iets te versnellen dry needling gezet in spieren bovenop heup.
Ik ging rotter naar buiten als ik binnen kwam.
Felle onhoudbare pijn volgde hierop. Wist niet waar ik blijven moest.
Piriformis syndroom komt erg overeen met mijn klachten,medicatie gekregen als naproxen, paracetamol en iets tegen zenuwpijn.... helaas het hielp allemaal niks.
Omdat het echt onhoudbaar was ( en ik ben na operatie echt wel wat gewend) terug naar huisarts, die heeft me bij neuroloog langs laten gaan.
Klachten leken veel op hernia waarschijnlijk extra tintelingen van bijwerkingen zenuwmedicijnen dus opgenomen voor een snelle mri.
Mri, geen hernia en dus weer naar huis.
In het ziekenhuis kreeg ik 4 dubbel medicatie, langdurige morfine, snelwerkende morfine, naproxen en paracetamol.... daar kon ik weer mee naar huis.
Nu thuis, de medicijnen halen de scherpe randjes van de felle pijn weg maar verder blijf ik het houden....
Wat moet ik nu? Orthopeed was ander ziekenhuis en door corona daar dus niet zomaar tussen? ( wachtijd)
Medicijnen kan ik toch niet blijven slikken zo? En fysio ehhh ja die weet nu niet meer waar hij goed aan doet ivm alleen maar veel meer pijn na dry needling.
Wat kan ik doen? Gaat het nog verbeteren? Waar moet ik heen?
Dit kan toch zo niet blijven....
Ivm andere anatomie in heup na operatie kan ook niet zomaar iemand er een spuit in zetten....
Iemand nog tips wat verlichting kan geven?
Ik ben echt wanhopig, heb een jong gezin, een klein eigen bedrijfje net opgestart, ik weet me geen raad!
Groet Diana

Re: piriformis syndroom

#26
Hoi Diana,

Poeh wat een heftig verhaal. Ik snap dat je geen raad meer weet. Ik denk dat er nog twee opties zijn:
1) heel rustig de tijd nemen om het lichaam te trainen met de aangepast anatomie. Dus geen dry needling, massages, fricties van de piriformis. Al de spieren rondom de heup moeten weer opnieuw hun "plaats" leren. Specifieke oefeningen voor jou piriformis of andere klachten zullen ook moeilijk gaan, omdat vermoedelijk ook wat spieren verlegt zijn.
Probeer heel rustig te gaan bewegen en de heup te trainen in de nieuwe stand.
Is zwemmen mogelijk? Of aqua gym. Hier kun je redelijk onbelast trainen. Trek hier echt 3-6 maanden voor uit met intensief wekelijks trainen.

2) een second opinion. Vraag een andere specialist zijn/ haar mening.

En deze twee opties kun je natuurlijk prima naast elkaar laten lopen.

Hopelijk heb je er wat aan. Als je nog meer vragen hebt, laat het weten

Re: piriformis syndroom

#27
Voor iedereen die jaren last heeft van het piroformis syndroom. ik heb het ook al bijna een decenia,en bijna niets heeft me geholpen. Toevallig liep ik tegen een youtube video aan in het engels dat gaat (zoek op youtube PRI en piriformis). Postural Restoration Inspired heeft het en is in America groot. Wat er verteld wordt is dat je bekken een voorkeur heeft voor rechts bij de meeste mensen(kan dus ook links) en dus gekanteld staat. dit zorgt ervoor dat spiergroepen dusdanig gekanteld zijn waardoor er druk komt te staan aan 1 kant en aan de andere kant van je bekken je spiergroepen niet gebruikt. Dit betreft dus vooral mensen die dus een 1zijdig piriformis probleem hebben en tevens, als ze een foto van hun zelf maken (Rug en voorzijde) een verschil zien dat een schouder lager staat, de rug scapula lager is dan links (En vise versa). Als je dat hebt dan zou ik echt naar PRI kijken(het is dus niet voor iedereen geldig en de oplossing, maar vooral als je dus een duidelijk verschil ziet in je lichaam tussen links/rechts(Van been tot schouder) kan het misschien interessant zijn om te kijken of het een oplossing is.

