Re: piriformis syndroom

#21
Ernstig ongeval gehad, daardoor ondermeer 2 operaties aan mijn heup gehad, revalidatie liep naar het einde en nu heb ik volgens de fysio piriformis . uitstralende pijn vanuit mijn bil. Kan de drukpunten heel duidelijk opzoeken met massage. 3x dry needling gedaan en dat gaf een aantal dagen verlichting. Heb op dit moment veel pijn. Niet slapen, nagenoeg niet kunnen lopen. In verband met andere pijn in mijn arm gebruik ik naproxen en oxycodon. Maak me zorgen dat ondanks de redelijk zware medicatie ik nog steeds pijn heb. In verband met corona kan ik niet naar de fysio, neem nu al 4 dagen absolute rust, maar het trekt niet weg.

Re: piriformis syndroom

#22
Hoi Jan,

Wat vervelend. Als dry-needling werkt wil het zeggen dat het verlichting geeft om de spier te ontspannen. Dit kan door drukpuntmassage (tennisbal/ triggerpointbal) of via rekoefeningen. Heb je deze al een keer gehad voor de piriformis?
Door jou heupoperaties zijn de spieren rondom je heup uit balans. De ene spier werkt vermoedelijk harder dan een andere spier. Hierdoor ontstaat overbelasting en pijnpunten. Deze balans moet weer een keer getraind worden, maar voor nu in de corona tijd eerst de pijn wat verlichten. Probeer wat rekoefeningen en de drukpunten behandelen met massage.

Succes!

Re: piriformis syndroom

#23
Bedankt voor je antwoord,

Massage met stretch bal, en rek oefeningen doe ik al vanaf het begin en vooral met de bal gaf altijd even verlichting. Ben nu op het punt dat massage veels te pijnlijk is. Advies van mijn fysio was om deze week de oefeningen niet meer te doen, en als de pijn weg is het rustig op te pakken. Het probleem is ook ontstaan zoals jij het omschrijft. Ik schrik er zelf alleen van hoeveel pijn ik er van heb ondanks de medicatie.

Re: piriformis syndroom

#25
Help... ik heb zoveel pijn.... eerst mijn verhaal.
geboren met heupdysplasie, op 1,5 jarige leeftijd geopereerd en kom gemaakt, gipsbroek etc...
Nadat ik uitgegroeid was begonnen er weer klachten te ontstaan. Mijn verlengstuk aan mijn kop is ook te kort door dysplasie waardoor bewegingsbeperktheid.
Nieuwe heup te jong.
6 jaar geleden kwam er een tussenoplossing een kopkanteling.
Een enorme ingreep en een flink revalidatieproces.
Nu sinds een paar maanden weer klachten voornamelijk met zitten in mijn been.
Besloten maar eens de stand van zaken na deze jaren te gaan bekijken bij orthopeed.... 3 maanden wachttijd door corona
Hadden een peesontsteking gezien daar werd ik bij fysio voor behandeld. Om het proces iets te versnellen dry needling gezet in spieren bovenop heup.
Ik ging rotter naar buiten als ik binnen kwam.
Felle onhoudbare pijn volgde hierop. Wist niet waar ik blijven moest.
Piriformis syndroom komt erg overeen met mijn klachten,medicatie gekregen als naproxen, paracetamol en iets tegen zenuwpijn.... helaas het hielp allemaal niks.
Omdat het echt onhoudbaar was ( en ik ben na operatie echt wel wat gewend) terug naar huisarts, die heeft me bij neuroloog langs laten gaan.
Klachten leken veel op hernia waarschijnlijk extra tintelingen van bijwerkingen zenuwmedicijnen dus opgenomen voor een snelle mri.
Mri, geen hernia en dus weer naar huis.
In het ziekenhuis kreeg ik 4 dubbel medicatie, langdurige morfine, snelwerkende morfine, naproxen en paracetamol.... daar kon ik weer mee naar huis.
Nu thuis, de medicijnen halen de scherpe randjes van de felle pijn weg maar verder blijf ik het houden....
Wat moet ik nu? Orthopeed was ander ziekenhuis en door corona daar dus niet zomaar tussen? ( wachtijd)
Medicijnen kan ik toch niet blijven slikken zo? En fysio ehhh ja die weet nu niet meer waar hij goed aan doet ivm alleen maar veel meer pijn na dry needling.
Wat kan ik doen? Gaat het nog verbeteren? Waar moet ik heen?
Dit kan toch zo niet blijven....
Ivm andere anatomie in heup na operatie kan ook niet zomaar iemand er een spuit in zetten....
Iemand nog tips wat verlichting kan geven?
Ik ben echt wanhopig, heb een jong gezin, een klein eigen bedrijfje net opgestart, ik weet me geen raad!
Groet Diana

