Rectus femoris tendinopathie

#1
Sinds gisterochtend heb ik pijn aan de voorkant / bovenkant van mijn rechterbovenbeen. Ik werd ermee wakker. Ik dacht dat het wel meeviel en ben gisterochtend naar mijn wekeljkse Fit20 afspraak gegaan ( 20 minuten high intensity training). Tijdens de training voelde ik geen pijn op die specifieke plek. Daarna heb ik rust genomen. Na een paar uur voornamellijk zitten had ik moeite met lopen. In de avond kreeg ik steeds meer pijn bij het buigen van mijn rechter been. Ik probeerde het buigen steeds meer te vermijden. Ook vannacht had ik pijn. Nu is gelijk met gisteravond, ik loop mank en buigbewegingen zijn zeer pijnlijk.
Zojuist kwam ik Via de zelfcheck uit op Rectus Femoris Tendinopathie. Dit kan goed kloppen door overbelasting. Dinsdagavond heb ik lang gefietst op een te kleine fiets met een stoeltje voorop waardoor mijn benen scheef waren. Icm de tegenwind en te zachte banden heeft mij dit achteraf geen goed gedaan, icm de overige activiteiten die ik gedaan heb.
Ik ben nu geneigd om mijn been helemaal stil te houden (languit), dan heb ik (vrijwel) geen pijn. Maar ik moet denk ik in beweging blijven?
Doordat de klachten plotseling ontstaan zijn heb ik het idee dat ze ook snel weer kunnen verdwijnen met voldoende rust en overbelasting proberen te voorkomen. Of is het toch echt noodzakelijk dat ik hiermee vandaag al naar de huisarts / Fysiotherapeut ga? Ik heb nog niet eerder deze of vergelijkbare klachten gehad. Mijn fysieke conditie is goed.

Re: Rectus femoris tendinopathie

#2
Beste,

wat vervelend om te horen, in het geval van een tendinopathie van de Rectus Femoris (een van de bovenbeenspieren, ofwel Quadriceps) is het naast bewegen (gedoseerd en binnen de pijngrens) ook belangrijk om de spier voorzichtig op te rekken. Beste manier om deze spier te rekken is door de hak naar de bil te brengen (liefste tijdens het liggen op de buik). Ook is het mij inziens verstandig om de klachten nog door een fysiotherapeut te laten onderzoeken. Deze kan gelijk een behandeltraject starten gericht op pijnvermindering en verbetering van de belastbaarheid. Ondertussen kun je hier meer lezen over een tendinopathie van de Rectus Femoris: https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... dinopathie
Ik hoop je zo voldoende geïnformeerd te hebben en succes!

Mvg