Hamstring tendinopathie

#1
Beste,

Ik heb al een half jaar last aan mijn hamstringpees. Ik heb gedaan wat ik moest doen, namelijk fysiotherapie, dry-needling therapie,
trainingen aangepast, excentrische oefeningen, etc. Ik doe de excentrische oefeningen die ik van de fysiotherapeut
gekregen heb nog steeds en ondervind dat de hamstrings sterker geworden zijn, maar toch zit de pijn er nog altijd in.
Twee maanden geleden ben ik naar de dokter gegaan voor controle en hij zei dat er wat verbetering zichtbaar was in de pees, maar dat er daar nog microscheurtjes terug te vinden zijn.
Ik weet geen raad meer.
Kan dit probleem misschien liggen aan een andere spiergroep? De gluteus bijvoorbeeld?

Alvast bedankt voor uw feedback

Re: Hamstring tendinopathie

#2
Beste Fleur,

Wat vervelend van jou blessure en zeker van de tijd die het duurt. Weet jij hoe het ontstaan is? Een hamstringpeesblessure kan ontzettend lang duren. De duur is afhankelijke van de oorzaak en de ernst van de klachten.
De bilspieren ondersteunen de hamstring tijdens het bewegen. Maar het is best eenvoudig voor een fysiotherapeut om te zien of het aan de hamstrings of de bilspieren ligt. De bilspieren moeten wel meegenomen worden in de behandeling.

Dry-needling kan effectief zijn, maar hoeft niet. De oorzaak wordt er niet mee aangepakt, alleen de gevolgen kunnen worden aangepakt. De pees moet herstellen door rust en gedoseerd trainen. Helaas is er niks mooiers van de maken bij peesblessures.

Is de blessure geleidelijk ontstaan of ineens acuut ontstaan?

Succes ermee!

Re: Hamstring tendinopathie

#3
Beste,

Het is geleidelijk aan ontstaan. Vorig jaar rond deze tijd kreeg ik de blessure ook en had ik volledige rust genomen. Rusten heeft niet geholpen. Blessure of niet, men moet (vaak) in beweging blijven. Ik heb fysiotherapie gedaan. Waarschijnlijk was het na de fysiotherapie niet helemaal genezen.
Vanaf september/oktober voelde ik de pijn pas na de trainingen en de volgende dag voelde ik niks meer. In december voelde ik de pijn tijdens het trainen zelf. Vanaf dan heb ik pijn tijdens het zitten, liggen. De ene keer voel ik pijn als ik loop, de andere keer niet.

Het kan inderdaad liggen aan de gluteus

Alvast bedankt voor uw feedback

Re: Hamstring tendinopathie

#4
Beste Fleur,

Naar jou verhaal te horen was je net niet volledig genezen. Pijn na een training is het eerste signaal van peesoverbelasting. Wanneer pijn tijdens het trainen aanwezig is, zit je al in fase 2. Waardoor het herstel significant langer gaat duren helaas. Is jou onderrug ook beoordeeld? Doe je naast excentrisch trainen ook core-stability oefeningen?

Geduld, hoe moeilijk het ook is.

Welke sport doe jij?

Re: Hamstring tendinopathie

#7
Beste,

Dus wat ik zeker moet doen, is verder doen met excentrische oefeningen + stabiliteitsoefeningen en gluteusactiverende oefeningen.
Is het dan ook verstandig om nog door te gaan met de trainingen, of zou ik me beter twee à drie weken focussen op deze oefeningen en dan pas de trainingen hervatten?

Hartelijk dank voor uw feedback.

Re: Hamstring tendinopathie

#8
Als je nog pijn hebt met bepaalde dingen zal ik de training nog niet hervatten. Hoe gaat hardlopen op zichzelf? Ik zal doorgaan met de oefeningen en deze integreren in oefeningen die voor jou atletiek belangrijk zijn. Het is fijn dat je goed kan stabiliseren tijdens oefeningen, maar je moet het uiteindelijk tijdens je sport kunnen. Een opbouwend hardloopschema is ook belangrijk in de revalidatie van hamstringpees problematiek. Maar ik vermoed dat je die al hebt.

Re: Hamstring tendinopathie

#9
Ik kan mijn knie van het aangedane been niet zo hoog heffen tijdens het lopen. Maximaal sprinten doe ik niet, dus loop ik telkens max. 80 à 85%. Ik probeer ook zo min mogelijk in bochten te lopen.

Hartelijk bedankt voor uw feedback. Ik hoop dat uw tips zullen helpen.