Pees blessure knie

#1
Hallo allemaal,

Ik ben opzoek naar wat advies. Ik hoop dat jullie mij wellicht meer informatie kunnen verschaffen. Ik zit momenteel al een tijdje in de medische molen en hoop hier tot andere inzichten te komen.

Start blessure:
Eind juni 2018 ben ik samen met mijn vriendin gaan mountainbiken + racefietsen bij het Gardameer in Italië tijdens onze zomer vakantie. Normaal gesproken ben ik een fanatieke en goed getrainde fietser. Vanwege omstandigheden was ik dat op dat moment niet. Ik zag die vakantie als een nieuwe start en nieuwe motivatie en we zijn samen fanatiek gaan fietsen. We hebben van de 10 dagen vakantie ongeveer 8 dagen gefietst en veel hoogtemeters gemaakt.

Richting het einde van de vakantie voelde ik tijdens het klimmen ineens een soort van steek aan de bovenzijde van de knie. Ik dacht er niet veel van aangezien het een zware dag was.

Na de vakantie heb ik een paar weken relatieve rust genomen en ik merkte dat de klachten niet verminderde. Dus maar eens naar de fysio.

Fysio bezoek:
Ik zal nu de tijd even vooruit spoelen. De fysio heeft mij in eerste instantie stabiliteitsoefeningen voorgeschreven en excentrische krachtoefeningen. Hij heeft gekeken met een echo apparaat en zag dat er kalk, zichtbaar was bij de aanhechting van de pees met de bovenbeen spier en knie.
Na heel wat trainen, rust, trainen en rust en geen verbeteringen ben ik naar de sportarts verwezen. Deze heeft ook gekeken met een echo apparaat en kwam tot dezelfde conclusie. De pees en de vezels zien er goed uit er zit echter kalk wat voor de irritatie zorgt.

Hij stuurde mij terug naar de fysio voor shockwave. Na 8 shockwave behandelingen boekte ik wel vooruitgang maar niet voldoende en ik merkte dat ik weer een terugval had met meer pijn.

Nu weer terug naar de sportarts voor no een echo. Daarop dezelfde conclusie. Ze zien nog altijd kalk in de knie/pees. Ik kreeg op dat moment een spuit met cortisonen erin. Nu ben ik een week nadat ze de spuit gezet hebben verder en ik merk nog altijd maar weinig vooruitgang.

Ik ben nu 10 maanden nadat de blessure begonnen is en ik kan nog altijd niet sporten en de dagelijkse dingen zijn soms ook lastig. Ik ben opzoek naar andere inzichten en advies over wat te doen. Ik heb een aantal specifieke vragen.

Vragen:
- Heb je nog een ander advies voor mij?
- Hoe lang duurt het voordat de spuit zijn uitwerking heeft en welke belasting kan ik gaan doen? (Ik wil weer kunnen mountainbiken en wielrennen.)
- Is het verstandig om de excentrische been oefeningen weer te starten?
- Hebben jullie andere oefeningen die goed zijn voor deze blessure?
- Hoe krijg ik die kalk uit mijn knie?
- Ik voelde verbeteringen met de shockwave. Heeft het nut om die shockwave weer te starten? Heeft het zin om bijv, 15 shockwaves te doen ipv de 8 die ik al gehad heb.

Zoals je wellicht kan lezen is er al veel gebeurd en heeft dat nog niet het gewenste resultaat. Ik merk dat ik na ongeveer 1 uur mountainbiken wel klaar ben. Dan voel ik de pijn echt terugkomen. Ik fietste normaal gezien ritten van 60-100 km achter elkaar en ik heb verschillende lange tochten van boven de 200km op de mtb gereden. Ik weet dus wel wat het is om langere tijd op de fiets door te brengen, daarom weet ik dat het nog echt niet goed zit als ik na 1 uurtje er al af moet.

Hopelijk hebben jullie advies voor mij. Bedankt voor het lezen.

Re: Pees blessure knie

#2
Beste Martijn,

Wat vervelend van je knieklachten. Het is nog altijd onduidelijk waarom er precies kalk in spieren/ pezen ontstaan. Meestal komt het voor in de schouder, kalk rondom de knie is zeldzaam. Hierdoor is er ook meteen direct weinig bekend over de behandeling.

Kalk ontstaat niet ineens, dit is een proces wat al langere tijd aan de gang is. Door het fietsen is het waarschijnlijk alleen getriggerd dat het klachten gaat geven. Normaal gesproken wordt kalk weer door het lichaam opgenomen. En heb je er weinig last van.

De behandeling kan bestaan uit excentrische oefeningen, shockwave, EPTE of operatie. EPTE is nog een vrij onbekende behandeling, maar sommige fysiotherapeuten passen dit toe. Het is onder geleide van echo wordt een dunne naald (acupunctuurnaald ongeveer) in het kalk gebied geplaatst. Door middel van stroom op die naald te zetten wordt het gebied 'behandeld'. Hier zijn vaak ook goede resultaten mee te behalen.

Een injectie moet binnen 6 weken klachten verlichting geven, dus hier moet je nog even geduld mee hebben. Excentrisch oefenen is altijd goed, dit kan eventueel met behulp van een flywheel. Sommige sportscholen of fysiotherapie praktijken hebben een flywheel staan.

Maar er is dus geen gouden behandelstandaard. Ik zal doorgaan met de excentrische oefeningen (eventueel met flywheel) en de injectie afwachten. In de tussentijd even bekijken of er een praktijk in de buurt is die EPTE toepast.

Succes!

Re: Pees blessure knie

#3
Super,

bedankt voor je reactie. Ik ga daarmee aan de slag. Hopelijk gaat het de goede kant op. Zoals ik eerder gezegd heb fiets ik graag. Is het verstandig om dat te blijven doen of kan ik daarmee meer schade aanrichten?

Door alle krachtoefeningen merk ik wel dat de kracht in mijn benen goed is. Ik heb altijd al sterke benen gehad maar door consequent te blijven trainen is dit nog meer toegenomen. Het lastige is echter dat ik na ongeveer een uurtje trainen of bij snelle explosieve bewegingen ik direct pijn ondervind.

De kracht is dus wel goed maar ik kan het niet lang volhouden en de explosiviteit is een probleem. Kan bijvoorbeeld racefietsen met een matige snelheid geen kwaad of is het verstandig om zoiets niet te doen.