Jumper knee met bilspier/rug symptomen bij terugval

#1
Beste specialisten,

Mijn naam is Erik en doe opleiding tot gymdocent. Helaas kan ik mijn sportvakken niet afsluiten vanwege een blessure.
Heb sinds 2 jaar een jumpers knee, beide knieen. Doe nu krachttraining om kracht op te bouwen. Benen herstellen niet goed, met name hamstrings(aanhechting knie), liezen en tensor fascia latea niet. Als ik terugval staat mijn linker gluteus medius volledig vast en rug aan linker kant verkort. Uit de gluteus medius/( verkorting rug?) aan de linker zijde komt mogelijk de oorzaak vandaan.
Mijn vraag: hoe komt het dat bij een terugval de gluteus medius volledig strak staat en mijn rug aan dezelfde kant wat verkort is.

Op dit moment doe ik leg press 100kg. En werk ik naar 1rm toe om vervolgens op snelheid over te gaan. Maar herstel dmv verminderede doorbloeding houdt mij tegen.

Hopelijk heeft iemand een antwoord hierop.

Met vriendelijke groet,

Erik

Re: Jumper knee met bilspier/rug symptomen bij terugval

#2
Beste Erik,

Wat vervelend van je klachten, maar kun je wat meer vertellen over je blessure? Wanneer heb je last van je knieën? Jumpersknieën zijn een overbelasting van je pezen? Waarom blijf je, je benen dan overbelasten? Als je niet goed hersteld blijf je altijd in een overbelasting zitten.
Vermoedelijk compenseer je ergens vanaf je onderrug tot je knieën wat je uit je rug/ bil/ hamstring haalt. Vermoedelijk doordat je lichaam je bovenbeenspieren wil sparen om te kunnen herstellen van je peesoverbelasting van je knieën.

Je lichaam wil bijvoorbeeld gewoon de 100kg wegdrukken, maar je pezen van je bovenbenen kunnen dit niet aan. Dan gaan je billen, hamstring en rug helpen. Meestal niet bewust maar het lichaam is heel functioneel en doet wat jij van het lichaam vraagt. Alleen niet op de juiste manier.

Dus neem echt wat meer rust en laat je lichaam herstellen en laat een fysiotherapeut kijken hoe je beweegt en ga hier aanwerken. I.p.v. alleen maar meer te vragen van je lichaam.

Succes!

Re: Jumper knee met bilspier/rug symptomen bij terugval

#3
Wat vervelend van je klachten, maar kun je wat meer vertellen over je blessure? Wanneer heb je last van je knieën? Jumpersknieën zijn een overbelasting van je pezen? Waarom blijf je, je benen dan overbelasten?

Bedankt voor je reactie! Nu iets langer dan 2 jaar. Is begonnen met overbelasting van verschillende sporten, waarschijnlijk verzwakking hamstring een oorzaak. Begon met zeurende pijn onder de knie, gevolgd door een brandend gevoel onder de knie schijf, hierna is het verder afgezwakt. Voelde als een sheurtje. Sindsdien 2 a 3 maanden door gesukkeld en hierna constant bezig geweest met opbouwen bij een specialist. Verschillende specialisten en trajecten gehad, maar mocht niet baten. Op dit moment doe ik dan ook alleen me voorgeschreven oefeningen. Springen is de grootste trigger voor een terugval. Op dit moment verdenk ik een verminderde doorbloeding wat uit mijn heup vandaan komt. Door deze verminderde doorbloeding loop ik weer vast in de opbouw. Peesplaat, lies, hamstring gaan vastzitten. Wat resulteert in uitstraling voeten/tenen. Bij terugval uitstraling aanhechting rectus fermoris, bil en dus rug.
Op dit moment ben ik van 100kg terug gegaan naar 90kg en laat ik bilspier los maken met een waldemar. Als bilspier los is hoop ik verder op te kunnen bouwen naar 1rm om vervolgens op snelheid over te gaan.

Re: Jumper knee met bilspier/rug symptomen bij terugval

#4
Beste,

Ik vermoed dat de oorzaak niet zit in een verminderde doorbloeding van je heup. Dit is zeer zeldzaam en geeft meestal andere klachten. Als je uitstraling tot je voet hebt, moet er ergens een zenuw irritatie zitten. Dit kan vanuit je onderrug, heup of bil komen.

Hoe is nu je hamstringkracht?

Waarom denk je dat als je bil los is je op kan bouwen, terwijl je tegelijkertijd denkt dat een verminderde doorbloeding het probleem is? Dit spreekt elkaar een beetje tegen. Een vast zittende spier kan mede verantwoordelijk zijn, maar is nooit de oorzaak.

Ik vermoed dat je door de jumpersknieën twee jaar geleden, een compleet verkeerd beweegpatroon hebt ontwikkeld, met vast zittende bilspieren, hamstring en onderrug. Deze spieren compenseren namelijk jou bovenbeenspieren als die het niet meer zo goed aankunnen.

mijn advies is de krachttraining even laten voor wat het is en meer focus te leggen op de juiste spieren op het juiste moment aanleren spannen. Dan hebben je knieën meteen de rust die ze nodig hebben. En je benen worden alsnog getraind. Wat meer oefening voor de mobiliteit van je onderrug, billen en heupen mee te pakken en meer te richten op core stability. Dit minimaal drie maanden volhouden om nadien pas kracht van de benen weer op te bouwen.

succes!

Re: Jumper knee met bilspier/rug symptomen bij terugval

#5
Bedankt voor je bericht! Net bij een osteopaat geweest en heeft een zwelling bij mijn onderrug geconstateerd. Mogelijk drukt de zwelling op bepaalde zenuwen zei hij. Vervolgens met testen vast gesteld dat mijn SI-gewricht niet goed staat. Deze heeft hij goed gezet en merk nu, 3 uur later, dat de doorbloeding op gang komt rondom heup en benen. Ook zei hij dat er geen sprake meer is van een jumpers knee.. Nu 2 a 3 weken een half uur per dag wandelen en lichaam rust geven.

Zeer benieuwd wat dit brengt! Gek dat geen van de specialisten dit gezien heeft.
Bedankt voor je reacties:)