Ik probeer het nu al een paar dagen en voel eindelijk een verschil(spieren die ik niet kan ontspannen kan ik eindelijk ontspannen en mijn piriformis voelt minder heftig aan). ik zal updaten als het nog meer verbeterd!

groet,
Ralph

Re: piriformis syndroom

#28
Sorrie Posterial Restoration institute ,zoek daar maar op en piriformis op youtube. Misschien helpt het iemand die het ook chronisch heeft. Ik merk dat het mij na 8 jaar bijna niet kan zitten al helpt (kon niet eens 20 minuten normaal zitten nu al meer dan 3 uur) , en het klinkt achteraf erg logisch gezien al de klachten die ik had.

fijne dag.

Re: piriformis syndroom

#29
Ik moest even m'n verhaal doen. Zo herkenbaar allemaal! Ik ben 35 en 3 jaar terug begonnen er na een aantal uren sporten pijn aan m'n kuit. Doof krampen gevoel. Over de weken daarna begon deze erger te worden en schoot het plots rechts onder in m'n rug. Een hele heftige spierspasme die me naar de grond liet gaan om plat te liggen en tegendruk te geven. Ik dacht aan een acute hernia. Allerlei onderzoeken gehad nadat ik bij de fysio geweest ben. Die noemde het ischias. Mri gehad, röntgen. Niets te zien. Ik kon dit niet geloven want inmiddels was ik een jaar verder en de pijn nam toe. Ik werd zowat invalide. Voor een jonge meid van 33 die voorheen alles kon voelde dit niet goed. De pijnscheuten en krampen waren zo hevig dat ik in een spasmse in elkaar zakte en ook m'n been begon te ontzien. Er kwam zenuwpijn in m'n been. Ik herkende het ook meteen als zenuwpijn.

2nd opinion aangevraagd. Pijnpoli dacht iets te zien en noemde het foramen stenose. Ook dit kon ik me bijna niet voorstellen. Slijtage voor een jonge meid. Maar ik ging akkoord met hun proefblokkade. Dit haalde puur de zenuwpijn weg. Er werd een proefblokkade injectie met kenacorte en lidocaine in m'n ischias zenuw gezet. Of bij m'n ischias zenuw. In een bepaalde wervel. De beenpijn verdwijn. De rug bil en heup pijn totaal niet!
Toen wilde ze nog een definitieve zenuwblokkade doen met stroom. Maar ik heb gepast omdat 't amper wat seed voor m'n rug.

Toen ben ik zelf op onderzoek uit gegaan en kwam ik erachter dat de piriformis spier 't goed eens zou kunnen zijn! Pijn word bij bewegen vele malen erger. Zoals velen met piriformis syndroom ervaren. Ook de uitstralende ischias been en heup pijn is kenmerkend. Ik heb dry needling gedaan en merkte weliswaar een licht verschil. De keren erop heb ik het herhaald en ik was voor 't eerst in 3 jaar bijna pijnvrij! De pijn komt wel steeds terug maar dan laat ik dry needling doen.

Heb een 3e opinie aangevraagd bij een pijnpoli en die denkt ook piriformis syndrome. Zij willen een injectie bij de piriformis zetten. Eenmalig word gezegd. Want het vreet je spier op. Dus weer kenacorte met lidocaine. De fysio vind 't geen goed plan. Maar ik zou graag voor langere tijd ervan af komen. Rare is dat de pijnpoli beweerd dat piriformis syndroom geen rugpijn kan veroorzaken.

Maar alle info op internet zegt anders. En ikzelf ervaar veel rugpijn ervan. Die dus ook verdwijnt na dry needling. Om dan samen met de Bilpijn na een paar weken weer langzaam terug te komen. In mijn ogen is piriformis syndrome een ondergeschoven kindje en kan 't daadwerkelijk wel rugpijn geven. Mede heup, bil en beenpijn.

Ik weet nu eindelijk wat ik mankeer. En ik ga denk ik toch die injectie laten zetten! Hopelijk om wat langer van de pijn af te komen.

Wat kan ik verwachten? Wat doet 't met m'n bilspier? Gaat die echt opgevreten worden, zoals de fysio beweert??

Re: piriformis syndroom

#30
Gast schreef:
17 mar 2021, 01:04
Ik moest even m'n verhaal doen. Zo herkenbaar allemaal! Ik ben 35 en 3 jaar terug begonnen er na een aantal uren sporten pijn aan m'n kuit. Doof krampen gevoel. Over de weken daarna begon deze erger te worden en schoot het plots rechts onder in m'n rug. Een hele heftige spierspasme die me naar de grond liet gaan om plat te liggen en tegendruk te geven. Ik dacht aan een acute hernia. Allerlei onderzoeken gehad nadat ik bij de fysio geweest ben. Die noemde het ischias. Mri gehad, röntgen. Niets te zien. Ik kon dit niet geloven want inmiddels was ik een jaar verder en de pijn nam toe. Ik werd zowat invalide. Voor een jonge meid van 33 die voorheen alles kon voelde dit niet goed. De pijnscheuten en krampen waren zo hevig dat ik in een spasmse in elkaar zakte en ook m'n been begon te ontzien. Er kwam zenuwpijn in m'n been. Ik herkende het ook meteen als zenuwpijn.

