Partiële spierscheur in de musculus quadriceps

#1
Hallo,

3.5 weken geleden kreeg ik een pijnscheut in mijn bovenbeen tijdens het spelen met de kinderen(trappen tegen een lichte bal).
Dit heb ik een paar dagen goed gevoeld maar al die tijd kunnen blijven fietsen/mountainbiken zonder hier iets van te voelen.
Na een week leek het zelfs verdwenen te zijn.
Ik heb na die week een kettlebel training gedaan en daar voelde ik weer op de zelfde plaats een pijnscheut dus toch maar een echo laten nemen.
Op echo het volgende als resultaat:
"partiële spierscheur in de musculus quadriceps in het proximale
eenderde van het bovenbeen met een maximale lengte van 6 cm, een dwarse
afmeting van 3 cm en een dikte van ongeveer 0,6 cm."

Mijn huisdokter heeft me aangeraden om 2 weken niets te doen(we zijn nu 9 dagen verder), ook geen fysio en na 2 weken opnieuw een echo te nemen.
Gisteren nog rustig naar het werk gefietst en totaal geen last.
Wat zijn de ervaringen en bedenkingen hierover? Zou ik dit fietsen helemaal moeten laten of enkel bruuske bewegingen zoals kettelbel laten?
Mijn huisdokter geeft helaas weinig informatie...


Grt

Re: Partiële spierscheur in de musculus quadriceps

#2
Beste,

Wat vervelend dat je deze blessure hebt opgelopen.

Het advies bij spierscheuringen is, rust, bewegen en rustig rekken.
Onder rust wordt verstaan, geen explosieve sporten (hardlopen, springen, snelle abrupte bewegingen)
bewegen, fietsen, wandelen is goed --> stimuleert de doorbloeding
rekken, rustig rekken binnen de pijngrens.

In de scheur ontstaat namelijk littekenweefsel, dit weefsel wil je zo goed mogelijk laten aanpassen op wat je nadien van de spiervraagt. Vandaar dat je toch voorzichtig mag rekken. Anders verkort de spier. Het nieuwe weefsel moet al een signaal krijgen wat zijn nieuwe functie gaat worden, vandaar dat bewegen zeker moet geadviseerd en eigenlijk moet gebeuren. Maar niet hard een berg op fietsen of met zware tegen wind, maar gewoon rustig fietsen is goed.

Een controle echo is leuk, maar zinloos. Hier is weinig verandering op te zien, en soms zelfs verslechtering terwijl het eigenlijk beter gaat. Het volgen van spierscheuren door echo wordt niet geadviseerd.

succes met het herstel

Re: Partiële spierscheur in de musculus quadriceps

#4
We weten wat de fysiologie van wondgenezing is en hoe lang dit duurt. De eerste dagen ontstaat al nieuw weefsel (net als bij een schaafwond) maar dit is bijna nooit te zien op een echo. Het nieuwe weefsel moet nog helemaal georganiseerd worden, en dit geeft vaak een vaag beeld op de echo (witte vlekken en zwarte vlekken). Het kan lijken of er nog geen herstel is, terwijl dit er wel is (als we het open zouden maken is dit wel zichtbaar) Dit is gebleken vanuit verschillende wetenschappelijke studies.
De witte vlekken is weefsel, de zwarte vlekken is vocht. Dit zal ook nog zichtbaar zijn na twee weken. Terwijl zwart ook kan zeggen dat het een spierscheur is. De interpretatie van echo's is sowieso al lastig en zeker als er nieuw weefsel gemaakt wordt.

Een spierscheur hersteld bij normaal herstel in 4-6 weken. Dit is gewoon fysiologie en is geen echo voor nodig om dit zeker te weten. De klachten geven een goede indicatie of je een normaal herstel hebt of niet. De behandeling veranderd ook niet door echo of verder onderzoek. Ook als bij jou eventueel vertraagd herstel is, veranderd de behandeling niet.

Het is wel noodzakelijk om goed te herstellen en echt de tijd te nemen.

Succes!

Re: Partiële spierscheur in de musculus quadriceps

#6
Vorige week nieuwe echo, kan iemand in mensentaal uitleggen: Echo rechter quadriceps. In de proximale musculus rectus femoris tegenaan de diepe fascia weerhouden we een onscherp aflijnbare reflectieve zone met een maximale lengte van 3,7 cm, een dikte van 0,7 cm en een breedte van 1,7 cm. Centraal bevindt zich nog een areflectieve bandvormige zone met een lengte van ongeveer 1,5 cm. Geen subfasciale bloedschil. Geen puncteerbare bloedcollectie. Er is een gunstige oppervlakteverhouding. Besluit: Beeld van een goede doch nog onvolledig geheelde partiële diktescheur in de musculus rectus femoris proximaal met vorming van granulatieweefsel en een klein defect over een globale afstand van 3,7 cm. Geen tekens van verwikkeling. Geen calcificaties noch puncteerbare bloedcollecties.

Re: Partiële spierscheur in de musculus quadriceps

#7
Hoi,

de omschrijvingen kunnen altijd zeer cryptisch zijn, maar ik ga mijn best doen om het enigszins te ontcijferen voor je. Om een echt goed antwoord te hebben is het nog altijd het beste om de echografist zelf te vragen, die hebben er een stukje context bij. Maar zoals ik het lees; in de diepe laag van je bovenbeenspier zit de scheur (de arelfectieve zone) nog wel, al is deze wel verminderd in omvang. Er is verder geen overmatige bloeding en/of verklaringen (calcificaties) rondom het littekenweefsel (granulatieweefsel) en er is een gunstig beeld van wondherstel. Hopende dat je heir iets meer geïnformeerd mee bent.
Succes!