Re: piriformis syndroom

#26
Hoi Diana,

Poeh wat een heftig verhaal. Ik snap dat je geen raad meer weet. Ik denk dat er nog twee opties zijn:
1) heel rustig de tijd nemen om het lichaam te trainen met de aangepast anatomie. Dus geen dry needling, massages, fricties van de piriformis. Al de spieren rondom de heup moeten weer opnieuw hun "plaats" leren. Specifieke oefeningen voor jou piriformis of andere klachten zullen ook moeilijk gaan, omdat vermoedelijk ook wat spieren verlegt zijn.
Probeer heel rustig te gaan bewegen en de heup te trainen in de nieuwe stand.
Is zwemmen mogelijk? Of aqua gym. Hier kun je redelijk onbelast trainen. Trek hier echt 3-6 maanden voor uit met intensief wekelijks trainen.

2) een second opinion. Vraag een andere specialist zijn/ haar mening.

En deze twee opties kun je natuurlijk prima naast elkaar laten lopen.

Hopelijk heb je er wat aan. Als je nog meer vragen hebt, laat het weten

Re: piriformis syndroom

#27
Voor iedereen die jaren last heeft van het piroformis syndroom. ik heb het ook al bijna een decenia,en bijna niets heeft me geholpen. Toevallig liep ik tegen een youtube video aan in het engels dat gaat (zoek op youtube PRI en piriformis). Postural Restoration Inspired heeft het en is in America groot. Wat er verteld wordt is dat je bekken een voorkeur heeft voor rechts bij de meeste mensen(kan dus ook links) en dus gekanteld staat. dit zorgt ervoor dat spiergroepen dusdanig gekanteld zijn waardoor er druk komt te staan aan 1 kant en aan de andere kant van je bekken je spiergroepen niet gebruikt. Dit betreft dus vooral mensen die dus een 1zijdig piriformis probleem hebben en tevens, als ze een foto van hun zelf maken (Rug en voorzijde) een verschil zien dat een schouder lager staat, de rug scapula lager is dan links (En vise versa). Als je dat hebt dan zou ik echt naar PRI kijken(het is dus niet voor iedereen geldig en de oplossing, maar vooral als je dus een duidelijk verschil ziet in je lichaam tussen links/rechts(Van been tot schouder) kan het misschien interessant zijn om te kijken of het een oplossing is.

Ik probeer het nu al een paar dagen en voel eindelijk een verschil(spieren die ik niet kan ontspannen kan ik eindelijk ontspannen en mijn piriformis voelt minder heftig aan). ik zal updaten als het nog meer verbeterd!

groet,
Ralph

Re: piriformis syndroom

#28
Sorrie Posterial Restoration institute ,zoek daar maar op en piriformis op youtube. Misschien helpt het iemand die het ook chronisch heeft. Ik merk dat het mij na 8 jaar bijna niet kan zitten al helpt (kon niet eens 20 minuten normaal zitten nu al meer dan 3 uur) , en het klinkt achteraf erg logisch gezien al de klachten die ik had.

fijne dag.