2nd opinion aangevraagd. Pijnpoli dacht iets te zien en noemde het foramen stenose. Ook dit kon ik me bijna niet voorstellen. Slijtage voor een jonge meid. Maar ik ging akkoord met hun proefblokkade. Dit haalde puur de zenuwpijn weg. Er werd een proefblokkade injectie met kenacorte en lidocaine in m'n ischias zenuw gezet. Of bij m'n ischias zenuw. In een bepaalde wervel. De beenpijn verdwijn. De rug bil en heup pijn totaal niet!
Toen wilde ze nog een definitieve zenuwblokkade doen met stroom. Maar ik heb gepast omdat 't amper wat seed voor m'n rug.

Toen ben ik zelf op onderzoek uit gegaan en kwam ik erachter dat de piriformis spier 't goed eens zou kunnen zijn! Pijn word bij bewegen vele malen erger. Zoals velen met piriformis syndroom ervaren. Ook de uitstralende ischias been en heup pijn is kenmerkend. Ik heb dry needling gedaan en merkte weliswaar een licht verschil. De keren erop heb ik het herhaald en ik was voor 't eerst in 3 jaar bijna pijnvrij! De pijn komt wel steeds terug maar dan laat ik dry needling doen.

Heb een 3e opinie aangevraagd bij een pijnpoli en die denkt ook piriformis syndrome. Zij willen een injectie bij de piriformis zetten. Eenmalig word gezegd. Want het vreet je spier op. Dus weer kenacorte met lidocaine. De fysio vind 't geen goed plan. Maar ik zou graag voor langere tijd ervan af komen. Rare is dat de pijnpoli beweerd dat piriformis syndroom geen rugpijn kan veroorzaken.

Maar alle info op internet zegt anders. En ikzelf ervaar veel rugpijn ervan. Die dus ook verdwijnt na dry needling. Om dan samen met de Bilpijn na een paar weken weer langzaam terug te komen. In mijn ogen is piriformis syndrome een ondergeschoven kindje en kan 't daadwerkelijk wel rugpijn geven. Mede heup, bil en beenpijn.

Ik weet nu eindelijk wat ik mankeer. En ik ga denk ik toch die injectie laten zetten! Hopelijk om wat langer van de pijn af te komen.

Wat kan ik verwachten? Wat doet 't met m'n bilspier? Gaat die echt opgevreten worden, zoals de fysio beweert??
Ik heb bovenstaande zojuist geplaatst. Daarbij wil ik zeggen dat ik ook denk te weten waarom ik piriformis syndrome heb. Ik be. Afg september gediagnosticeerd met endometriose. Dit is een vrouwenziekte waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder raakt en daar gaat ontsteken en verkleven. En de ernstige vorm die ik heb (niveau 4) zorgt ook voor eierstok cysten en een verstoorde anatomie. Ook zijn m'n eierstokken aan elkaar verkleefd. Zit m'n darm tegen m'n baarmoeder vast. En zullen er veel haarden zijn die ontstekingen geven. Vaak kan er ook endometriose weefsel op de ischias zenuw zitten. En een verstoorde bekkenbodem geeft. Ik denk dat de cysten en verklevingen bij m'n ischias zenuw en bekken alles super gespannen maken. En de piriformis blijft ontsteken hierdoor. M'n hele lichaam staat in staat van ontsteking door de endometriose. En ik denk dat ik daarom niet beter wordt. Ik hoop dat na een endometriose operatie later dit jaar dat 't beter zal gaan. De cysten zijn groot, rond de 8 cm. Dus het is misschien logisch dat die ellende veroorzaken.

Als ik 't Google zie je 't vaak voorbij komen in fora. Vrouwen met endometriose en piriformis syndrome. Erg jammer dat weinig mensen weten wat het is. Terwijl het een chronische progressieve ziekte us die levensveranderend is en vaak verward word met PDS of been en rugproblemen. Het tast alle buikorganen en dus ook spieren en zenuwen in de rug vaak aan. En toch herkennen pijn specialisten dit niet als verband. M'n gynocholoog gelukkig wel.