Stekende pijn tussen schouderbladen

#1
Ik heb sinds drie maanden een stekende pijn tussen de schouderbladen (vooral naast mijn rechterschouderblad). De pijn is ooit begonnen met koorts. De neuroloog heeft aan de wervelkolom niks gevonden en gooit het op temdomyogene klachten. De manueel therapeut kon er weinig mee en nu heb ik een trainingsprogramma. Via de pijnpoli heb ik medicijnen die zenuwprikkels remmen, maar nog heb ik om de zoveel dagen stekende aanvallen, waar zelfs tramadol niet voor helpt. Woensdag ga ik naar een cesartherapeut.. maar of dit nu de sleutel is... Is er nog een fysio die een idee heeft wat deze atypische hoge rugklachten kunnen zijn?
Ik ben inmiddels ten einde raad. Er is ook een longfoto gemaakt, schoon, maar ik blijf doodsbang dat ik iets engs heb. Wat geeft in godsnaam zo veel pijn?

Re: Stekende pijn tussen schouderbladen

#2
Beste Charlotte,

Wat ontzettend vervelend van jou klachten. Zoals je zegt zijn het a-typische klachten, hier is niet een kant en klare oplossing voor. Na zo'n lange tijd is pijn ook een slechte maatgever voor de ernst. Wanneer het lichaam maanden klachten heeft, wordt het zenuwsysteem wat pijn veroorzaakt ontregelt. Wat wil zeggen dat de zenuwen die pijn moeten doorgeven aan de hersenen overgevoelig zijn geworden.
Dus het is heel logisch dat jij deze heftige pijn ervaart met iets ernstigs. Gelukkig is dit op alle manieren uitgesloten. Wat wil zeggen dat de kans heel groot is dat bij jou het pijnsysteem op die locatie niet goed meer werkt. Dit kun je voor je zien als een brandalarm die normaal bij brand afgaat, maar te gevoelig is afgesteld en nu bij elke kleine stoomvorming al afgaat.

Gelukkig is dit systeem wel om te draaien, dat het pijnsysteem weer normaal gaat functioneren. Dit kost alleen tijd en training van je hersenen. Je kan dit zelf proberen, er zijn ook fysiotherapeuten die hierop gespecialiseerd zijn.
Bewegen blijft hierin heel belangrijk, maar het maakt niet zoveel uit wat voor beweging. Mijn mening is altijd doe iets wat je leuk vindt en niet te gefocust bezig zijn met (houdings) oefeningen. Leer weer vertrouwen op het lichaam, dat lukt het beste wanneer je iets doet wat je leuk vindt. Je moet juist niet focussen op die plek. Nog meer focus vanuit de hersenen stimuleert alleen maar meer de pijnsensoren. Dit is wat je niet wilt.

Succes met het herstel!