hamstring

#1
4 januari mijn hamstring ingescheurd! Nu 4,5 maand verder kan ik nog niet goed lopen! Mn been lijkt niet mee te willen doen! Ik heb aan pijn bestrijding gedaan met Dry Needling! Pijn is weg maar ik kan nog niet goed lopen! Het lijkt of ik mn been meesleep! Fysiotherapeut denkt dat het vezwakte spieren zijn??? Begin erg te twijfelen of er niet iets anders aan de hand is

Re: hamstring

#2
Beste Pauline,

Twijfel nooit aan de fysiotherapeut ;) nee grapje, blijf kritische vragen stellen bij jou behandeling. Vraag wat je mag verwachten? Stel doelen en verwacht progressie, dat dit lang duurt is niet vreemd.

Hamstring blessures zijn heel vervelend en kunnen lang duren, maar dat zul je al vaak horen. Kun je iets zeggen over hoe het ontstaan is bij welke beweging? Heb je het half jaar voorafgaand aan de blessure een heup, knie of enkel blessure gehad aan hetzelfde been?

De hamstring loopt over de heup en het kniegewricht heen waardoor er vanaf de onderrug tot aan de voet problemen kan blijven geven in het herstel door compensatie. Veelal wordt ook een verminderde bilspier werking gezien, niet zozeer dat deze niet sterk genoeg is maar niet juist aanspant en wordt overgenomen door de hamstring wat overbelasting tot gevolg kan hebben. De bil en de hamstring zorgen namelijk allebei voor strekking van de heup, en zonder goede strekking van de heup is een goed looppatroon niet mogelijk.

Succes!

Re: hamstring

#3
Hallo,

Als ik de informatie bij Hamstring letsel lees dan heb ik duidelijk een niet-acute hamstring blessure.

Ik ben al 4 jaar met de hamstringklacht het lopen. Waarbij ik vanaf november 2015 helaas heb moeten stoppen met voetbal.
Ook hardlopen gaat niet meer. Na 3 minuten begint de pijn op een zeurende manier zich te uiten in de hamstring (exact in het midden van de achterkant van mijn bovenbeen) en straalt die zeurende pijn uit naar de plaats waar de bilspier begint.

Ook tijdens een zithouding (kantoorwerk) en zelfs op de bank in een relax houding ervaar ik de pijn.
Na een inspanning ervaar ik wel veel intensiever de pijn.

In de afgelopen jaren ben ik bij 4 verschillende fysiotherapeuten in behandeling geweest.
Ik heb krachtoefeningen, stabiliteit oefeningen en lenigheidoefeningen geprobeerd. Allemaal zonder effect.
Een echo-scan en een MRI scan is gemaakt- maar hier zijn geen scheuren of beschadigingen vanuit te zien.

Ook ik heb dry-needling geprobeerd maar ook het stimuleren van triggerpoints hebben bij mij geen enkel effect gehad.

Ik ben bij een manueel therapeut geweest, bij een orthopeed en bij een neuroloog. Ook deze specialisten vonden geen genezing.

Nu ben ik sinds kort in behandeling bij een osteopaat. Deze geeft aan dat mijn onderrug vast zou zitten.
Na 2 behandelingen op 2 weken tijd ervaar ik helaas ook bij deze behandeling nog geen verbetering van mijn klachten.

Ik ben zowaar ten einde raad en vraag mij af of er meer bekend is over de behandeling en oorzaak van een niet-acute hamstringblessure?

Groet Hendrix

Re: hamstring

#4
Beste Hendrix,

Langdurig last van de hamstring is heel vervelend en kan inderdaad zorgen dat sporten niet meer mogelijk is. Helaas zien we dit nog te vaak ontstaan en dat herstel echt langzaam gaat.

Korte uitleg is hier misschien wel handig, hamstringklachten die in het been zitten herstellen relatief snel, als ook het zogenaamde zitbeen knobbel mee gaat doen kan het lang duren. Maar het kan zeker herstellen met de juiste behandeling.
Doordat bij jou de hamstringblessure is verergert van lokaal naar uitstralend betekend dit, dat je in het begin stadium niet adequaat herstelt bent van de blessure. Bij een hamstringblessure ontstaat er litteken weefsel om desbetreffende spierbeschadiging te herstellen, als je in deze fase toch toch blijft sporten of niet adequeaat behandeld blijf je elke keer het littekenweefsel irriteren en beschadigen waardoor er nog meer litteken weefsel ontstaat. En zo gaat het verder. Litteken weefsel is niet rekbaar weefsel wat spieren natuurlijk wel zijn.

Je hebt een aantal goede dingen gedaan, fysiotherapie, manuele therapie, osteopathie, dryneedling. Eigenlijk ligt het herstel in de combinatie van deze factoren + tijd + rust. Gezien dat het al enkele jaren bezig is.
Hamstring blessure kan komen door acute overrekking, of dat de hamstring nog niet sterk genoeg is voor de activiteit die je toen vroeg, of beperkingen in de onderrug. En natuurlijk vaak een combinatie van deze factoren.

Manuele therapie en osteopathie kunnen de onderrug behandelen, dryneedling de spierknopen die er nu zeker zitten en dan juist gerichte oefentherapie. Maar niet teveel rekken. Op het moment ben je zover in de blessure dat hard rekken tegengesteld kan werken.

Zoek een fysiopraktijk of manueeltherapeut die ook sportfysiotherapeut is die je deze combinatie kan geven, en neem de tijd om te herstellen. Dit kan enkele maanden duren met intensief oefenen, mobiliseren en voornamelijk op de juiste momenten rust om te herstellen.

Succes!